Győzzétek le a sporttal kapcsolatos félelmeket!

Izgatott várakozás. Játék előtti rituálék. Ünneplés a meccs után. Sok fiatal sportoló remekül boldogul a csapatsportok kultúrájának keretei között, ez pedig segít nekik fejlődni és a lehető legjobb formájukat nyújtani. Más gyerekeknek azonban nem megy ez ilyen könnyen. Mit tehetünk, ha azt látjuk, hogy gyermekünk szereti a sportot, mégis szorong? Fél a sérülésektől, nem tud éjjel aludni, vagy attól tart, hogy cserben hagyja az edzőjét, a csapatát, a szüleit?

A sport stresszel jár, a jégpályán és azon kívül is. Néha ez a stressz szorongássá és félelemmé nőhet, és megakadályozhatja, hogy a gyerekek élvezzék a játékot. Megakadályozhatják a gyerekeket abban, hogy új dolgokat próbáljanak ki, ahogy a kitartásukat is felemésztik. Hoztunk néhány tippet Beth Swanson edzőtől és az Active Kids újságírójától, hogyan küzdhettek meg bizonyos félelmekkel.

Mi van, ha hibázok?

Semmi! Mindenki követ el hibákat, és nagyon fontos, hogy ezt gyermeked is tudja. Magyarázd el neki, hogy a hibák a fejlődés alapkövei. Oszd meg vele sajátjaidat! A gyerekek szeretik, ha Anya vagy Apa is hibázik. J Sőt, akár profi sportolók melléfogásait is kiemelheted. Nem lesz nehéz találni néhányat, hiszen ezek a játék részei!

A te gyermekedben van valamilyen félelem? Fotó: Arthur Edelmans I Unsplash

Zavar, hogy az emberek néznek

Még a gyakorlott színészek, előadók és sportolók is gyakran lámpalázasak. Vannak, akik egy külön „meccs-egyéniséget” fejlesztettek ki magukban, és ebből merítenek bátorságot. Jó ötlet lehet egy alteregót felépíteni, akárcsak Beyoncé, aki Sasha Fierce-ként lép színpadra. Kérdezd meg gyermeked, hogy szeretne-e belebújni egy alternatív én képébe, és segíts neki megalkotni!

További megküzdési stratégia lehet, ha kisebb tömeg előtt gyakoroljátok a szereplést, ha meccs előtt olyan zenét hallgattok, amit gyermeked nagyon szeret, vagy ha a csapattársaival beszélget. Szülőként abban segíthetünk, hogy pozitívba fordítjuk át a félelmet: emlékeztessük gyermekünket, hogy idegesnek lenni jó, mert ez azt jeleni, hogy igazán fontos neki a sport, és ettől lesz jó csapattárs és elkötelezett játékos.

Mi van, ha nem vagyok elég jó?

Néhányan egyszerűen perfekcionistáknak születnek. Ez pedig kétélű fegyver, a sportban is. Persze, fontos, hogy amit csinálsz, azt jól akard csinálni, de a tökéletesség elérhetetlen cél.

Segíts gyermekednek reális célokat kitűzni, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy jobb sportoló váljon belőle, és meg kell értük dolgoznia, de nem elérhetetlenek! A legjobb, ha az edző is ezt a gondolkodásmódot követi.

Nem akarok csalódást okozni

Ha tényleg ez az, amitől gyermeked fél, akkor először magadba kell nézned. Lehet, hogy túlságosan sok érzelem és elvárás köt gyermeked sportolói karrierjéhez? Vagy talán a saját álmodat szeretnéd megvalósulni látni? Ha arra jutsz, hogy benned lehet a hiba, lépj egy lépést hátra! Mondd el gyermekednek, hogy akárhogy is játszik és akármilyen eredményt ér el, te mindig büszke leszel rá!

Ha úgy látod, hogy nem a te hozzáállásodban van a hiba, emlékeztesd gyermeked arra, hogy valójában nem számít a végeredmény: a játék a fontos, és az, hogy jól érezze magát! Hiszen ezért vágott bele az egészbe, nem igaz?

Ez a sport túl fiús/túl lányos! Nem nekem való

Biztasd gyermekedet, hogy kövesse a szívét, és ha valamiben tehetséges, azt ne adja fel! Ha a barátok vagy a családtagok megkérdőjelezik a választását, ne hagyd szó nélkül!

Szuper motiváció lehet, ha olyan úttörőket keresel az adott sport képviselői között, akik nem a nemükben megszokott sportokban lettek sikeresek.

Félek, hogy megsérülök!

Ez egy valós félelem, a sportban előfordulnak sérülések, és ha gyermeked fél a fájdalomtól, vagy attól, hogy véletlenül valaki másnak okoz fájdalmat, az bizonytalanná teszi a pályán.

A félelem bizonytalanná tesz, jól játszani és szórakozni pedig csak magabiztosan lehet. Fotó: Naitian Wang I Unsplash

Biztasd gyermeked arra, hogy az adott pillanatra koncentráljon, ne pedig arra, hogy mi fog történni, mi történhet vagy mi történhetett volna! Tűzzetek ki apró célokat – nem valószínű, hogy ez a fajta félelem egyik napról a másikra elpárolog. Ha nem múlik el, keressetek olyan sportot, ahol alacsony a sérülés veszélye!

Mi van, ha veszítünk?

Néhány gyerek azt gondolja, ő és csapattársai bajba kerülnek, ha elveszítenek egy meccset. Ahhoz, hogy könnyíts ezen a félelmen, érdemes kihangsúlyozni a sport jó hatásait, melyek nem kötődnek az eredményekhez! Ilyen például az, hogy egészségessé és erőssé tesz, hogy együtt lehetnek a gyerekek a barátaikkal, új dolgokat tanulhatnak, és jól érzik magukat közben!