U12: Fontos a jó alvás!

Néha a különbség az ügyes és kevésbé ügyes játék, sikeres vagy sikertelen dolgozat, vagy a jó vagy rossz átlagos hangulat között mindössze az éjszakai pihenésben rejlik. A fiatal sportolók számára kritikus fontosságú, hogy mennyit alszanak egy-egy megmérettetés előtt.

Úgy látod, hogy gyermeked alváshiánnyal küzd? Hogyan lehet ezt orvosolni?

Az alváshiány tünetei

Az alvás sokféle módon érinti az U12-es játékosokat, beleértve a növekedést, a koncentrációt, a viselkedést és az általános egészséget. Íme néhány jel arra, hogy gyermeked nem alszik eleget:

  • Hangulatváltozások
  • Depresszió
  • Ingerlékenység
  • Figyelmetlenség
  • Memóriazavarok
  • Lassú mozgás

Három fázis

A gyerekek esetében három alvásfázist különböztetünk meg:

  1. Felületes alvás: Ez a kezdő szakasz. Ilyenkor nagyon könnyen felébred az ember.
  2. Mélyalvás: A legfontosabb szakasz, ezen múlik, hogy a gyerekek hogy érzik magukat másnap!
  3. REM alvás: Ebben a szakaszban növekedési hormon termelődik, tehát a REM alvás hiánya ronthatja a gyermekek fizikai fejlődését!

Nagyon fontos a minőségi alvás! Fotó: Cerebra.org

Fontos, hogy az alvás zavartalan legyen mindhárom szakasz során. Hüvelykujjszabály, hogy a 7 és 12 év közöttiek számára napi 10-11 óra alvás az optimális, a 12-18 éveseknek pedig 8-9 órára van szükségük.

Mit kell kerülni a jó alváshoz?

Koffein: A koffein felborítja az alvásritmust és kitolja a lefekvési időt. Egyszerűen a gyerekeknek semmi szükségük rá!

Étkezések időzítése: Próbáljatok meg minden nap ugyanabban az időben enni! Az esti étkezés lehetőleg ne essen késői időpontra, teli hassal nem tud a tested igazán pihenni.

Digitális média: Mobiltelefonok, TV, számítógépek, táblagépek – a digitális média mindenhol jelen van, és káros hatással lehet az alvásminőségre. Lefekvés előtt korlátozd le a képernyő-időt!

Rutin kialakítása

Könnyű azt mondani, hogy egy fiatalnak minden éjjel eleget kell aludnia, ez azonban nem megy ilyen egyszerűen. Dr. W. Christopher szerint a szülőknek és a gyerekeknek közösen kell kialakítaniuk egy olyan rutint, ami mindannyiuk igényének megfelel.

Este már ne engedjük mobilozni a gyerekeket! Fotó: Getty Images

„A fiataloknak átlagosan 9 óra alvásra van szükségük” – mondta Winter, aki 2004 óta foglalkozik alvásgyógyászattal. „Ez persze nem mindenkinél pont ennyi. Anélkül, hogy ismerném az adott gyereket és az életét, nehéz megmondani, hogy neki pont mennyi kell.”

A jó szokások kialakításához családi szinten rutinokra van szükség. Az időgazdálkodás mindenki számára kihívást jelent, és ez alól nem kivételek a gyerekek sem. Amikor például belépnek az U12-es korosztályba, és megnövekszik az edzéseik száma, miközben a házi feladatokkal és a társasági eseményekkel is foglalkozniuk kell, nehezebb elég időt szánniuk az alvásra.

Ebben a korban a gyerekek általában szeretnének minél tovább fennmaradni és minél később kelni. Ez azonban rossz szokás – legyél éber és igyekezz rávenni őket, hogy tartsák magukat a rutinhoz!

Az alvás hatása a teljesítményre

"Egy olyan sportágban, mint a jégkorong, ahol a játékosoknak nagyon meg kell magukat erőltetniük, fontos, hogy jól kipihenjék magukat" - mondta Winter. "Helyesen kell fogni az ütőt, jól kell korcsolyázni, és figyelni kell, hol vannak a csapattársak. Ha éjjel az agyuk nem pihen, akkor nehezebb lesz mindezt megtenni."

Ahogy a gyerekek magasabb korosztályba lépnek, a játék még gyorsabb lesz. A döntések másodpercek tört része alatt születnek, és meghatározzák a játék kimenetelét. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkül még nagyobb kihívást jelent mindezt hatékonyan elvégezni.

"Lehetetlen, hogy a legjobb formájukat hozzák, ha nem alszanak eleget" - mondta Winter. "A legjobb tanács, amit bármelyik szülőnek adhatok, az, hogy alakítson ki egy rutint és egy ütemtervet. Minden gyermek más és más, és ahogy nőnek, úgy változnak. Őszintéknek és nyitottaknak kell lennünk, amikor tanácsokat adunk arra vonatkozóan, hogyan lehet javítani a teljesítményükön. Ebben az alvás ugyanolyan fontos, mint bármi, amit a jégen tanulnak!"

Forrás: admkids.com