Hogyan kerülhető el a sportgyerekek kiégése?

Hernan Chousa-val, a profi teniszezővel beszélgetett Patrick Cohn, a Kid’s Sport Psychology csapatának egyik munkatársa, a gyerekek kiégésének problémájáról – amivel ő is szembesült. Korán kezdett sportolni és 15 évesen kiégett. Két évre abbahagyta a teniszt, majd újrakezdte, mert ösztöndíjat akart szerezni. És végül szerzett is!

Sokszor azonban a gyerekek kiégnek, és nem térnek vissza a szeretett sportjukhoz. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy a szülők segítsenek megteremteni és megtartani az egyensúlyt, ahelyett, hogy kizárólag a jégkorongra koncentrálnának.

„A legjobb, amit tehetünk, hogy jó példát mutatunk, és megmutassuk, hogyan lehet kiegyensúlyozott életet élni” – mondta Chousa. „Vigyázzunk magunkra, legyen hobbink és igyekezzünk folyamatosan fejlődni. És ne koncentráljunk túlságosan a sportra!”

Ne feledjük, hogy a hoki – vagy más sport – gyermekünk életének pusztán egy része, aminek nem szabad elnyomnia a többit.

A szülők feladata, hogy felhívják a gyerekek figyelmét rá, hogy a sport rengeteg dologra megtanítja őket, amit az élet más területein is felhasználhatnak. Értjük ezalatt az időgazdálkodást, az egyensúly megteremtését, az elvárások kezelését és a csapatmunkát.

Azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke versenyszerűen sportol és nagy ambíciói vannak, Chousa párterápiát javasol. Túl sok kapcsolatot látott tönkremenni a szülők gyerekének sportteljesítménye miatt, ami nem felelt meg az elvárásaiknak. Ismét kihangsúlyozta az egyensúly fontosságát.

Ne feledjük, hogy nem csak a hoki és a sporteredmények számítanak! Fotó: Pexels

„Ha azt gondolod, hogy gyermeked előtt profi sportolói karrier áll, el kell menned a pároddal egy terapeutához vagy sportpszichológushoz” – mondta. „A sporton kívül ugyanis muszáj foglalkoznunk a munkánkkal, a családunkkal és más feladatokkal, ez pedig nem könnyű.”

Ha pedig nem találod meg az egyensúlyt, annak a gyerek látja kárát.

Chousa 15 éves volt, amikor megkérte apját, hogy ne menjen el a meccseire.

„Kemény volt, mindig is kemény volt. Amikor lejöttem a pályáról, egyből a rossz dolgokat sorolta. Amikor legyőztem a világ legjobb játékosát (18 év alatt), akkor is csak a hibáimat látta” – mesélte Chousa.

„A jó dolgokra kell koncentrálni. Minden negatív megnyilvánulásra jusson öt pozitív!” – tanácsolta.

Forrás: kidssportspsychology.com