A sport szeretetét tanítani

Amit tudnod kell ahhoz, hogy gyermeked mindig nyertesnek érezze magát!

"A sport szeretete létfontosságú dolgokat ad a gyerekeknek - fegyelmet, motivációt, elkötelezettséget és az együttműködésre való képességet" - mondta Laurie Zelinger, klinikai gyermekpszichológus. Van azonban néhány fontos momentum, amin dolgozni kell – a megfelelő csapat kiválasztásától a jó edző megtalálásán át, egészen addig, hogyan támogathatjuk gyerekünket a lelátóról anélkül, hogy zavarnánk. Összegyűjtöttük a legfontosabb stratégiákat, amivel segítheted gyermeked abban, hogy megszeresse a sportolást és boldogan játsszon, akkor is, ha veszít.

Segíts az alapokban!

A gyermekorvosok szerint, az óvodáskorúak többsége nem áll készen a szervezett csapatsportra. Ekkoriban még az alapvető motorikus készségeket tanulják, ezek pedig kritikus fontosságúak a későbbi sportteljesítmény szempontjából. Ha előbb koncentrálnak speciális készségekre, mint amilyen a rúgás vagy az ütés, könnyen lehet, hogy problémáik lesznek az egyensúlyozással. Ez megnehezíti az előrejutást a sportban és sérüléshez is vezethet.

Josh Willink I Pexels

Ha naponta egy órát tölt gyermeked a szabadban és végez fizikai aktivitást – azaz játszik – akkor biztosan lesz elég ideje elsajátítani a mozgás alapjait. Elég lehet, ha szaladgál a játszótéren, mászókára mászik vagy labdázik! A szervezett tevékenységek, mint amilyen az úszás, a tánc vagy a kerékpározás és a túrázás is szuper elfoglaltságok, ha az életkornak megfelelnek.

Ne vidd túlzásba!

Olyan nagy jelentőséget tulajdonítunk a sportolásnak, hogy a szülők hajlamosak túlzásba esni. Vannak, akik egyféle sportágra koncentrálnak, már gyermekük nagyon fiatal korától fogva, mások pedig egyszerre négy különórára is elviszik a piciket. Mindkét megközelítés balul sülhet el, ahogy erre Tina Syer, a Positive Coaching Alliance munkatársa is figyelmeztet:

„A monotonitás – ugyanaz a sport hetente többször, hétvégén pedig meccsek – munkává teszi a sportot, mintsem szórakoztató tevékenységgé. A túl sokféle sportóra viszont lefoglalhatja annyira a gyereket, hogy nem lesz ideje egyik ágazatot sem megszeretni.”

Mi tehát az arany középút? „Ebben a korban a gyerekeknek két vagy három sportágat érdemes kipróbálniuk egy év alatt, így széles körű képességeket szerezhetnek” – tanácsolta Daniel Gould, a kelet-lansingi Michigani Állami Egyetem Ifjúsági Sport Tanulmányi Intézetének igazgatója. Ahogy idősebbek lesznek, dönthetnek úgy, hogy kiválasztanak egyet, de úgyis, hogy mindegyiket megtartják.

Otthon inkább kevesebbet

Ha otthon is előkerül a felszerelés, bátorítsd a gyakorlást, de ne csinálj belőle feladatot! Csak addig játsszon otthon, ameddig élvezi! Ne aggódj, hogy emiatt lemarad a társaitól, még bőven ráér gyakorolni és fejlődni az általános iskola alatt, vagy még később.

Fotó: russianmachineneverbreaks.com

Nincs hasonlítgatás!

Normális, hogy a gyerekek összemérik tudásukat csapattársaikkal és ellenfeleikkel, ilyenkor azonban még a kisebb korkülönbségek is számítanak, vegyes korúak között pedig jelentős súly-, magasság- és képességbeli eltéréseket jelenthet. Amikor a 7 éves gyerekek rájönnek, hogy nem olyan ügyesek, mint 9 éves csapattársaik, csalódhatnak és elmehet a kedvük az egésztől.

„Minden megváltozhat, amikor a gyerekek elérik a pubertás kort” – emelte ki Dr. Gould. „Vannak, akik hirtelen sokat fejlődnek, mások elakadnak, nem lehet megjósolni, hogy alakul.”

Emlékeztesd gyermeked, hogy csak a saját teljesítményére koncentráljon és ne máséra! Mondd el neki, hogy senki sem tökéletes, mindenki hibázik (főleg új készségek elsajátításakor), és büszke vagy rá!

Forrás: parents.com