Gyerek – Tini – Felnőtt: Mikor érdemes elkezdeni jégkorongozni?

Kanadában sokan már nagyon fiatal korukban megismerkednek a hokival. Legyen az szurkolás a helyi csapatnak a Hoki Éjszakáján, vagy saját próbálkozásaik, az első bizonytalan lépések, a hoki mélyen bennük gyökerezik. De mi van akkor, ha valakinek nem Kanadában telt a gyermekkora, vagy egyszerűen nem volt lehetősége gyerekként jégre lépni? Lehet, hogy értékes élményekről maradt le, amit nem is pótolhat soha? Természetesen ez nem igaz. A hoki azért fantasztikus, mert bármely életkorban megszeretheted. Nézzük, milyen előnyei vannak, ha gyerekként, tiniként vagy felnőttként vágsz bele!

Gyermekkor

A legtöbben gyerekként ismerkednek meg a hokival, a szüleik, barátaik, testvéreik hatására. Legjobb emlékeink közé tartozik, amikor a kertben vagy a befagyott tavakon játszottunk a barátainkkal reggeltől estig, végtelen energiával. Számos előnye van annak, ha a hokit korán kezdjük el, ideértve a csapatszellem és barátságok kialakulását, valamint a fejlődő test számára elengedhetetlen testmozgást.

A korai jégkorong lehetőséget ad a gyerekeknek a korcsolyázás, a kéz-szem koordináció és az ügyesség fejlesztésére is. A szervezett sportolás a gyerekek számára az egyik legjobb módja annak, hogy korán megtanulják a vezetői készségeket is, és ez az élet minden területén fontos, nem csak a jégen. Megfelelő edzéssel és oktatással a gyerekek gyorsan fejlődnek és kiváló hokis válhat belőlük, ha korán megismerkednek a jéggel. Az NHL játékosok nagy része már azelőtt korcsolyát húzott, mielőtt megtanulta volna megkötni a cipőjét.

De biztosan vannak hátrányai is, ugye? Igen, vannak. Egy ennyire intenzív sportban, mint a hoki, minél kisebb a játékos, annál nagyobb a sérülés esélye, sőt a túlzott mozgás akár helytelen izom- vagy ízületi fejlődéshez is vezethet. A korcsolyázás különösen nehéz feladat, főleg a kisebbek számára, akik még mindig az egyensúly és a koordináció művészetének elsajátításán dolgoznak. Korábbi cikkeinkben már beszéltünk a túlterheléses sérülésekről, és arról is, hogyan segíthetünk őket megelőzni.

Tinédzser - Fiatal felnőtt

Az az igazság, hogy nem mindenki kezdhet el hokizni gyerekként. Mi a helyzet azokkal, akik kicsit idősebb korukban vágnak bele? Amikor tizenévesek leszünk, már kialakult az alapja azoknak az atlétikai képességeknek, amelyek segíteni fogják a jövőbeni fitnesztevékenységeinket. A hoki elsajátítása tinédzserként vagy akár fiatal felnőttként kihívást jelenthet, hiszen életünknek ezen a pontján egy új fizikai tevékenység nehéz vagy egyszerűen nem prioritás.

A tizenévesek számára nehézség, hogy sokan a korosztályukban gyerekként kezdtek játszani. Lehet, hogy tudsz korcsolyázni, és ez már fél siker, de a korcsolyázás összehangolása a korongkezeléssel és az általános hokiérzék fejlesztése nem könnyű feladat. Ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen, de a hoki annyira egyedi sport, hogy a korábbi tapasztalatok más sportokban nem mindig segítenek a jégen.

Azonban még mindig vannak előnyei, ha belevágsz, hiszen a csapatmunka és a szociális fejlődés soha nem jön rosszul, függetlenül attól, milyen életkorban vagyunk. A tizenévesek számára a testmozgás szintén nagyon fontos. A tinik és fiatal felnőttek gyakran küzdenek alváshiánnyal is, így a reggeli edzések szigorú menetrendje stabilabbá tehetik mindennapi életüket.

Felnőtt - Idősebb korosztály

Az igazi késői hokirajongók ugyanúgy imádhatják ezt a sportot, mint azok, akik már gyerekként űzték. Ahogy idősödünk, a fitnesz és az edzés talán még fontosabbá válik, mint valaha, hiszen segít megőrizni kardiovaszkuláris és légzőrendszerünk egészségét. A hoki fantasztikus sport, és a másnapi izomláz csak arra emlékeztet minket, hogy jól dolgoztunk!

A sport remek társasági esemény is. Tarthatod a kapcsolatot barátaiddal egy-egy barátságos mérkőzés során, vagy újakat szerezhetsz, bármilyen életkorban is játszol csapatsportot.

Ebben a korban az NHL-be való bekerülés talán már nem reális álom, de elég, ha imádod felhúzni a korcsolyát és bemenni a jégre, függetlenül attól, mennyire játszol jól. A lényeg csak, hogy élvezd!

Forrás: timturkhockey.com