3 tipp gyerekeknek, a jó célkitűzésekhez

A jó célok motiválnak, kemény munkára, sok gyakorlásra ösztönöznek és segítenek fejlődni. Sokszor azonban irreális elvárásoknak próbálnak gyermekeink megfelelni, a kudarc pedig frusztrációhoz és a hobbijaiktól való eltávolodáshoz vezethet. A szülők és az edzők feladata, hogy megtanítsák őket, mi a különbség a célok és az elvárások között, és hogyan tudnak reális célokat kitűzni saját maguk elé.

Sok fiatal sportoló túl sokat vár el magától, és minden alkalommal, amikor nem felel meg saját követelményeinek, csökken az önbizalma, mert úgy érzi, nem elég jó. Vannak például olyan sportolók, akik minden hibát kudarcként élnek meg. Tökéletesnek lenni pedig finoman szólva sem túl reális cél.

Specifikus célok

Ahelyett, hogy kollektíven mindenben 100%-ot tűzünk ki, jobb, ha konkrét, rugalmas, reális célokat találunk, melyek valóban motiválják a gyerekeket, és felélesztik bennük a szenvedélyt a játék iránt.

Csak akkor tudsz döntést hozni, ha jelen vagy a pillanatban. Fotó: Maurice DT I Unsplash

Emlékeztesd őket, hogy nem a gólok vagy pontok száma a legfontosabb, hanem jelen lenni a pillanatban. Napi cél lehet elérni, hogy minden helyzetben próbáljanak meg mérlegelni, és a legjobb tudásuk szerint dönteni.

Íme néhány példa konkrét, rövid távú célokra:

- Koncentrálj végig egy folyamatban!

- Összpontosíts arra, mit tehetsz a csapatért!

- Koncentrálj egy passzra vagy lövésre!

A gyakorlati célok mellett viszont ne felejtsd el a mentálisakat se! Ösztönözd a gyerekeket, hogy ne rugózzanak a hibáikon, inkább koncentráljanak a következő kihívásra.

Ezek a típusú célkitűzések segítenek nekik fókuszálni és jelen lenni, így aktívabban vállalhatják a kockázatokat.

A mentális egészségről se feledkezzetek meg! Fotó: Andy Hall I Unsplash

Tanuljátok meg a céltípusokat!

A teljes egészet kell nézni: tűzhetünk ki gyakorlati, mentális, fitnesz-és táplálkozási célokat, ezek mutathatnak a közeljövőre vagy évekkel előre, de fontos, hogy illeszkedjenek egymáshoz!

Néhány céltípus:

- Hosszú távú, „álomcélok”, például egyetemi sportlehetőségek

- Köztes célok, például bekerülni egy keretbe a csapaton belül

- Rövid távú célok, például az erőnlét és a sebesség fejlesztése

- Azonnali célok, például kemény munka és asszertivitás

Ne ess túlzásba!

Bár fontosak a jó célok, ha gyermekünk perfekcionista, feladatként fog gondolni rájuk, és mindent megtesz majd, hogy teljesítse őket, ez pedig kiégéshez vezethet. Tanítsd meg arra, hogy a célokra iránymutatásként tekintsen, és soha ne tévessze szem elől, hogy a sport lényege a szórakozás!

Forrás: activekids.com