Így maradjanak egészségesek a gyerekek télen

A gyerekek évente átlagosan 5-10 alkalommal fáznak meg. Még nem épült fel a teljes immunitásuk a vírusokkal szemben, így jóval fogékonyabbak a betegségekre, mint a felnőttek. Ezért fontos, hogy egész évben támogassuk az immunrendszerüket. A cél, hogy a természetes védekezési képességeiket erősítsük!

1. Több zöldség és gyümölcs!

Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik a fertőzések elleni védekezésben. A citrusfélék, például a narancs, a paradicsom és a brokkoli egyaránt tartalmaznak C-vitamint, ami bizonyítottan segít megelőzni a megfázást, illetve a tüneteket is enyhíti.

Fotó: Alex Kotomanov I Unsplash

A gyerekek persze nem szívesen esznek zöldségeket, kell egy kis kreativitás ahhoz, hogy rávedd őket!

2. Elegendő alvás

A tudósok szerint azok, akik nem alszanak eleget, hajlamosabbak elkapni az olyan betegségeket, mint amilyen a megfázás is. Az irányelvek szerint a kisgyermekeknek 11-14 óra jó minőségű alvásra van szükségük, az óvodásoknak pedig 11-13 órára. Az 5 és 13 év közöttiek számára 9-11 óra javasolt, megszakítás nélkül.

3. Menjetek ki játszani!

Talán elsőre nem tűnik jó ötletnek, a hideg és borús időben kint szaladgálni, de a kutatások szerint a testmozgás segíti az immunrendszer küzdelmét a kórokozókkal szemben. A mozgás ráadásul nem csak a fizikai, hanem a mentális épséghez is nagyban hozzájárul.

Fotó: Ethan Hu I Unsplash

4. Ügyeljetek a higiéniára!

Nagyszerű módja a kórokozók elleni védekezésnek a megfelelő higiénia: megelőzhetjük számos baktérium szervezetbe jutását, így nem terheljük feleslegesen a gyerekek immunrendszerét. Mossatok gyakran kezet, tanítsd meg a gyerekeket a felületek tisztántartására és az alapvető higiéniai műveletekre! Amit otthon elsajátítanak, azt edzéseken és az öltözőben is betartják majd.

5. Vitaminokra fel!

A téli időszakban kevesebb zöldség és gyümölcs elérhető, főleg, ha magyar termékekből szeretsz főzni. A hiányzó vitaminokat pótold gyerekeknek készült készítményekkel, amik nem csak egészségesek, de finomak is, így biztosan szívesen veszik majd be a vidám tablettákat.

Forrás: houseofwellness.com.au