Sosem késő elkezdeni – jégkorong gyerekként, tiniként, felnőttként

A legtöbben már nagyon fiatalon elkezdenek jégkorongozni, a szülők egész kicsi korban megismertetik a gyerekekkel a sportot, és ha tetszik nekik, be is íratják őket edzésre, hogy minél több lehetőségük legyen profivá válni. De mi van azokkal, akik gyerekként nem játszhattak? Ők nem lépnek majd sosem jégre? Dehogynem!

Hihetetlenül jó a jégkorongban, hogy bármikor belevághatsz, és biztosan imádni fogod. Persze, van előnye, ha korán kezded, de az az igazság, hogy annak is, ha későn. Nézzük, mik ezek!

Gyerekként

Fotó: Kenny Eliason I Unsplash

Sok hokis számára ez az az időszak, amikor megismerkedtek a jégkoronggal, akár szüleiken, nagyszüleinken, testvéreiken, vagy barátokon keresztül. Számos előnye van, ha gyermekkorban kezdünk bele egy sportba, beleértve a csapatmunka fejlesztését és az új barátokat, valamint a testfejlesztéshez szükséges gyakorlatokat is.

A jégkorong alapjainak korai elsajátítása lehetőséget biztosít a gyerekek fizikai készségeinek fejlesztésére, a szem-kéz koordináció és a mozgékonyság javítására és a korcsolyázás tökéletesítésére. A szervezett sport emellett az egyik legjobb módja a korai szociális készségek, például a vezetés és a csapatmunka elsajátítására, ami az élet minden területén nagyon fontos tudás. Megfelelő neveléssel a gyerekek már nagyon korán jégre léphetnek: tudjuk, hogy az NHL-esek sokszor előbb tudtak korcsolyát bekötni, mint cipőt.

De kell, hogy legyen hátránya is, nem igaz? És van is: egy ilyen intenzív sportágban nagyobb a gyerekek esetében a sérülésveszély, sőt az izmok vagy ízületek helytelen fejlődése is előfordulhat. A korcsolyázás különösen nehéz azoknak a kicsiknek, akik még csak tanulják a koordináció és az egyensúly művészetét. Korábban már írtunk gyakori sportsérülésekről, például a térddel kapcsolatban, és arról is, hogyan akadályozhatjuk meg ezeket, például a jóga segítségével.

Tinédzser - Fiatal felnőtt

Fotó: Taylor Friehl

Nem mindenkinek van lehetősége már gyerekként elkezdeni jégkorongozni! Mi a helyzet azokkal, akik kicsit később csatlakoznak?

Tini korunkra már nagyjából kifejlesztettük atlétikai képességeink alapjait, melyekre építkezhetünk a jövőben. A jégkorong alapjainak elsajátítása tiniként és fiatal felnőttként kicsit nehezebb. Ráadásul az ellenfelek és csapattársak többnyire jóval nagyobb tapasztalattal rendelkeznek.

Idősebb korban már lehet, hogy tudsz korcsolyázni, ez pedig több mint a sport fele. De még össze kell hangolnod a botkezeléssel és a jégkoronghoz szükséges képességeket is fejlesztened kell, mindezt egyszerre csinálni pedig nem könnyű feladat. Ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen, de a jégkorong eléggé egyedi sport, így sokszor nem sokat segítenek a más sportágakban szerzett tapasztalatok.

Ennek ellenére mindenkit arra buzdítunk, aki még nem jégkorongozik, hogy kezdje el! A szociális fejlődés nem egy rossz készség, életkortól függetlenül jó rajta dolgozni. Tinédzser korban ráadásul nagyon fontos szerepet tölthet be a sport, hiszen a hormonok ezerrel dolgoznak, jó valahol levezetni a feszültséget. Az alváshiány gyakran jelent problémát ebben az időszakban, a reggeli edzések viszont segítenek rutint kialakítani, ez pedig jó alap a pihenéshez.

Felnőtt - Senior

Fotó: Today.com

Az igazán késő érő jégkorongozók is ugyanúgy élvezhetik a sportot, mint azok, akik gyermekkoruk óta játszanak. Ahogy öregszünk, a fintesz és a testmozgás újra kiemelten fontossá válik - ezúttal a szív-és érrendszeri betegségek megelőzése és a légzőrendszer megóvása miatt. A hoki egy szuper edzésforma, és legalább ilyen jó közösségalkotó erő. Léteznek felnőtteknek szóló bajnokságok, és tudnod kell, hogy nem te vagy az egyetlen, aki jóval a fizikai csúcs után kezdett el játszani. A valahova tartozás érzése pedig igencsak megszépíti az időskort.

Valószínűleg nem leszel NHL-játékos, ha felnőttként kezded, ez igaz. De attól még élvezheted a sportot, és versenyezhetsz is. Nincs rossz időpont jégre lépni: te mire vársz még? 🙂

Forrás: timturkhockey.com