A térdsérülések okai és tünetei

Gyakoriak az aktív életet élő gyerekek és felnőttek körében a keresztszalag (ACL)-sérülések, és nem csak sportolóknál fordulhat elő, hanem bárkivel. De persze sportolóknál nagyobb rá az esély. Ha gyermeked jégkorongozik, fontos, hogy felismerd az egyes sérülések tüneteit és ismerd az okaikat, hogy szükség esetén meg tudd akadályozni a hónapokig tartó lábadozást és az erős fájdalmakat. Tracy Zaslow, sportorvos és egy ortopédiai központ igazgatója a Children’s Hospital Los Angeles lapjának elmondta, hogyan óvhatod meg gyerekeidet a térdsérülésektől.

Hogyan sérülhet a keresztszalag?

Azoknál fordul elő a leggyakrabban ACL térdsérülés, akik hirtelen irányváltásokkal és kanyarodásokkal tűzdelt sportot űznek. Bármelyikükkel megtörténhet, nem kell hozzá ütközniük egymással. Az amerikai ortopéd sebészek akadémiája szerint a sportolók 70%-ának közvetlen fizikai kontaktus nélkül következik be. A jégkorong pont egy olyan sport, ahol megvan a veszélye a térdsérüléseknek, például így:

  • gyors irányváltás
  • hirtelen megállás
  • lassítás futás közben
  • ugrás után rossz érkezés
  • ütközés egy másik játékossal

A keresztszalag-sérülés jelei

A térdszalagok elszakadhatnak, ha nagy és hirtelen terhelés éri őket és elmozdulnak a helyükről. Ilyen helyzetben a combcsontot és a sípcsontot összetartó szalagok túlságosan megnyúlhatnak és elszakadhatnak. Ha gyermeked keresztszalagja sérül, ezeket a tüneteket tapasztalhatja:

  • hallható „pattanó” zaj a térdből
  • a térd instabilitása
  • intenzív fájdalom
  • a térd duzzanata
  • nem tud súlyt helyezni rá és járni
  • nem tudja megfelelően mozgatni

Zaslow-nak középiskolában volt térdszalagszakadása, és cikkében azt írja, sosem felejti el. Kosárlabdaedzésen volt, amikor hallotta a hangos pukkanást, és érezte, hogy térde olyan irányba mozdul, amerre nem lenne szabad. Azonnal feldagadt, mint egy léggömb, és a szezonban Tracy már nem is tudott játszani.

Hogyan előzhetitek meg a sérülést?

Bár a keresztszalag-szakadás gyakori a sportolóknál, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne megelőzni. Néhány egyszerű gyakorlattal jelentősen csökkenthetitek a sérülés esélyét.

Célzott erősítő edzés

A térdízület három csontból áll (combcsont, sípcsont és térdkalács), amelyeket négy szalag köt össze és stabilizál. Az ACL átlósan fut át ​​a térd közepén, és segíti a forgási stabilitást.

Forrás: Harmónia Centrum

Ha a térdszalagok, a térdcsontok és a kapcsolódó izmok gyengék, könnyebben bekövetkezik a sérülés. Az első kereszttérdszalagot és az azt körülvevő izmokat célzó erősítő edzések viszont növelhetik az ortopédiai sérülésekkel szembeni ellenálló képességet. Végezzetek olyan gyakorlatokat, melyek a comb négyfejű izmait és a combhajlító izmokat erősítik!

Egyensúly

A sporttevékenység során előforduló ACL sérülések többsége gyors irányváltásból, hirtelen lassulásból vagy megállásból, illetve ütközésből adódik. Az egyensúly javítása, valamint a láb, a boka, a lábszár és a térd izmainak erősítése segíthet megelőzni a természetellenes csavarodásokat és elfordulásokat, melyek ACL-szakadást okozhatnak, és javítja a rugalmasságot és a reakcióidőt is.

Bemelegítés és nyújtás

A hideg és merev izmokkal körülvett szalagok hajlamosabbak a szakadásra. Az intenzív sportolás előtti bemelegítés azonban segít rugalmassá és lazává tenni ezeket az izmokat, így megelőzheti a sérüléseket vagy csökkentheti azok súlyosságát. Még mindig jobb egy ficam, mint egy szalagszakadás!

A nyújtás pedig ugyanennyire fontos az izomzat és a szalagok lazításában. A láb, különösen a comb elülső és hátsó izmaiknak a nyújtása játszhat védelmező szerepet. A boka rotációs izmai szintén jelentős szerepet játszanak, hiszen ezeknek a rossz csavarodása a térd ficamát is okozhatja.

Megfelelő lábbeli

A nem jól illeszkedő cipők ronthatják az egyensúlyt és növelhetik a megbotlások, csavarodások és ezzel együtt a sérülések kockázatát. Figyeljetek a megfelelő felszerelésre!

Elegendő pihenés!

Ha az edzések, iskolai feladatok és más elfoglaltságok miatt gyermeked túlságosan elfárad, mozgása kevésbé lesz koordinált és könnyebben megsérülhet. A megfelelő mennyiségű alvás, a pihenőnapok és a könnyebb edzések beiktatása fontos elem a sérülések elkerülésében!

Források: chla.org
rothmanortho.com