A korcsolyázás alapjai – tanácsok egy edzőtől

A korcsolyázás egy speciális mozgásforma a többi sportághoz képest. A jégkorong játékosoknak meg kell tanulniuk irányítani a korcsolya sebességét és erejét, ez pedig különbözik a többi ifjúsági sporttól, például a kosárlabdától vagy a focitól, ahol a fiatalok azokat a motoros mintázatokat használják, amiket világ életükben fejlesztettek. Carrie Keil a legjobb amerikai korcsolyázókat edzette és most megosztja tudását velünk, hogy gyermekeink felkészülten vághassanak bele a sportba.

 

Térd-, és csípőhajlítás

Ahogy egy járni tanuló kisgyermeknek, a korcsolyázóknak is az alapokkal kell kezdeniük. Keil szerint a jó alapállásnak két kulcsa van. „A legfontosabb, hogy hajlítsuk a térdet és a csípőt: minél alacsonyabbak vagyunk, annál jobban tudunk kitörni és teljes sebességünkkel haladni előre” – magyarázta az edző.

 

Az első házi feladat a kezdő korcsolyázóknak – legyenek felnőttek vagy 5 évesek – megtanulni, hogy hogyan hajlítsák be kényelmesen a térdüket. “Így a súlypontunkat közelebb engedjük a jég felszínéhez” – mondta Keil. “Tehát az egyensúlyunk is javul.”

 

Testtartás

Az első dolog, amit Keil megtanít, az a megfelelő testtartás. Gyakran előfordul fiatal játékosokkal, hogy amikor Keil azt mondja nekik, hogy hajlítsák be a térdüket, a hátukat hajlítják.

 

“Ha azt mondjuk egy 5 vagy 6 éves gyereknek, hogy hajlítsa meg a térdét, az esetek 90 százalékában előreesik a feje és lehajol. A testtartás a legfontosabb. Ha nem megfelelő, más helytelen mozdulatokhoz vezethet.”

Nehéz bármilyen javulást elérni és a lábat a súlypontunknak megfelelően, a testünk alatt tartani, ha túlságosan meghajlítjuk a hátunkat és mozgásunk hullámzóvá válik. Ha előrehajolunk, karunk mellettünk körkörös mozgásokat végez futás közben, ez pedig kibillenthet minket egyensúlyunkból.

 

„Ha a súlyod nagy része a csípőn, a térden és a korcsolyán nyugszik, akkor ha lépsz egyet, abba a lépésbe erőd 100%-át bele tudod vinni. Ha előredőlsz, akkor leveszed a súlyt a csípődről, így a korcsolyáról is, és csökkenni fog a sebességed.”

 

Kitartó gyakorlás

Sajnos, bármennyire is fontos a korcsolyázás egy hokis számára, az ismétlés meglehetősen gyorsan unalmassá válhat. A legfontosabb, főleg fiatalabb korban, hogy a gyakorlatok és edzések szórakoztatóak legyenek. Nem szabad, hogy a gyerekek feladják!

 

„Élvezni szokták például azt a gyakorlatot, amikor elindulnak a piros vonaltól és amikor elérik a kéket, le kell guggolniuk, amennyire csak tudnak. Vagy amikor versenyzünk, hogy ki tud legtovább guggolásban maradni. Számoljatok hangosan, a gyerekek szeretnek számolni! A lényeg, hogy le kell őket kötni valamivel.” – tanácsolta a szakember.

Persze ilyen alacsonyra játék közben nem kell ereszkedniük, de jobb, ha az edzéseken többet várunk el tőlük, mint amire a meccsen szükség lesz. Ha csak kicsit tanítjuk meg őket hajlítani a térdüket, élesben még kevésbé fogják, az pedig már nem lesz elég.

 

A fejlődés útján

Ha a guggolás már megy, áttérhetünk nehezebb gyakorlatokra: jó feladat például, ha egyik térdüket leeresztik a földre, majd a másikat és így tovább. Emellett ugrásokat is hozzáadhatunk az edzéstervhez. „Ahhoz, hogy fel tudjunk ugrani, be kell hajlítanunk a térdünket, és leérkezéskor is így tudunk tompítani. Ha egyenes lábakkal érkezünk a földre, egyszerűen eldőlünk.”