Hogyan tűnj ki a csapatból?

Ezzel a feladattal minden fiatal sportolónak meg kell küzdenie: hogyan tűnj ki a csapatod többi játékosa közül, hogy felfigyeljenek rád a szakmabeliek? Természetesen a jégen nyújtott teljesítmény kulcsfontosságú, de ahhoz, hogy igazán észrevegyék a tehetséged, több kell, mint a jó játék.

Érkezz időben!

Semmivel sem nyerheted meg jobban az edződ, mint ha korán érkezel az edzésekre és a meccsekre. Az, hogy te vagy az egyik első a jégen, mindenkinek megmutatja, mennyire fontos neked a sport. De nem csak a passzok és gólok számítanak. Vigyázz a felszerelésedre, gondosan készíts mindent össze, hogy ne maradjon semmi otthon, és legyen bemelegítési- és nyújtási rutinod! Az ifjúsági játékosoknak a szüleiket is be kell vonniuk, hiszen ők felelősek azért, hogy időben érkezzetek. Semmi sem rosszabb, mint az öltözőben kapkodva készülődni, miközben a többiek már bemelegítenek!

Legyél segítőkész!

A sportszerűség és a vezetői készségek szintén olyan dolgok, amiket neked kell fejlesztened. Ha ki tudod mutatni ezeket a jellemvonásokat a csapattársaid és az ellenfeleid felé, akkor éppúgy kiérdemelheted az ő tiszteletüket, ahogy az edződét is. Bátorítsd és segítsd csapatodat, maradj pozitív és tisztelettudó a jégen és a jégen kívül is! Legyél proaktív, jelentkezz, ha be kell mutatni egy feladatot! Meg kell mutatnod magad, különben más viszi el a rivaldafényt.

Maradj alázatos!

Lehet, hogy te vagy a legprofibb a csapatban, te szerzed a legtöbb gólt és te adod a legjobb passzokat. Nem számít. Semmi sem számít, ha nem vagy alázatos, hiszen ez a sikeres jégkorongozók egyik alapértéke! Aki arrogáns és nagyképű, azt nem szeretik a szurkolók… Használd a tehetségedet és a képességeidet arra, hogy segíts a csapattársaidnak fejlődni! Ne felejtsd el, hogy együtt kell megnyernetek a meccseket. Visszafogott gólöröm, tisztelet a másik csapattal szemben, akkor is, ha jobban játszotok náluk. Az edzők észreveszik, kik az igazi vezetők.

Hagyd magad formálni!

Van olyan tanítvány, aki nem hagyja? Van! Te odafigyelsz az utasításokra? Csendben vagy, amikor az edző beszél? Jól fogadod az építő kritikát és arra használod, hogy tanulj a hibáidból? Ha igen, akkor az edzők biztosan örülnek neki, hogy a csapatukban vagy. Mindig vannak olyan játékosok, akik szeretik a saját gyakorlataikkal kiegészíteni a feladatokat, visszaszólnak az edzőnek, nem viselik a kritikát. Az, hogy nyitott vagy a tanulásra, kéz a kézben jár az alázattal!

Ne legyél lusta korcsolyázni és visszavonulni!

Egy csatár, aki ha kell, a háttérbe vonul és a védelmet erősíti - a legjobb csatár. Ha nem spórolsz az energiáiddal, hanem átkorcsolyázol a pálya túlfelére is, ha ott van rád szükség, a többiek is követni fogják a példádat, és így lesztek erős csapat. Ne feledd, hogy a támadás nyeri meg a meccset, de a védekezés a bajnokságot!

Mindig lehet jobban korcsolyázni!

Minél idősebb vagy, annál jobban látszik, hogy kik azok, akik magasabb szintre törekednek. Méghozzá a korcsolyázás az, ami megmutatja, melyik játékos lehet sikeresebb. Az ifjúsági jégkorongban nehezebb időt találni a korcsolyázás gyakorlására. Érdemes lehet a szülőknek megfontolni egy különórát, ami akár görkorcsolyázás is lehet. Hiszen ez a magja minden más hokis készségnek! Ráadásul az edzők is ezt nézik elsőként.

Ne legyen teljesen offos az off-szezon!

Ha holtszezonban is lépést tartasz az étrendeddel és az erőnléteddel, az látszódni fog, amikor újra indul a játék. Akár meg is beszélheted az edződdel, hogy milyen feladatokat végezz a szünetben. Nem jó érzés, amikor néhány kihagyott hét után úgy lépsz a jégre, mintha még sosem jártál volna ott. Hidd el, hogy az edzők pontosan meg tudják mondani, hogy melyik játékosok dolgoztak azon, hogy fejlődjenek off-szezonban!

Forrás: timturkhockey.com