Hogyan motiváld a fiatal sportolókat?

Tudod, hogy tehetséges, és sokkal többet is kihozhatna magából. Hogyan érd el, hogy ő is fejlődni akarjon?

Értsük meg a motivációt!

A motiváció a vágy egy cél elérésére. Egy sportoló motivált lehet egy verseny megnyerésére, a jó játékra vagy a képességei fejlesztésére. A motiváció az a képesség, hogy el tudjuk kötelezni magunkat egy cél mellett és lelkesen hajtunk előre, ameddig el nem érjük. Elengedhetetlen a sikerekhez. Sok élsportoló a folyamatos elkötelezettségnek tulajdonítja a sporteredményeit.

Mi motiválja a sportolókat?

Az első lépés gyermekünk motiválásában, hogy megértsük, miért lelkesedik és mi az, amitől elveszíti a motivációját.

Azok a gyerekek, akik motiváltak:

  • Szeretnek edzeni és versenyezni
  • Szívesen dolgoznak a gyengeségeiken
  • Izgulnak a versenyek miatt
  • Utálnak veszíteni
  • Magas elvárásaik vannak magukkal szemben
  • Elkötelezettek, akkor is, ha kihívással találkoznak
  • Törekednek céljaik elérésére

Mi az az önmotiváció?

Azok a sportolók, akik rendelkeznek vele, pusztán a játék élvezetéért játszanak. Nincs szükségük jutalomra. A sikerhez pedig kell, hogy szeressék, amit csinálnak. Ha azért sportolunk, hogy másoknak – szülőknek, edzőknek, barátoknak – örömet okozzunk, abból semmi jó nem fog kisülni.

Ha a sportolók igazi szenvedélyt éreznek a játék iránt, akkor idővel nagyobb lesz a kitartásuk, és jobban elkötelezik magukat. A szenvedély az, ami szórakoztatóvá teszi a tanulást.

Hogyan motiválhatjuk önmagunkat?

Azt javasoljuk a szülőknek, hogy ne próbáljanak sportolóik motivációjának forrása lenni. Inkább segítsünk nekik megtalálni, hogy ők hogyan motiválhatják magukat, hogy 12 éves korukra már átvehessék az irányítást sportkarrierjük felett.

A kulcs, hogy arra koncentráljon, ami a leginkább felvillanyozza. Ez lehet az, hogy barátokkal van együtt, hogy egy csoport tagja, hogy versenyezhet, vagy hogy támogatják őt.

Olyan célokat kell kitűzniük, melyek mellett hosszú távon is el tudnak köteleződni. Ebben segíthetsz te is: mind a célok kiválasztásában, mind a kitartásban, például egy kötelezettségi szerződés létrehozásával. Így írásban is átláthatják, hova akarnak eljutni.

Fontos észben tartani, hogy a célok nem válhatnak elvárásokká, melyek súlyként nehezednek a gyerekek vállára. Szem előtt kell tartanunk, hogy a célok változhatnak, sőt, kell is változniuk! Ha gyermekeid szeretik a sportot, elkötelezettek a céljaik iránt, melyeket szívesen és ügyesen tűznek ki, jó úton haladnak a fejlődés felé!

Forrás: activekids.com