Mitől lesz jó a csapatkohézió?

A jégkorong csodálatos lehetőség egy gyermek számára, hogy megtapasztalja a csapatszellem erejét. Egy együttműködő, empatikus és összehangolt jégkorongcsapat tagjának lenni nagyban formálja a játékosok egyéniségét. A kohézió rendkívül fontos minden korosztályú és szintű jégkorongcsapat számára. De pontosan mennyire fontos a kémia a sikerhez? Milyen összetevők járulnak hozzá egy egységes csapat kialakulásához?

Íme a három sikeres jellemzője egy kiváló csapategységgel rendelkező csapatnak:

1. Világos vezetés

Ez két formában nyilvánul meg: először is kiemelkedő játékosban, másodszor pedig egy nagyszerű edzőben.

Óriási előny egy jégkorongcsapat számára, ha van olyan játékos, akinek különleges viselkedése, hozzáállása és nézőpontja motiválja a többieket. Egy játékos, aki teljes mértékben a csapatért dolgozik; akire mindenki felnéz, tanácsokat vár tőle, és vezetést. Kiváló kommunikációs készséggel rendelkezik, aki képes elérni, hogy a csapat a feladatra koncentráljon és minden eszközzel azon dolgozzon, hogy a hálóba juttassák a korongot.

Az ilyen jellegű játékosok, mint például Wayne Gretzky, Scott Stevens és Mario Lemieux, időről időre bizonyítják, hogy hatalmas mértékben hozzájárulnak a csapatmunka és a morál fejlődéséhez. Ez pedig nagyban segíthet csapatsikereket elérni.

Az említett játékosokhoz hasonlóan az edzőnek is kell a motiváló és vezető szerep. Szenvedélyesnek, alázatosnak és empatikusnak kell lennie, valamint tiszteletet parancsolónak és kiváló vezetőnek: ez kulcsfontosságú összetevője egy jól funkcionáló jégkorongcsapatnak.

2. Attitűd

A csapategység eléréséhez minden csapattagnak megfelelő szemlélettel kell rendelkeznie, és a siker felé kell törekednie. És nem csak az egyéni siker felé! Ehhez a hozzáálláshoz az ego elnyomására van szükség. Fontos, hogy mindenki emlékezzen arra, hogy egy ember nem alkot csapatot, de képes lerombolni. Egy játékosnak mindig készen kell állnia arra, hogy támogassa a társait, tanácsot adjon nekik és bátorítása őket.Mindannyian egy fontos közös célért dolgoznak: hogy a csapat a legjobb teljesítményét nyújtsa a jégen.

Ezenkívül a játékosoknak képesnek kell lenniük feladni az elvárásaikat, és követni a változásokat, az edző javaslatait, akkor is, ha ez személyes áldozatot kíván tőlük. Ha minden játékos ugyanezt a gondolkodásmódot osztja, egy képzett edző képes lesz formálni a csapatát úgy, ahogy a leginkább célszerűnek látja.

3. A csapategység tisztelettel kezdődik - a jégen és azon kívül is

A csapatkohézió egyik legfontosabb tényezője az, hogy a tagok mennyire tisztelik egymást. A jégen a játékosoknak bízniuk kell egymásban és tisztelniük kell a csapattársaik képességeit, illetve követni az edző tanácsait.. A játékosok sokkal inkább hajlandóak olyan akciókat végrehajtani, amelyek társaik képességeire támaszkodnak, ha bíznak egymásban. Ezen kívül nélkülözhetetlen a kölcsönös tisztelet, nem csak játékosokként, hanem emberként is.

A kulcs az, hogy valódi vágyat keltsünk a játékosokban, hogy lássák társaikat boldogulni; hogy ne csak saját sikerüknek örüljenek, hanem egymás fejlődésének is! Amíg a játékosok minden interakcióban tiszteletteljesek és barátságosak, és nem csak a jégen, erősödni fog a csapat.

Kétségtelen, hogy a jó csapategység elengedhetetlen a jégkorongban a sikerhez. Ez a fogalom egyre fontosabbá válik a sportban. Bármilyen korosztályú és szintű jégkorongot elemzünk, könnyű észrevenni, hogy a kiváló kémia mindig elkülöníti a bajnokokat a többi csapattól. Törekedjetek az egységre! Kulcsfontosságú összetevője ez a győzelemhez vezető útnak.

Forrás: timturkhockey.com