Felszerelés

A gyerek felszerelése nagyon fontos mind az egészség mind az oktatás szempontjából is! Nem mindegy milyen ütővel, koriban sajátítja el az alapokat, mert, ha a helytelen tartást vagy technikákat sajátít el, a nagy vagy kicsi felszerelés miatt, akkor azt évekig nem tudja majd levetkőzni. Nem az ár a mérvadó, nem mindig a drágább a jobb. A méret a lényeg. A jó korcsolya a felszerelés alapja. Kérjük ki az edzők véleményét, ha valamilyen felszerelést vásárolunk.

TILOS: „Nem baj majd belenősz”

Mezőnyjátékos
Kapus
fejvedo arcvedo szuszpenzor konyokvedo sportszar vallvedo kesztyu bot nadrag korcsolya labszarvedo
gyerehokizni.hu - felszerelés
gyerehokizni.hu - fejvédő

Fejvédő

Minden szinten, még az NHL-ben is, a játékosoknak kötelező védősisak viselése játék közben. A fejvédőt úgy kell viselni, hogy a fejvédő alsó széle nem lehet több mint egy ujjnyira a szemöldök felett, és az állszíj és az áll között éppen csak annyi hely lehet, hogy egy ujj beférjen. Minden sisakban van egy bélés azért, hogy felfogja a rászkódásokat, és kényelmesebbé tegye a sisakot.

gyerehokizni.hu - felszerelés arcvédő

Arcvédő

Az arcmaszkot vagy a sisak részeként, vagy külön árulják. Háromféle típusa létezik: az arcrács, a plexi, és ezek kombinációja. Minden 18 év alatti játékosnak és kapusnak teljes arcvédőt kell viselnie.
Rács
A rács acélból, vagy esetleg vegyes összetételű műanyagból készül, és az egész arcot fedi. A rács nagyobb védelmet biztosít, és nem párásodik be, mint a plexik.

Plexi
Általában rendkívül ütésálló műanyagból készül, és az arc elülső részét fedi. Akik ezt választják, többnyire azért teszik, mert jobb látást biztosít, mivel nincsen „drótháló” a szemük előtt. Ez a fajta arcvédő azonban hajlamosabb a bepárásodásra, bár manapság már páramentes bevonattal rendelkező maszkot is gyártanak.

gyerehokizni.hu - felszerelés

gyerehokizni.hu - felszerelés

Szuzpenzor

Akkor kell megvásárolnunk gyerekünknek, amikor a kori oktató csoportból átkerül a hokis csoportba, mivel ott már van korongos feladat és egymás elleni játék, melynek során a koronggal vagy egy ütő végével találkozva kellemetlen “élménytől” óvhatja meg a kisgyereket.
A szuszpenzorokból kétféle létezik, a hagyományos ill. a kisnadrágos, melybe egyben a sportszártartót is beépítik. Mindkettő egyformán megfelel, de az utóbbit az egyedül öltöző gyerek könnyebben fel tudja venni, ill. nem is veszik el olyan gyakran… igaz, ez utóbbi kicsit drágább (kb. 10 ezer forint), de megéri.

gyerehokizni.hu - felszerelés

gyerehokizni.hu - felszerelés könyökvédő

Könyökvédő

A könyökvédőkre azért van szükség, hogy védjenek a fájdalmas zúzódásoktól és törésektől, okozza azt egy elesés, vagy ütés. A könyökvédők nemcsak a könyököt, hanem a karok izmait is védik. A vállvédők alsó részétől a kesztyűig tartó felületet óvják. A legtöbb könyökvédő állítható, és tépőzáras szíjjal rögzíthető, így a méretezés általános a test méretének megfelelően. Mérd meg a távolságot a vállvédőd széle és a kesztyűd vége között. A könyökvédőnek pontosan fednie kell a kettő közötti területet.

gyerehokizni.hu - felszerelés

gyerehokizni.hu - felszerelés sportszár

Sportszár, sportszár tartó

A méret itt nem olyan fontos, de ha nagyon nagy, akkor nehezebb használni. Általában érdemes újat venni, mert nem nagy tétel, de nagyon hasznos. A sportszárat tartóval kell felerősíteni a térvédő fölé, valamint a tartó kiegészítéseképp érdemes lehet ragasztószalaggal is rögzíteni a sípcsontvédő felső részénél. Sportszár tartóból van a hagyományos csíptetős és a szuszpenzorral egybevarrt “jock”, amire tépőzárral lehet rögzíteni a sportszárat.

gyerehokizni.hu - felszerelés

gyerehokizni.hu - felszerelés vállvédő

Vállvédő

A vállvédők védik a kulcscsontodat, felsőtestedet, hátadat, felkarodat és a vállaidat. Olyan vállvédőt keress, amely a legjobb védelmet biztosítja a szükségleteidnek megfelelően. A támadók könnyebb védőt viseljenek, így szabadabban tudnak mozogni. A védők nagyobb védőt válasszanak, hogy a korong ütésétől megfelelően óvja őket. A vállvédőket többnyire a testalkat szerint méretezik. Mérd le a mellkasod kerületét a hónaljadnál, erre a számra szükséged lesz a vállvédő beszerzésénél.

gyerehokizni.hu - felszerelés

gyerehokizni.hu - felszerelés hokikesztyű

Kesztyű

A kesztyűk védik a kezet és a csuklót anélkül, hogy a hajlékonyságot vagy a kényelmet akadályoznák. A hagyományos hokikesztyű minden része bőrből van, de modern változatok KevlarŸ-t és nylont is tartalmaznak a szilárdság, a tartósság és a kényelem fokozása érdekében. Nem baj, ha a kesztyű kicsit nagy, a lényeg, hogy takarja a kéz és a csukló teljes felületét. Hokikesztyűk a 22 cm-es gyerekmérettől kezdve a 40 cm-es felnőtt méretig kaphatók. Mérd le a könyöködtől az ujjaid végéig tartó távolságot. Ez mutatja a kesztyűd méretét.

gyerehokizni.hu - felszerelés

gyerehokizni.hu - felszerelés hokibot

Ütő

A hokiütő a játékos karjának meghosszabbítása. Ez azt jelenti, hogy az ütőnek megfelelően kell illeszkednie, és a hosszának, hajlatának és a toll sarkának passzolnia kell a méretedhez, a testalkatodhoz és a játékstílusodhoz is. A hokiütőd hosszúságának illeszkednie kell a magasságodhoz, hiszen nagyon nehéz egy túl hosszú, vagy túl rövid ütőt uralni. Az ütő kiválasztásánál ne feledd, hogy soha ne vegyél túl rövidet. A méretből mindig le lehet vágni, ha túl hosszú, vagy megfoghatod az ütőt közelebb a tollhoz, ha így könnyebben kezelhető. Állj fel a korcsolyádon. Tedd az ütő végét a pályára. Az ütő végének valahol az állad és az orrod felső része között kell lennie.
Az ütőnek fából vagy más, az IIHF által jóváhagyott anyagból kell készülnie. Nem lehet kiálló része és valamennyi élét le kell kerekíteni. A hokiütőknek van jobb-, balkezes változata egyaránt. Ez a tollban lévő hajlattól függ. A hokiütőknek van jobb-, balkezes változata egyaránt, amit az ütőn lejjebb lévő kezed határoz meg. Tehát ha az ütő végén a jobb kezed van, és a bal kezed van a jéghez közelebb, akkor balos ütőfogású vagy, és ugyanígy fordítva.

gyerehokizni.hu - felszerelés

gyerehokizni.hu - felszerelés hoki nadrág

Nadrág

A méret kiemelten fontos, mert ha kicsi, akkor veszélyes, ha viszont nagy, akkor akadályozza a korizásban, és helytelen technikákat vehet fel a gyerek. A helyes méret a deréktól a térdvédőre (a sípcsontvédő felső részére) rálógó nadrág. Övvel vagy nadrágtartóval rögzíthetjük, kicsiknél a nadrágtartót javasoljuk, mert olyan vékonyak, hogy nem lehet jó meghúzni az övet. A nadrágtartót a vállvédő alá kell tenni, mert ha fölötte van lecsúszhat és csak a gond van vele edzés közben.

gyerehokizni.hu - felszerelés

gyerehokizni.hu - felszerelés kori

Korcsolya

A legtöbb korcsolya bőr és szintetikus anyagok kombinációjából készül a tartósság, megjelenés és kényelem érdekében. Ezek pontos arányától – ami az anyag nevét is adja, pl. kevlár, grafit – függ a minősége és az ára is. A kemény műanyagból készült cipőrész nagyobb védelmet biztosít a koronggal szemben, és jobban védi a bokát. A kapuskorcsolyák felépítésükben hasonlítanak az átlagos korcsolyákhoz, de cipőrészük szélesebb és alacsonyabb, így jobban védik a bokát és a lábfejet. A korcsolya pengerésze acélból készül, alakja homorú.
A holker szám annak a körnek a sugarát jelenti milliméterben, amit belemarunk a korcsolyapengébe. Ebből adódóan minél nagyobb a szám, annál „laposabb” a holker, vagyis annál lágyabban siklik a korcsolya a jégen. Ennek a holkernek a mélysége viszont jelentősen függ a korcsolya hosszanti fekvésétől, a játékos súlyától és a megfelelő korcsolyázótechnikától, például az alacsonyan lévő súlyponttól. A jég keménységéről vagy puhaságáról már nem is beszélve. Az alapbeállítás a 20-as holker, amivel nem lehet nagyot tévedni. A következő élezésnél (gyerekeknél havonta érdemes) be lehet állítani, hogy ahhoz képest mekkora a szükséges.
A megfelelő méretű korcsolya kiválasztása más, mint egy edzőcipő kiválasztása. A hoki korcsolyának szorosabbnak kell lennie azért, hogy biztosítsa a kellő stabilitást, és ne okozzon horzsolást, sérülést korcsolyázás közben. A mérésnél vedd figyelembe, hogy vastag zoknit viselsz alatta.

gyerehokizni.hu - felszerelés

gyerehokizni.hu - felszerelés lábszárvédő

Sípcsontvédő

A lábszárvédő használata kötelező a korong vagy az ellenfél ütésével szembeni védelem miatt. Hosszuk 18 és 43 cm között van, és úgy vannak tervezve, hogy a térdkalácstól a korcsolya tetejéig érjenek úgy, hogy a sípcsontvédő alja még beérjen a korcsolyád nyelve elé, vagy mögé, de közben ne akadályozzon. A magasságod szerint válassz méretet. A támadók általában a könnyebb védőket részesítik előnyben, ami ugyan kevésbé véd, de gyorsabb korcsolyázást tesz lehetővé. A védőknek ajánlott nehezebb lábszárvédőt használni, ami véd a korong és az ellenfél ütésétől. Ülj le, és mérd le a térdkalácsod közepétől a korcsolyád száráig tartó távolságot. Ezt az értéket vesd össze a gyártók által használt méretezéssel, ami szerepel a védőn.

gyerehokizni.hu - felszerelés