Agresszió nélkül is lehet

A jégkorong kemény sport, a felnőtt játékosok bizony sokszor verekednek, kiabálnak és káromkodnak. Gyermekeink azonban a jégen is gyerekek maradnak: igyekszünk őket a tiszteletteljes játékra tanítani! Mégis előfordul, hogy agresszívan reagálnak, és sokszor nincs következménye a nem megfelelő viselkedésnek.

 

John O’Sullivan, a Changing the Game Project alapítója egy cikkben foglalta össze az egyre gyakrabban, és nem csak a hokiban előforduló problémát. Kinek a felelőssége, hogy a gyerekek tiszteljék egymást és betartsák az etikus játék szabályait? Az edzőé? A szülőé? A gyerekeké? Igen, nagyjából ebben a sorrendben.

 

Az edző felelőssége

Az edzőknek nem csak az a feladata, hogy megtanítsák a gyerekeket korcsolyázni, cselezni és célozni. „A gyermeket oktatod a sportágra, és nem a sportágat a gyereknek” – írja a szakember. A sportszerűség ugyanolyan fontos érték, mint a tehetség, az edzőknek ki kell aknázniuk a játékosok emberi tulajdonságait is, ösztönözniük kell őket a jóra és példát mutatniuk. Az pedig, hogy megtaláljuk az ilyen edzőket, már a szülő felelőssége.

A szülő felelőssége

Ha sikerült a fenti leírásnak megfelelő edzőhöz bekerülni, bízzunk meg benne, és ne avatkozzunk a munkájába – kivéve persze, ha muszáj. Az edző hitelességét úgy erősíthetjük gyermekeikben, hogy magunk is tiszteljük őt, nem kérünk a gyerekektől mást, mint amit ő kér, hagyjuk, hogy végezze a munkáját.

 

Emellett persze nagyon fontos, hogy mi milyen példát mutatunk. Ahogy a lelátón reagálunk az igazságtalannak vélt döntésekre, a szabálytalankodásokra, az ellenfél sikereire, annak tükörképét láthatjuk majd gyerekeink viselkedésében is. Ha valóban igazságtalanul bánnak a játékosokkal, ne toleráljuk, de viselkedésünk soha ne legyen agresszív! Célunk, hogy egy támogató környezetet teremtsünk a sport minden egyes résztvevője számára, ahol nem tűrik el az agressziót. „Ideje, hogy a felelősségteljes felnőttek felvegyék a kesztyűt, ahelyett, hogy meghátrálnának!”

 

A sportoló felelőssége

Fontos, hogy megtanítsuk gyermekeinknek, hogy felelősséget kell vállalniuk nemcsak saját tetteikért, hanem a sport jövőjéért is. Sportolóként minden résztvevő képes formálni a jégkorong körül kialakult légkört, ha tiszteletteljesen beszélnek egymással, a játék hevében sem engedik meg maguknak az erőszakot és nem tolerálják másoktól sem. Biztassuk őket, hogy legyenek tudatosak és pozitívak, és küzdjenek meg az álmaikért, legyen céljuk, de közben ne felejtsék el, hogy milyen emberek szeretnének lenni.

Legyél olyan csapattárs, aki arra összpontosít, hogy mit tud adni, ahelyett, hogy mit tud kapni!

 

Forrás: sportorvos.hu