Készen áll gyermekem a csapatsportra?

Ahogy a felnőtteknek, a gyerekeknek is minden nap szükségük van a fizikai aktivitásra, ennek pedig nagyszerű módja a szervezett sportolás, ami sokféleképpen segítheti a fejlődésüket. A sport lehetőséget kínál a gyerekeknek új készségek elsajátítására és tökéletesítésére, kihívást jelent a mindennapokban és megtanít dönteni és csapatban játszani. Mindemellett pedig szórakoztat!

Mielőtt azonban hokizni vagy másik csapatsportra iratod be gyermeked, fel kell tenned a kérdést: készen áll rá?

1. Megvannak az alapvető képességei, amikre szüksége van a sportoláshoz (futás, egyensúly, stb.)?

Korai gyermekkorban (3-5 év) a gyerekeknek futnak, ugrálnak, dobálnak és elkapnak dolgokat. Ebben az életkorban azonban még az a legjobb, ha aktív játékkal fejlesztjük ezeket a képességeket, nem pedig sportórákkal!

Ne vidd túl korán sportórára! Fotó: Wendy Aros-Routman I Usplash

2. Tud elég ideig figyelni ahhoz, hogy megértse az instrukciókat?

Öt éves kor alatt a gyerekek rövidebb idei tudnak koncentrálni, és akkor tanulnak a legjobban, ha felfedezhetnek új dolgokat, illetve ha tudnak másokat utánozni.

3. Milyen a gyermekem temperamentuma?

Szeret csapatban játszani? Vagy inkább egyedül indul kalandokra? Rengeteg sport közül választhattok, érdemes több lehetőséget is megfontolni!

Inkább egyedül játszik? Keress neki egyéni sportot! Fotó: Daiga Ellaby I Unsplash

4. Érdeklődik a sportolás iránt?

Ahhoz, hogy gyermeked motivált legyen, az kell, hogy érdekelje, amit csinál. Ahhoz, hogy kitaláljátok, mi az, amit szívesen szeretne űzni, járjatok el különböző meccsekre! Észre fogod venni, melyik tetszik neki leginkább.

5. Te készen állsz?

A szervezett sportórák költségesek és időigényesek. Biztos vagy benne, hogy szívesen áldozol rá pénzt, időt és energiát?

Bár jó, ha hasonló gyermekeddel az érdeklődési köröd, nem szabad ráerőltetned az akaratod. Hagyd, hogy ő döntsön! A sportnak nincs értelme, ha nem leli benne a sportoló örömét. Ha viszont sikerül kiépítened benne a ragaszkodást, egy életen át szeretni fogja a mozgást!

Vannak olyan gyerekek is, akiket egyszerűen nem érdekelnek a csapatsportok, de ettől még lehetnek aktívak. Keress egyéni sportot vagy olyat, ahol nem kell másokkal versenyeznie, ha nem akar! Fontos azonban, hogy legalább 60 percet mozogjanak a kicsik, minden nap!

Forrás: activekids.com