Magas szintű jégkorong: 10 tipp, hogy jobb legyél

Ahhoz, hogy igazán magas szinten űzhesd a sportot, meg kell kissé izzadnod. Meg fogsz lepődni, milyen gyorsan megtérül a kemény munka.

Minden jégkorongozó arról álmodik, hogy az NHL-ben játsszon, és a világ legnagyobb arénáiban korcsolyázhasson. Mindenki arra vágyik, hogy sportrajongók milliói szurkoljanak neki, miközben kedvenc játékát játssza a legmagasabb szinten. Ez az álom a legfőbb oka annak, hogy a fiatalok eljárnak edzésekre és hétről-hétre keményen dolgoznak.

A probléma az, hogy csak a legjobbak jutnak el a csúcsra. Ahhoz, hogy tényleg sztár legyél, nem elég részt venni a csapat heti edzésein és a meccseken.

Természetesen ezt már sokan tudjátok. Azt viszont kevesen, hogy hol kell elkezdeni a plusz munkát. Most hoztunk 10 módszert, ami segít fejleszteni a jégkorongos képességeid.

1. Játssz gyakrabban!

A legjobb módja, annak, hogy jobb legyél, ha a lehető legtöbbet gyakorolsz. Legyél jelen minden edzésen, és a szabadidődben is hívd el a barátaidat a jégpályára! Off-szezonban pedig görkorcsolyával is gyakorolhatsz.

A lényeg, hogy ütő legyen a kezedben és korong a hálóban (kivéve, ha kapus vagy, akkor ennek az ellenkezője)!

Edzői irányítás nélkül is fejlesztheted az izommemóriád és minden egyéb képességedet, ami a sikerhez kell: ez pedig a gyorsaság, az állóképesség, a reakcióidő, a mozgékonyság, az egyensúly, és még sorolhatnánk.

2. Más sportokat is próbálj ki!

Rengeteg hasznos készséget szerezhetsz más sportágakban, amik kulcsfontosságúak a hokiban is. Ha nem tudsz folyton jégen lenni, keress más sportot - szinte mindegyik segít valamilyen módon!

A tenisz például fejleszti az állóképességet, a szem-kéz koordinációt, és erősíti a kart. A futball edzi a lábakat, a mozgékonyságot, javítja a taktikai érzéket. Még egy olyan sport is jót tesz, mint a sakk: fejleszti a döntéshozatali képességedet és a stratégiai gondolkodásmódod. Ha különböző tevékenységeket folytatsz a jégkorong mellett, azzal megelőzheted azt is, hogy kiégj.

3. Eddz otthon vagy edzőteremben!

Végtelen sok módja van annak, hogy a jégen kívül is eddz. Végezz el otthon egy erősítő edzést, hogy hozzászoktasd a tested a terheléshez. Bármit csinálhatsz a fekvőtámaszozástól kezdve a súlyemelésen át a kocogásig. Ha az edzéseken kívül minden héten gyakorolsz néhány órát otthon, meg fog látszani a versenyeken.

Ha pedig el tudsz menni edzőterembe, az még jobb. Az itteni felszereléssel olyan speciális izmokat dolgoztathatsz meg, amik a legnagyobb különbséget jelenthetik a jégen. A jégkorongozók számára az erős lábak, törzs és a jó állóképesség kulcsfontosságú.

4. Fontold meg a magánórákat vagy táborokat!

A magánórák, foglalkozások és táborok költségesek lehetnek, így ha nem engedheted meg magadnak, ne aggódj - a lista többi eleme is csodát fog tenni. Ha azonban van lehetőséget ilyesmire, hatalmasat fejlődhetsz a segítségükkel.

A magánoktatás lehetővé teszi, hogy egy edző csak rád figyeljen, és ott segítse a fejlődésedet, ahol a legnagyobb szükség van rá. A táborok pedig lehetővé teszik, hogy edzői felügyelet mellett folyamatosan dolgozz, így egy adott területen ugrásszerűen fejlődhetsz.

5. Nyújts!

Ez a legegyszerűbb módszer, és még csak nem is vesz sok időt igénybe. Mégis óriási változást hozhat.

Próbálj meg legalább 10 percet nyújtani minden edzés előtt és után! Így felmelegítheted az izmokat, csökkentve ezzel a sérülések esélyét. A nyújtás a rugalmasságot is javítja, ha jól csinálod, hosszabb lépésekre és gyorsabb lövésekre leszel képes. Emellett fejleszti a mozgékonyságot is. Rengeteg egyszerű nyújtási rutin érhető el az interneten, ami kifejezetten jégkorongozók számára készült. Keress rá!

6. Mindfulness gyakorlatok (meditáció és vizualizáció)

A tudatosság a sikeres sportkarrier egyik leginkább alábecsült szempontja. Sok profi jégkorongozó (és más sportolók is) meditál és valamilyen módon vizualizálja sikereit.

A meditáció lehetővé teszi a légzés és a gondolatok irányítását. Ha naponta egyszer meditálsz, képes leszel összpontosítani és jobb döntéseket hozni a jégen. És nem kell hozzá más csak egy csendes környezet és néhány perc nyugalom!

A vizualizáció egy módszer arra, hogy megőrizd a motivációd és szem előtt tartsd a céljaid. Képzeld el, hogy megnyeritek a következő meccset. Képzeld el, hogy bekerülsz az NHL-be és az első meccseden jégre lépsz. Ez a fajta vizualizáció segít, hogy ne veszítsd szem elől, hogy mit érhetsz el, és éhes maradj a sikerre. Emellett pedig növeli az önbizalmad és erőt ad a kockázatos játékokhoz.

7. Tanulmányozd a sportot! (Nézz, olvass, tanulj!)

Ha éppen nem is hokizol, akkor is tudsz a sporttal foglalkozni. Először is, nézz annyi hokit, amennyit csak tudsz! Legyen szó profi meccsekről vagy helyi játékokról, mindenből lehet tanulni. Figyelj a játék menetére és próbáld meg meghatározni, hogy ki miért hozott meg egy adott döntést! Minél több jégkorongot nézel, annál jobban megérted, mit kell tenned, és hol kell lenned, hogy a hálóba kerüljön a korong.

Másodszor pedig: olvass! Rengeteg könyv és cikk érhető el offline és online is. Válassz ki egy témát és olvass el róla mindent!

Az elméleti tudást az izommemóriáddal és játéktapasztalatoddal ötvözve megállíthatatlan leszel a jégen!

8. Egyél egészségesen és igyál sok vizet!

A magas szintű jégkorongedzés nem csak a jégen vagy az edzőteremben történik, hanem folyamatosan. Ahhoz, hogy csúcsformában tartsd a tested, a lehető legegészségesebben kell táplálkoznod és mindig megfelelően hidratálnod.

Próbáld meg elkerülni az olajban sült, sós, cukros és feldolgozott ételeket! Természetesen időnként ehetsz finomságokat, de tegyél meg mindent, hogy elegendő gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, tejtermékeket és fehérjét vigyél be!

Ha jól eszel, elkerülheted a sportsérüléseket is, illetve gyorsabban regenerálódsz majd.

Ami pedig a folyadékot illeti, fogyassz minél több vizet! Egy-egy pohár tej segít megerősíteni a csontjaid és alacsonyan tartja a vérnyomásod. A sportitalok pedig edzések során adnak energiát.

9. Pihenj eleget!

A fent leírtak egyike sem lesz igazán hatékony, ha nem pihensz eleget. A túl kevés (vagy bizonyos esetekben túl sok) alvás megzavarja a koncentrációt, és fáradtságot okoz.

Ha alvásról van szó, két egyszerű szabály van: először is, aludj eleget! A legtöbb tinédzsernek és fiatalnak 7 és 9 óra közötti az alvásszükséglete. Tapasztald ki, neked mennyi kell ahhoz, hogy kipihent és friss legyél, és törekedj rá, hogy minden éjjel megkapd ezt a mennyiséget! Másodszor: legyél következetes! Próbálj minden nap ugyanakkor lefeküdni és felkelni!

10. Vedd komolyan!

Ha valóban magas szintű hokiteljesítményt szeretnél elérni, akkor komolyan kell venned a játékot. Ez nem jelenti azt, hogy nem érezheted közben jól magad. A jégkorong szórakoztató! Ezért álmodoznak milliók arról, hogy ebből éljenek. A játék komolyan vétele annyit jelent, hogy oda kell figyelned és mindent megtenned, hogy jó legyél benne.

Figyelj az edzőre, hallgasd meg a tanácsait, azt is, amit a többi játékosnak ad! Próbálj meg dolgozni a gyengeségeiden!

Figyelj a csapattársaidra, kövesd nyomon, hol vannak és mit csinálnak, amikor játszotok. Hasznos trükköket tanulhatsz el tőlük, és jobban átlátod az egészet egy meccsen, ha tudod, ki merre van.

Figyelj a testedre! Ha fájdalmat vagy kellemetlenséget érzel, állj meg! Ha fáradt vagy, tarts egy kis szünetet. Ha kimerültnek vagy betegnek érzed magad, szintén.

Figyelj a céljaidra! Koncentrálj arra, hogy fejlődj és segítsd a csapatodat is ebben. Ha keményen dolgozol, jól fogsz teljesíteni!

Forrás: crossicehockey.com