Bíró értelmező

Fogás

Tilos kézzel, karral, lábbal vagy egyéb módon akadályozni az ellenfelet a szabad korcsoláyzásban.

Játék késleltetése

Kisbüntetést kap az a játékos, aki a korongot a plexi fölött kilövi a pályára, akár véletlenül, akár szándékosan teszi ezt.

Könyökhasználat

Tilos könyököt használva szabálytalankodni az ellenféllel.

Fejre-nyakra irányuló támadás

Fejre, nyakra nincs szabályos ütközés. Akár véletlen, akár szándékos, bármilyen felszereléssel vagy testtel történő, fejre-nyakra irányuló támadás büntetendő.

Hátulról lökés

Kiszolgáltatott helyzetben lévő, hátulról érkező szabálytalan lökés, minden formája büntetendő.

Durva játék

Az ellenfelek közötti sportszerűtlen fizikai kontaktus, minden formája azonnali büntetéssel jár!

Botvéggel szúrás

Tilos a bot végével megszúrni, vagy megpróbálni megszúrni az ellenfelet. A büntetés dupla kisbüntetéstől egészen végleges kiállításig terjed.

Palánkra lökés

Büntetést von maga után, ha egy játékos ellenfelét úgy ütközi le, gáncsolja el vagy kézzel, testtel meglöki, hogy a másik játékos emiatt hevesen a palánkra esik.

Késleltetett kiállítás

A büntetéseket mindig akkor szabják ki, amint a vétkes csapathoz kerül a korong. Addig a pillanatig a játékvezető felemelt kézzel jelzi, hogy szabálytalanság történt. Az ellenfél csapat ez alatt az idő alatt is szerezhet gólt.

Fegyelmi büntetés

A tíz perces fegyelmi büntetés megkezdésekor azonnal cserejátékos léphet a jégre. Egy meccs során összesen kétszer kaphat egy játékos fegyelmi büntetést, a második után már nem térhet vissza a jégre. A kapus helyett mindig egy játékostársa tölti le a büntetést.

Gól

Gólnak számít, ha a korong egész terjedelmével áthalad a gólvonalon, kivéve ha a korong valamilyen szabálytalanság eredményeként kerül a vonalon túl.

Kisles

A kapu előterében látható kék előtér tiltott zóna a támadók számára. Érvényteleníti a játékvezető a gólt, ha a támadó játékos vagy akárcsak a botja ezen a területen van, amikor a kapuba kerül a korong!

Kézpassz

A jéghokiban a játékosok kézzel is belenyúlhatnak a korongba, viszont tilos azt megtartva korcsolyázni! Valamint csapattársnak dobni csak akkor szabályos, ha a passzoló játékos és a fogadó is a saját védőharmadukban van!

Szabálytalan ütközés a női jégkorongban

A női jégkorongban szabálytalan a másik játékos leütközése, az ellenfélnek kötelessége elkerülni a testkontaktust.

Büntető lövés

Ha egy játékos szabálytalan eszközökkel megakadályozza, hogy az ellenfél egy tiszta gólszerzési lehetőséget értékesítsen, a bíró büntetőt ítélhet az ellenfél javára.

Szúrás

Tilos az ellenfelet a bot tollának végével megszúrni. Akár véletlen, akár szándékos, sőt még a kísérlete is büntetendő.

Nem gól

Ha a játékvezető szabálytalannak ítéli a gólt, azonnal érvénytelenítheti.

Testre ütés

Egyedül csak csak az a kontaktus szabályos, ahol azért üt az ellenfél a játékos botjára, hogy az elveszítse a korongot. Bármilyen ennél durvább ütés azonnali büntetéssel súlytandó.

Verekedés

Azonnali kiállítással sújtják azt a játékost, aki a játék menete során megüti ellenfelét.

Botfogás

Kisbüntetést kap az a játékos, aki egyik vagy mindkét kezével megfogja ellenfele botját, ezzel akadályoztatva őt.

Időkérés

A meccs során mindkét csapatnak rendelkezésére áll egy harminc másodperces időkérés. Fontos, hogy ezt csak játékmegszakítás közben lehet kérni, játék közben nem!

Boogie 🙂

A country, a western és a blues elemeket ötvöző zene egyik mozdulata, ami az 1940-es évektől hódítja a világ táncparkettjeit.