U14/U16: Vezetői készségek és specializálódás

Brock Faber nem olyan rég még az USA feltörekvő jégkorongosának számított. Most a minnesotai egyetemi férfi hokicsapat vezetője, az NHL második körös draftoltja, és elég képzett és elismert ahhoz, hogy 2022-ben a World Juniors amerikai csapatának kapitányának válasszák. Ő nyújtott most betekintés karrierútjának színfalai mögé.

Faber nemrég töltötte be 20. életévét, és máris rengeteg sikert tudhat magáénak, így az USA amerikai fejlesztési modell stábja úgy döntött, megkérdezi őt, milyen készségek kellettek ahhoz, hogy idáig jusson, és miket tanult az évek alatt.

Többféle sportág

Az egyik alappillére az ADM modellnek, hogy jó, ha a gyerekek fiatal korukban minél többféle sportot űznek, hogy fejlesszék általános atletikus képességeiket és elkerüljék a korai specializálódásból adódó kiégést.

Faber remek példa erre. Kiváló amerikai foci és baseball-játékos volt, és lacrosse-ozott, illetve futballozott is. Amit csak tudott, kipróbált.

“Szerintem a legfontosabb dolog, hogy gyerekként többféle sportot űztem. Azt hiszem, ez segített jobb sportolóvá válni, így pedig jobb hokis is lettem” - mondta Faber. “A versengés pedig ahogy nőttünk, úgy kapott egyre nagyobb szerepet. Egész életemben ugyanazokkal a gyerekekkel játszottam, versenyeztünk, hajtottuk egymást és drukkoltunk egymásnak.”

Fotó: Martin Reisch

Végül Faber úgy döntött, a jégkorongra koncentrál, de csak akkor, amikor már jócskán benne volt a tinédzserkorában.

“Később rájöttem, mennyire komolyan kell venni a jégkorongot ahhoz, hogy sikereket érhessek el benne” - mondta. “De azt mondanám, hogy kulcsfontosságú a fejlődésem szempontjából, hogy más sportokat is végeztem.”

Kispályás játékok

Sokszor írtunk már arról, hogy a kisebb gyerekeknek mennyire hasznos a fél-és kispályás játék, hiszen így többször kerülhetnek korong közelébe. Faber szintén kiemelte, hogy szuperfontos volt gyerekkorában ez a fajta edzés.

“Az ember úgy nő fel, hogy kispályán, 2 a 2, vagy 3 a 3 ellen gyakorol” - mondta. “Aztán a játékosok gyorsabbak és nagyobbak lesznek, és teljes pályán is olyan, mintha a kisebben lennénk. Nagyon sokat segített, hogy már korán is pörgött a játék, volt nyomás. Kis területen játszol, és olyan keményen versenyzel, ahogy csak tudsz.”

Annyira sokat segít, hogy a Minnesota Egyetemen, az ország első számú jégkorong-programján is használják a kispályás edzéseket.

“Ez itt egy alapelem. Azt mondanám, hogy a srácok 99%-a olyan kispályás meccseket játszik, amikkel bejuthatnának az NHL-be.”

Vezetői készségek

Sokan alulértékelik, amikor a játékosok fejlődéséről van szó, hogy kiváló vezetőnek és csapattársnak is kell lenni. Ezeket a tulajdonságokat pedig lehet tanulni és fejleszteni is.

Fotó: Klim Musalimov

“Mindig is nagyszerű edzőim voltak. Szerintem ami a legfontosabb, hogy nem a személyes eredményeinkkel foglalkoztunk, hanem a csapat fejlődésével is. Az önzetlenség teszi erőssé a csapatot” - mondta Faber. “Így válhattam vezetőve a csapataimban: kevésbé magamra koncentráltam, és azt helyeztem előtérbe, hogy az együttesünknek mi a jó.”

Forrás: admkids.com