Újévi fogadalmak gyerekeknek

Az újév tökéletes alkalom arra, hogy elbeszélgess gyerekeiddel a reális célkitűzések fontosságáról, és segíts nekik motiváltan kezdeni a következő évet. A képesség arra, hogy munkát fektessünk a jól látható, vágyott céljaink eléréséért, olyan alapvető készség, ami minden korosztály számára előny, az óvodástól, a felnőttig. Hoztunk néhány módszert, melyek segítségével megfelelő célokat tűzhettek ki a gyerekek elé!

A szakértők szerint a 7-12 éves gyerekek a legideálisabb korban vannak ahhoz, hogy megtanuljanak jó újévi fogadalmakat tenni. „Még elég fiatalok ahhoz, hogy a megszokott rutinon könnyen változtassanak” – magyarázta Christine Carter, a gyerekek boldogságának és segítésének szakértője. „Elég idősek azonban ahhoz, hogy átgondolják, milyen fogadalmakat tudnak betartani, és mi az, amit tényleg szeretnének elérni. A szülői segítség azonban nem árt, sőt: valószínűleg nem fogják a gyerkőcök elutasítani, úgy, ahogy a tinédzserek tennék.”

Beszélgessetek és tűzzetek ki együtt célokat! Fotó: Unsplash

Sajnos a legtöbb újévi fogadalom a kukában végzi, még mielőtt januárnak vége lenne. Ennek az az oka, hogy a terveknek nincs alapja és nem mérhetőek, így nehéz nyomon követni a megvalósulásukat. Így tehet a család minden tagja olyan fogadalmakat, melyek egy egészséges és boldog évet alapoznak meg.

„Okos” célok

A SMART célok az angol specific, measurable, achievable, relevant és time-bound szavakból tevődnek össze.

Specific, vagyis konkrét: Sorold fel, hogy pontosan mit szeretnél elérni. A gyorsabb korcsolyázás helyett inkább írd le, hogy mekkora távolságot szeretnél megtenni egységnyi idő alatt!

Mérhető: Határozd meg, hogyan fogod nyomon követni a munkafolyamatot! Minden héten kimész egy stopperrel a jégpályára? Miért is ne?

Achievable, vagyis elérhető: Fontos megtalálni azokat a célokat, amiket nem túl könnyű elérni, de nem is lehetetlen. Megvannak a szükséges eszközeid és képességeid ahhoz, hogy az álmodat valóra váltsd?

Releváns: A felírt dolgok a legfontosabbak számodra az életben? Nem terelnek mellékvágányra?

Time-bound, vagyis időhöz kötött: Tűzz ki határidőket és mérföldköveket!

Mutass jó példát!

Kezdd a saját fogadalmaid kidolgozásával és vond be az egész családot! Így a gyerekek megtanulhatják tőled, hogyan kell megközelíteni a feladatot. Carter a következő példát hozta: „Ha például azt szeretnéd, hogy a gyerekeid megfogadják, hogy mindig időben elkészülnek, akkor neked is konzisztensen kész kell lenned a megbeszélt időpontra!”

Csak pozitívan!

Az újévi célkitűzéseket körbelengi egy ünnepi atmoszféra, ami az év többi szakaszában nincs jelen. Törekedjetek a boldogságra! Tekintsetek minden napra új lehetőségként, amikor jobbak lehettek! Kezdhetitek a tervezést azzal, hogy sorra veszitek, miket értetek el az óévben. Ne a hiányosságok, hanem a pozitív dolgok kapjanak hangsúlyt! Találjatok ki olyan célokat, amiket tavaly nem tudtak elérni, de idén van rá esélyük. Gondoljátok át, hogy mi miért sikerült. Keményen dolgoztak? Nem adták fel? Vigyétek át a következő évre azt, ami működött!

Csak pozitívan! Fotó: Unsplash

Javasolj, ne diktálj!

A legfontosabb kérdés a gyerekek fogadalmaival kapcsolatban, hogy mennyire kell a szülőknek beleszólniuk. A legtöbb szakértő szerint nem szabad helyettük döntenünk. Vezethetjük őket és javasolhatunk kategóriákat, amikben gondolkozniuk érdemes – az életkoruknak megfelelően – de az a legjobb, ha ők találják meg a megoldást. Így ismerik fel a céljaikat és tanulnak meg tervezni!

Ennek ellenére a legtöbb gyereknek szüksége van egy kis útmutatásra. Állíts fel három vagy négy nagy kategóriát – például személyes célok, barátságok, jótékony célok és iskolai célok –, és hagyd, hogy ezek alapján töltsék ki a konkrétumokat. Segítő kérdésekkel terelgetheted őket: „Van valami, amit másképp csinálnál, mint eddig?” Ha megakadnak, példákat is ajánlhatsz!

Ha olyan célokat választanak, amiket nem tartasz jónak, ne mondd nekik, hogy ezek nem jók. Legyél nyitott és próbálj tartalmas beszélgetést kezdeményezni az adott fogadalom kapcsán!

Rövidítsétek le a listát!

Nem kell túl sok fogadalmat tenni, kettő vagy három bőven elég. Vegyetek magatok elé egy üres papírlapot és írjátok át a legfontosabbakat!

Ötletek óvodásoknak

A 3-5 éves gyerekek még nehezen tartanak be hosszú távú fogadalmakat. Jó stratégia, ha minden nap egy apró célért dolgozunk velük. Készíts egy táblázatot és matricák segítségével kövessétek nyomon a fejlődést! A jutalmat is megbeszélhetitek előre.

- Nap végén, lefekvés előtt, elpakolom a játékaimat.

- Naponta kétszer fogat mosok, egyszer reggeli után és egyszer lefekvés előtt.

- Megkóstolom az összes ételt a tányéromon.

Ötletek kisiskolásoknak:

- Tejet és vizet fogok inni, az üdítőket napi egy adagra korlátozom.

- Naptejet használok, mielőtt kimegyek nyáron a szabadba.

- Találok egy olyan sportot vagy tevékenységet, amit legalább hetente háromszor végzek.

- Biciklizés közben mindig felteszem a sisakot.

- Mindig becsatolom a biztonsági övet, ha autóba ülök.

- Lefekvés előtt legalább 30 perccel kikapcsolom az elektronikus eszközöket.

- Havonta elolvasok legalább egy könyvet.

Ötletek tiniknek

- Minden nap megeszek egy darab zöldséget vagy gyümölcsöt.

- Naponta 30-60 percet sportolok.

- A videójátékokat és a tévézést napi 2 órára korlátozom.

- Takarékszámlát nyitok és minden hónapban igyekszem félretenni egy bizonyos összeget.

- Lefekvés után nem nézem meg az értesítéseket, akkor sem, ha rezeg a telefonom.

Ötletek családoknak

- Maximum havonta kétszer eszünk gyorskaját.

- Minden nap fogyasztunk gyümölcsöt.

- Minden hétköznap 30 percet a szabadban töltünk, együtt.

- Hetente négyszer közösen reggelizünk vagy vacsorázunk.

- Minden vasárnap társasozunk.

Sok sikert kívánunk az újévi fogadalmakhoz!

Források: https://www.parents.com/holiday/new-years/resolution/smart-new-years-resolutions-kids-can-make/