5 tanács, hogy jobb csapatjátékos legyél

A legsikeresebb csapatok olyan játékosokból állnak, akik jól dolgoznak együtt és készek áldozatokat hozni. A jégkorongban semmire sem megy az egyén, még akkor sem, ha nagyon tehetséges, ha a csapat nem játszik csapatként. Éppen ezért fontos megtanulni, hogyan lehetünk igazán jó csapattársak, amellett, hogy az egyéni készségeink fejlesztésével igyekszünk kiváló játékossá válni.

1. Ne mutogass másokra!

Ha valami rosszul sül el, sokszor másokat hibáztatunk, anélkül, hogy átgondolnánk, valójában mi történt. Könnyű lerázni magunkról a felelősséget, és még az is, lehet, hogy igazunk van és tényleg valaki más hibázott. Azonban mivel egy csapat vagytok, közös célotok felemelni egymást. Senki sem tökéletes, a sportolás része a hibázás, azonban meg kell tanulnotok csapatként túllendülni a rossz döntéseken és megtalálni a módját, hogy mindenki tanuljon ezekből. Egy jó csapatjátékos pozitív marad, bátorítja társait és segít, hogy a csapat összefogjon a nehéz időkben.

2. Gondolkozz csapatban!

Vannak azok a sportolók, akik csak a saját teljesítményükre koncentrálnak, azzal foglalkoznak, hogy őket hogy érinti egy-egy játék kimenetele, hány pontot szereznek, mennyi időt tölthettek a pályán. Belőlük sosem lesz jó hokis.

Fotó: Robo Michalec

Aki csapatban gondolkozik, annak a játék minden percében ott van a fejében a tudat, hogy nincs egyedül. Figyel a társaira, és tudja, hogy a meccs végén a csapatteljesítmény számít, nem az, hogy ő hány gólpasszt adott. Ha nem tudod, hogy téged melyik gondolkodásmód jellemez, tedd fel magadnak a kérdést: „Örülnék egy olyan meccs után, ahol jól játszottam, de kikaptunk? Vagy inkább akkor lennék boldogabb, ha nyertünk volna, még akkor is, ha nem voltam ügyes?” Ha individualista játékos vagy, az első kérdésre fogsz igennel válaszolni, azonban tudatos gondolkodással még átformálhatod magad csapatjátékossá!

3. Dolgozz keményen és bátorítsd a társaidat!

Fontos, hogy egy csapatban nem mindenki ugyanolyan. Nem mindenki ugyanannyira motivált, elkötelezett, bátor. Vannak, akiknek szükségük van egy kis extra löketre – ezt pedig a csapattársaik tudják megadni nekik. Bátorítsd őket arra, hogy gyakoroljanak sokat és igyekezzenek a legtöbbet kihozni magukból! Hívd el őket közös edzésekre és játékokra! Az extra gyakorlás mindenkinek jót fog tenni és erősíti a csapatszellemet is.

Ne felejtsd el, hogy csak együtt győzhettek! Fotó: Ron LachI Pexels

4. Készen állsz áldozatokat hozni?

Nem lehet mindenki mindig a csapat hőse. Ahhoz, hogy megnyerjetek egy meccset sok játékosnak kell áldozatokat hozni. Ez azt is jelenti, hogy át kell adnod a korongot, ha valaki jobb gólhelyzetben van, mint te, ahelyett, hogy kapura lőnél. És azt is, hogy el kell fogadnod, ha épp kevesebb jégidőt kapsz. És még sorolhatnánk. Minden sportban megvannak ezek az apró dolgok, amiket a többiek sokszor észre sem vesznek. Senki nem fogja megveregetni miattuk a vállad. De talán ezért lesz erősebb a csapat aznap.

5. Örülj mások sikerének!

Ha valaki jól játszik, vedd észre és legyél büszke rá! Ne feledd, hogy ő is ugyanolyan ember, mint te vagy, neki is jólesik a támogatás, és igyekezz ezt akkor is megadni, ha te éppen nem játszottál aznap olyan ügyesen. A pozitív hozzáállás és mások elismerése erősíti a csapatszellemet, és minél bátrabb egy játékos, annál több helyzetet teremt majd a pályán, így több lehetőséget is a csapatnak és neked a pontszerzésre. Tudjuk, hogy nem mindig könnyű örülni másoknak, de hidd el, megéri az a néhány elismerő szó!

Forrás: activekids.com