Higiénia az öltözőben – lehetséges?

Ha egy gyerekekkel teli öltözőre gondolsz, talán a te hátadon is végigfut a hideg. Csomó izzadt tinédzser egy kis helyen, néhány napos tornapólókban, mezítláb – ebben semmi higiénikus nincs. Az öltözők a baktériumok, vírusok és gombák táptalajaként szolgálhatnak, ha nincsenek megfelelően használva és takarítva. A sportoló gyerekeknek tudniuk kell, hogyan tarthatnak tisztaságot, ehhez pedig a szülőknek kell velük beszélgetni.

Ruhák és felszerelés

A gyerekek teljes hokifelszerelését ki kell mosni és meg kell tisztítani, hiába lenne kényelmesebb az öltőzben hagyni a sisakot vagy a mamutot. Még ha a gyerek azt is állítja, nem izzad bele a cuccaiba, nem árt legalább hetente mindenét kimosni. A fehérneműt pedig természetesen minden nap cserélni kell. A gombás fertőzések a mosatlan törölközőkben is gyorsan elterjednek.

Higiéniai cikkek

Győződj meg róla, hogy gyermeked tudja, hogy vannak olyan higiéniai eszközök, amiket nem oszthat meg társaival!

Különösen fontosak ebből a szempontból a borotvák, melyek vérrel terjedő betegségeket hordozhatnak, mint amilyen a hepatitis is. Emellett a borotvák a baktériumokat is jól terjesztik.

A hajkeféket szintén nem szabad kölcsönadni, a tetvek ugyanis nagyon gyorsan tudnak terjedni velük!

A legjobb, ha szappant és dezodort sem osztunk meg, hogy ne tegyük lehetővé a baktériumok átjutását egyik emberről a másikra. A folyékony szappan a leghigiénikusabb, ha biztosra akarsz menni, ilyennel küldd edzésekre a gyereket! Ebből adhat másoknak is.

Ha gyermeked arról számol be, hogy gyakran kérnek tőle kölcsön dezodort vagy borotvát, és nem akar nemet mondani, inkább pakolj be neki egy-egy extrát!

Papucs

Győződj meg róla, hogy van a gyerekek táskájában műanyag vagy gumipapucs, amit zuhanyzáshoz használni tudnak! Az öltözők padlója hírhedt telephelye a lábgombáknak! A HPV vírus szemölcsei szintén könnyedén felszedhetők, ha mezítláb járunk. Tanítsd meg gyermeked, hogy mindig hordjon papucsot a zuhanyzóban és az öltözőben!

Zuhanyzás

A megerőltető fizikai tevékenységek után fontos a zuhanyozás, és nem csak a jó illat miatt. A bőrön maradt izzadtság táptalaja lehet a baktériumoknak és gombáknak, melyek kiütésekhez vezethetnek. A bőrön maradt baktériumok és szennyeződések könnyen bejuthatnak apró vágásokba, és fertőzést is okozhatnak. Ügyelj rá, hogy gyermeked ne hagyja ki a zuhanyzást és legyen nála mindig tiszta törölköző! Tanítsd meg rá, hogy a lábát törölje meg utoljára! Ha elkapott valamilyen gombás fertőzést, minden használat után forró vízben mosd ki a ruháit és a törölközőit! A fertőzött területet mindig utoljára kell megtörölni, hogy elkerüljük a terjedést.

Sebek

Az aktív, sportos tinik gyakran szereznek sérüléseket és karcolásokat sportolás közben. Hívd fel a figyelmüket rá, hogy minden apró karcot le kell mosni, szappanos vízzel! Jó ötlet betenni a táskájukba egy antibakteriális kenőcsöt, és némi kötszert. A játék közben szerzett sebeket azonnal meg kell tisztítani, hogy elkerüljük a fertőzést!

Helyi felszerelések

Mivel az edzőtermek felszereléseit többen, többször használják, ezeket rendszeresen fertőtleníteni kell!

Kézmosás

Végül, de nem utolsó sorban: ha még nem tetted a Covid hatására, itt az ideje megtanítani gyermeked a megfelelő kézmosásra! Mielőtt elhagyja az öltözőt, feltétlenül mossa meg a kezét, hogy biztosan ne vigyen magával semmilyen kéretlen lakótársat! Ehhez a kisebb gyerekeknek mondókát is találsz, a nagyobbaknak pedig összefoglaló ábrákat.

Forrás: Bradolife