7 jógapóz fiatal sportolóknak

A repetitív mozgásból fakadó ízületi túlterheltség egyre gyakrabban vezet sérülésekhez a fiatal sportolók körében, ennek pedig egyik oka, hogy túl fiatalon specializálódnak egyetlen sportra. Hogyan segíthetünk a gyerekeknek, hogy egészségesek maradjanak és hosszú pályafutásnak nézhessenek elébe anélkül, hogy problémáik lennének az izmaikkal és ízületeikkel? A megoldás a jóga!

Miért jó a jóga a fiatal sportolók számára?

A rendszeres jógázás segít megelőzni a sérüléseket, és felgyorsítja a regenerációt edzések után. A jóga segíti a légzést, a rugalmasságot, az erőt, az önbizalmat, az egyensúlyt, a koncentrációt és az állóképességet, erősít és hozzájárul ahhoz, hogy megismerjék a testük működését. A megfelelő jógaoktatás fejleszti a testtudatot.

Ez a sport megtanítja a gyerekeknek, hogyan használják a lélegzésüket és hogyan összpontosítsanak az adott pillanatra. Ha képes vagy előre elképzelni a következő mozdulatodat, az sokat segít a sportteljesítményben.

A jóga megtanítja a játékosoknak, hogyan kell edzés és meccs után lazítani, lelassulni, mind fizikailag, mind mentálisan. Az iskolai feladatok és a sport nyomása mellett a legtöbb gyerek nem szán időt arra, hogy élvezze a munkája eredményét.

Számos jógapóz segítheti a fiatalokat mindebben.

1. Lefelé néző kutya

Fotó: Shutterstock

Így csináld: Helyezkedj térdelőtámaszba, a tenyered és a térded simuljon a földre. Nyomd fel magad a kezeiddel és nyújtsd ki a lábaidat, ameddig egy fordított V betűre nem kezdesz hasonlítani. Nyújtsd meg a csípőd felfelé és nyomd lefelé a sarkaid. Nem baj, ha nem érnek le! A térdedet hajlíthatod kissé.

Miért jó: Megnyújtja a vállalakat, erősíti és nyújtja a karokat, a csuklót, a combizmokat, a vádlid és az Achillest. Ez pedig mind elengedhetetlen izom a sporthoz.

2. Alacsony kitörés

Fotó: Alomoves

Így csináld: Térdelőtámaszból az egyik lábaddal lépj a két kezed közé, a térded a bokád fölött legyen. Lassan emeld el a hátsó térded a földtől, és nyomd a sarkad lefelé, ahogy egyre jobban kinyújtod. A gerinced legyen hosszú és egyenes, ahogy visszatartod a lélegzeted!

Miért jó: Erősíti a négyfejű combizmokat és a farizmokat. Megnyújtja a horpaszizmot és a csípőt.

3. Félhold póz csavarással

Fotó: Yoga class plan

Így csináld: Alacsony kitörés pózban hozd a kezeid a mellkasod elé, imádkozó tartásba, majd lassan csavard el a törzsed az egyik oldalra és érintsd a könyököd a térded külső oldalához. Ha a jobb lábad van elöl, jobbra csavarodj! A vállak legyenek egyvonalban, nyisd a mellkast, és fordítsd a fejed az ég felé.

Miért jó: Megnyújtja a gerincet. Rugalmassá teszi a bordaközi izmokat, így elősegíti a felsőtest mozgását.

4. Székpóz

Fotó: SelfnessYOGA

Így csináld: Állj egyenesen, a lábujjaid érjenek össze. Emeld a karod a fejed fölé, a padlóra merőlegesen és kezdd el hajlítani a térded, úgy, hogy a combok párhuzamosak legyenek a talajjal. Mintha egy székre ülnél.

Miért jó: Erősíti a bokát, a combot, a vádlit és a gerincet. Megnyújtja a vállat és a mellkast. Remekül ellentételezi a görnyedést.

5. Nagylábujjfogás póz

Fotó: Sportolj ma!

Így csináld: Feküdj a hátadra, nyújtsd ki a lábaid, és az egyik lábad emeld az ég felé. Mindkét lábfejeddel pipálj. Hajlítsd be a megemelt lábad és húzd a mellkasod felé a kezeiddel. Öleld át, szorítsd a mellkasodhoz és lazítsd el a csípőd. Egy szalag segítségével tovább nyújthatsz: tedd a szalagot a talpadra és nyújtsd ki újra a lábad. Húzd a szalag segítségével a fejed felé, miközben a talajra szorítod a másik combod.

Miért jó: Megnyújtja a csípőt, a combokat, a fenékizmokat, az ágyékot és a vádlit. Erősíti a térdet. Minden sporthoz jó, amiben futni kell.

6. Híd

Fotó: SelfnessYOGA

Így csináld: Feküdj a hátadra, hajlítsd be a térded és simítsd a talpad a padlóra, csípőszélességben. A földön kinyújtott kezeddel el kell érned a sarkad. A tenyered nézzen lefelé. Belégzéssel emeld fel a csípőd és told a plafon felé. A térded maradjon a bokáddal egyvonalban. Tartsd a pózt.

Miért jó: A híd póz erősíti a hátat és a gerinc körüli izmokat. Emellett a farizmokat, a csípőt és a combot is.

7. Plank

Fotó: Myprotein

Így csináld: Helyezkedj fekvőtámasz-pozícióba. Hajlítsd a könyököd, a súlyod legyen az alkarokon, ne a kézfejen. Egy egyenes vonalat alkosson a tested, válltól bokáig. Húzd be a köldököd. Tartsd a pózt 20-60 másodpercig.

Miért jó: Erősíti a csuklót és a kezeket, a törzset, a hasizmokat, a csípőt és a hát alsó részét.

Forrás: activekids.com