Táplálkozás és sportsérülések

A fiatal sportolók megfelelő sporttáplálkozása segíthet megelőzni a túlterheléses sérüléseket, és meggyorsítja a felépülést is. Nézzük, mit jelent a „megfelelő”!

Túlterheléses sérülések megelőzése

Az Egyesült Államokban az 5 és 14 év közötti gyermekek teszik ki a kórházakban kezelt összes sportsérülés közel 40 százalékát (évente 3,5 millió). A középiskolások évente körülbelül 2 millió sportsérülést szenvednek el. Ezeknek mintegy a fele túlzott igénybevétel miatt történik, és a legtöbb megelőzhető lenne.

A leggyakoribb túlterheléses sportsérülések közé tartozik a teniszkönyök, az úszóváll, a Little League könyök, a futótérd, az ugrótérd, az Achilles-íngyulladás és a belső sípcsonti stressz szindróma.

Az egyetlen traumatikus esemény következtében fellépő akut sérülésekkel ellentétben, a túlzott igénybevételű sérülések a csontok, szalagok és inak ismétlődő fizikai igénybevétele következtében alakulnak ki. A fizikai stressz természetesen normális, sőt az izomépítéshez szükséges velejárója a sportolásnak, egy aktív edzés után a gyerekek izomrostjai enyhén sérült állapotban vannak. Emiatt fájlalhatják izmaikat. A felépülés során a testük keményen dolgozik azon, hogy helyreállítsa ezeket a szöveteket és pótolja az izomfehérjéket. Izomnövekedés akkor következik be, ha a gyógyulás üteme nagyobb a károsodás mértékénél, túlterheléses sérülés pedig akkor, ha ez fordítva igaz.

A táplálkozás létfontosságú szerepet játszik a gyerekek izomzatának helyreállításában és a túlterheléses sérülések megelőzésében. Ehhez elegendő fehérjét (főleg aminosavakat) és szénhidrátot kell tartalmaznia az ételeknek, elsősorban azoknak, amiket közvetlenül edzés után fogyaszt.

A fehérje és a szénhidrát akkor segít legjobban az izmok regenerálódásában, ha edzés után két órán belül fogyasztjuk el. Logan Jeffrey I Unsplash

A kutatások szerint, bár a fehérjeszintézis és a regeneráció az edzést követően legalább 48 órán keresztül folytatódik, fontos, hogy mozgás után azonnal, de legfeljebb 2 órán belül elfogyasszuk ezeket a fehérjéket és szénhidrátokat! Ellenkező esetben visszafelé is elsülhet a dolog, és lehet, hogy többet ártunk velük, mint használunk.

A túlterheléses sérüléseket tehát megelőzhetjük megfelelő táplálkozással, de mi a helyzet az akut sérülésekkel?

Felépülés akut sérülésekből

Akut sérülések a testet ért hirtelen trauma következtében történnek. A megfelelő táplálkozás ilyen sérülések esetén elsősorban a felépülésben játszik fontos szerepet.

A 14 évnél fiatalabb sportolóknál a leggyakoribb akut sportsérülések a boka-, könyök-, alkar-, térd- és csuklótörések. A 14 évnél idősebb sportolók esetében bokatörések, bokaficamok, ACL sérülések, valamint a váll, a térdkalács és a kulcscsont elmozdulásai. Ha a túlterheléses sérülések felelősek a fiatalok sportsérüléseinek feléért, akkor az akut sérülések a másik feléért.

Hosszú ideig a jegel-polcol-borogat elvet tartották a legjobb módszernek a lábadozáshoz, ez azonban figyelmen kívül hagyja, hogy mennyire fontos, hogy mit eszünk a sérülést követően azonnal, illetve a következő 48 órában. A megfelelő táplálkozás ráadásul a teljes felépülési folyamat alatt hatalmas szerepet játszik, nem csak ebben az időszakban!

A mankóval való közlekedéshez több kalóriára van szüksége a szervezetnek. Towfiqu barbhuiya I Unsplash

Ha gyermeked akut sérülést szenved, extra energiára lesz szüksége a gyógyuláshoz és felépüléshez. A traumát követő első 48 órában a szokásosnál 20%-kal több kalóriát kell fogyasztania! Bizonyos ételek felgyorsíthatják a gyógyulási folyamatot, a sérülés típusától és súlyosságától függően érdemes speciális étrendet kell követni a sérült szövetek újjáépítése és az erőnlét megőrzése érdekében.

A mankóval való közlekedés például 20%-kal több kalóriát igényel az áltagosnál. Egy műtét utáni étrendnek pedig tartalmaznia kell probiotikumokban gazdag ételeket, például joghurtot, savanyú káposztát vagy japán miso levest, hogy ezek egyensúlyozzák a fertőzések leküzdésére szedett antibiotikumokat. A gyulladáscsökkentő ételek, például az olívaolaj, az avokádó, a hal, a diófélék és a magvak segíthetnek enyhíteni a fájdalmat, bár lelassíthatják a gyógyulási folyamatot is.

Forrás: ertheo.com