Minden fiatalnak jót tesznek a sporttáborok?

Minden nyáron gyerekek ezrei vesznek részt sporttáborokban, a napközis táboroktól a három-hat napos éjszakai táborokon át az intenzív háromhetes programsorozatokig. Ezek az alkalmak sok gyerek számára csodálatos élményt jelentenek: fejlesztik az erőnlétet, a sportkészséget, a koordinációt és az önbecsülést, valamint értékes leckéket adnak a csapatmunkát, a sportszerűséget, az önfegyelmet és a kemény munkát illetően. Azonban a sporttáborok sem valók mindenkinek.

Van, akinek maga a mennyország, másoknak viszont inkább kínzás egész nap egyetlen tevékenységre fókuszálni. A gyerekek gyakran napi 7-8 órát is edzenek az ottalvós táborokban, és amikor nem a pályán vannak, akkor sportvideókat néznek, vagy az agyukat fejlesztik, vagy elméletet tanulnak. A napközis táborok sokszor nagyon hasonlóak. Vannak olyan gyerekek, akiknek ez egyszerűen túl sok, akár fizikailag, akár mentálisan. És még azoknál is felmerülnek egészségügyi kockázatok, akik szívesen járnak táborozni. Gondold át az előnyöket és a hátrányokat, mielőtt kiválasztod az idei tábort a gyerekednek!

Előnyök

A sporttáborok lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy egy általuk szeretett sportra összpontosítsanak, lehetőséget adnak rá, hogy új nézőpontokat ismerjenek meg, hogy fejlődjenek. Az intenzív kondicionálás után kiváló formában térnek haza. Aki szereti az adott sportot, annak remek alkalom, hogy ezt a szeretet megossza másokkal, akik megértik őt. Számukra valóban remek szórakozás a táborozás!

A többnapos táborok hatalmas élményt jelenthetnek a gyerekeknek. Fotó: Tegan Mierle I Unsplash

Ralph Ferrigno ifjúsági fociedző szerint a fizikai előnyök mellett a sporttáborok segítik a gyerekeket jobb emberré válni. Ezalatt azt értjük, hogy fejlesztik a szellemi és fizikai tűrőképességet, a fegyelmet, az önbizalmat és a vezetői és kommunikációs képességeket. Itt biztosan megtanulják a kicsik, hogy a nehéz feladatokat is végig kell csinálni!

A közös munka gyakran hoz össze barátokat, a táborok pedig jó esetben hatalmas sikerélményként maradnak meg a gyerekekben. Ferrigno szerint az egyik legnagyobb erejük ebben rejlik.

Az előrelátás megoldja a legtöbb problémát

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassák ki a sporttáborokból, a szülőknek és a gyerekeknek is tudniuk kell, hogy előjöhet néhány probléma, ha sokáig foglalkozunk egy tevékenységgel. Ezek többsége azonban némi előrelátással megelőzhető.

Túlterhelésből adódó sérülések: A sporttáborok egyik legnagyobb veszélyét az ismétlődő túlterheléses sérülések jelentik. Mivel a gyerekek ugyanazt a sportot űzik hosszú időn át, ugyanazokat a testrészeiket terhelik újra és újra, ebből pedig sérülés lehet, akár súlyos is. Ilyen például a teniszkönyök, az ugrótérd vagy az úszóváll

A gyerekeknél nagyobb az esély a túlterheléses sérülések kialakulására, hiszen még növésben vannak. Dr. Guttman, az Einstein Medical Center gyermekortopédiájának igazgatója elmagyarázta a Nymetroparents magazinnak, hogy a még nem teljesen fejlett csont- és izomrendszer, az inak és szalagok hajlamosabbak a sérülésekre. A sporttáborok edzőinek tisztában kell lenniük ezekkel a problémákkal, és olyan programot kell kidolgozniuk, melyek nem jelentenek veszélyt a gyerekekre.

A sportsérülések megelőzésében a megfelelő étkezés is segít, de persze ez nem helyettesíti a körültekintő edzést!

Rossz fizikai állapot: Szintén probléma lehet, ha nem túl jó általános állapottal rendelkező gyerekek kerülnek be egy teljes munkaidős táborba: szinte biztos a túlterhelés. Egy rosszabb fizikai erőnléttel rendelkező gyermek nagyobb eséllyel sérül meg. Nem áll mindenki készen egy hét vagy még több órás edzésre! A gyermekorvosok sokszor hangsúlyozzák, hogy egy sporttáborhoz nagyon jó állapotban kell lenniük a gyerekeknek, és még előtte hozzá kell szokniuk a választott sporthoz!

Nap és hő: Mivel a legtöbb sporttábor nyáron zajlik, a hőség, a kiszáradás és a napszúrás esélye mindig ott ólálkodik a gyerekek körül. A fiatal szervezet verejtékmirigyei még nem teljesen fejlettek, így nem tudják maximális hatékonysággal elvezetni a hőt a túlterhelt izmokból. Nagyon fontos a hidratálás! Sajnos a gyerekek sokszor nem veszik észre, hogy túlmelegedtek, és csak akkor isznak, amikor szomjasak. Emlékeztesd őket, hogy igyanak sokat, játék előtt is és a szünetekben is, és használjanak naptejet!

Tanítsd meg, hogy fontos a hidratálás! Fotó: Pixabay

Túlbuzgó edzők: A legtöbb sporttábort vezető felnőtt szereti a gyerekeket és a sportot, és kényelmes, konstruktív környezetet teremt, ahol a gyerekek jól boldogulnak. Néhány edző azonban túl sokat akar, és stresszes helyzetekbe sodorja a játékosokat, akik nem merik elmondani, hogy nem érzik jól magukat. Dr. Guttman szerint sok sérülés adódik abból, hogy a gyerekeken túl nagy a nyomás, és mindenáron nyerni akarnak, így még akkor is tovább játszanak, ha megsérültek. Tudd, hogy kihez viszed a gyermeked táborozni! Kerüld el azokat a helyeket, ahol a győzelemre fektetik a hangsúlyt, és azt híresztelik, hogy a fájdalom jó. Bátorítsd gyermeked, hogy ha nem érzi jól magát egy táborban, hívjon fel téged, és mondja el, mi a baj!