4 mód, amivel elérheted, hogy gyermeked egészségesen egyen

Itt az ideje, hogy felhagyjon a gyorsan fogyasztható, szénhidrátdús kajákkal, amik sokszor a szülők és a gyerekek számára is életmentőnek bizonyulnak. Az étkezés nemcsak energiapótlás, hanem jó alkalom arra, hogy leüljünk, pihenjünk és időt töltsünk a családunkkal. És persze az sem mindegy, hogy ilyenkor mit eszünk!

Jennifer McDaniel, dietetikus és a sportdietetika szakértője osztotta meg tudását az ADM Kids magazinnal.

„Az étkezések valódi lehetőséget kínálnak arra, hogy kapcsolatot teremtsünk a család tagjai között, miközben feltöltődünk és élvezzük a tápláló és finom ételeket” – mondta. „Off-szezonban talán könnyebb kialakítani a közös étkezések rutinját, amit aztán fenntarthatunk majd akkor is, amikor az élet mozgalmasabb lesz.”

Tudjuk, hogy a fiatal sportolóink befolyásolhatóak, hiszen a játékukban az NHL elitjét utánozzák. Tehát a jégen kívül is hathatnak rájuk példaképeik (például a szüleik), még akkor is, ha az egészséges táplálkozásról van szó.

„Nekünk kell jó példát mutatni azzal, hogy megfelelően étkezünk – hadd tanuljanak a gyerekek szokásainkból!” – mondta McDaniel. „Ehhez az kell, hogy üljünk le közösen egy asztalhoz, ahelyett, hogy az autóban ennénk, terítsünk meg és készítsünk egészséges ételeket! Próbáljuk meg korlátozni a kevésbé tápláló kajákat, melyek nem töltik fel a testet!”

Tanulmányok támasztják alá, hogy a gyerekek (és a felnőttek is) jobban vonzódnak a gyorskajákhoz, ha választhatnak, mint a valódi ételekhez.

Fontos, hogy milyen ételekből lehet otthon választani! Fotó: Pixabay

„Az elérhetőségnek fontos szerepe van: 30%-kal nagyobb eséllyel választjuk azt az ételt a kamránkból, amit először meglátunk. Ha ez cukor, vagy más egészségtelenség, akkor sokkal valószínűbb, hogy ez kerül a gyerekek elé is az asztalra. Ha pedig ők látják meg, kérni fognak belőle, ez biztos.”

McDaniel azt javasolja, hogy próbáljuk meg kiiktatni a család rutinjából a cukros és egészségtelen ételeket, és hagyjuk meg ezeket különleges alkalmakra, például szülinapi partikra, vagy más összejövetelekre. Ezen felül is hozott még néhány tippet, ami segíthet az egészséges étkezési rutin kialakításában.

Legyen színes minden tányér!

„A színalapú étrend nem azt jelenti, hogy mindenféle gyümölcsből együnk egyet, vagy hogy szórjunk a fagylaltra színes cukrot, ahogy a gyerekeink azt szeretnék” – mondta a szakértő. „Attól színes egy étrend, hogy a tányér felét zöldségek és gyümölcsök foglalják el.”

A gyümölcsök és zöldségek színe árulkodó: minél sötétebbek, annál több antioxidánst és tápanyagot tartalmaznak.

Minél színesebb, annál jobb! Fotó: Pixabay

„Egy piros almának például magasabb az antioxidáns-tartalma, mint egy sárgának. De ha a gyerekek utóbbit szeretik, ne vedd el tőlük!”

Mondd el nekik a miérteket!

„Magyarázd el a gyerekeknek, hogy hogyan segíthet nekik a sok gyümölcs és zöldség! Ha ezekre összpontosítanak, könnyebben veszik rá magukat, hogy megkóstolják az egészséges ételeket. A tizenéveseket például érdekelheti, hogy a vitaminok és ásványi anyagok segítségével egészségesebb lesz a bőrük, vagy, hogy a gyümölcsökben természetesen jelenlévő cukrok energiát adnak nekik edzés előtt.”

Legyen beleszólásuk!

Minél inkább bevonod őket a folyamatba, annál valószínűbb, hogy hajlandóak lesznek újdonságokat is megkóstolni.

„Az egyik kedvenc trükköm a fiammal közös mártogatás” – mesélte McDaniels. „A gyerekek szeretnek mártogatni. Az Academy of Nutrition and Dietetics tanulmánya is megerősíti, hogy több zöldség és gyümölcs fogy így. Finomabb, szórakoztatóbb, hatásosabb!”

Egy másik ötlet, hogy hagyjuk, hogy segítsenek új recepteket kitalálni, melyekbe bele tudjuk építeni a megfelelő alapanyagokat!

Csináljátok együtt!

Bár valószínűleg hamarabb elkészülsz, ha egyedül csinálod, életre szóló készségekkel ruházhatod fel a gyerekeket, ha közösen főztök.

„A konyha egy csodálatos osztályterem, ahol a gyerekek nem veszik észre, hogy tanulnak, ha közben szórakoznak is! Az itt elsajátított készségek biztosítják számukra, hogy a jövőben kevésbé kelljen éttermi vagy gyorséttermi ételekre támaszkodniuk. Ha pedig már fiatalkorban van lehetőségük megtanulni főzni, kialakul egy érdeklődés a tevékenység iránt, amit egész életükben magukkal hordoznak majd.”

Forrás: admkids.com