Jake Guentzel tanácsai kistermetű játékosoknak

Túl kicsi vagy. Túl gyenge. Bocs, kölyök, de az NHL nagy fiúknak való.

 

Ezekkel a megjegyzésekkel nőtt fel a Pittsburgh Penguins csatára, Jake Guentzel. Hallotta őket, amikor ifjúsági csapatban játszott Minnesotában és a Hill-Murray középiskolában, és hallotta, amikor az egyetemi csapatban szerepelt.

 

De ahelyett, hogy elbátortalanították volna, a megjegyzések motiválták.

 

A 2016-17-es szezonban 40 meccsen 33 pontot szerzett NHL-újoncként, és bevésette nevét a Stanley Kupába, ami a hab volt a tortán a „túl kicsi” támadó számára.

 

„Gyerekként sokan halljuk, hogy túl kicsik és gyengék vagyunk. Azt hiszem, én ettől csak még jobban küzdöttem” – mondta Guentzel. „Arra késztetett, hogy bebizonyítsam, hogy az emberek tévednek, de ehhez meg kellett bíznom magamban. Abban, hogy jól játszom. És ki kellett használnom a sebességem, és az elmém fürgeségét is.”

 

Jake Guentzel kisgyerekként. Fotó: Ryan Guenztel

 „Igen, kicsi voltam, de kitartottam és bíztam. Attól még, hogy a jégen a kisebb srácok közé tartozol, elérhetsz nagy dolgokat.”

 

Mivel csapattársai a Stanley Kupán átlagosan 187 centi magasak és 90 kilósak voltak, így Guentzel nagy nevekkel és nagy testekkel játszott együtt. Alig 180 centijével és 80 kilójával, tud egy-két dolgot arról, hogy kell szembenézni a nagyobbakkal.

 

Legyél magabiztos!

„Magabiztosnak kell lenni, ez a legfontosabb” – mondta Guentzel. „Teljesen más játékossá válsz, ha magabiztos vagy. Csak ragaszkodnod kell ehhez, és pozitívnak maradni, akkor is, ha épp rosszul megy.”

 

Ne foglalkozz a méretedre vonatkozó negatív megjegyzésekkel! Amikor jégre lépsz, ne gondolj arra, hogy te leszel a legkisebb! Csak menj, és játssz az erősségeidnek megfelelően! Cáfold meg a negatív hangokat!

 

“Be kell látnod, hogy csak te magad állsz az utadban. Tarts ki és játssz!”

 

Ne félj az ütközéstől!

Félelmetes látni, ahogy egy nagy test közelít feléd és igyekszik sarokba szorítani, de nem szabad félni! Emelt fejjel, gyors lábakkal és stabilan mozogva készülj fel! Védd a korongot és maradj mozgásban!

 

„Elég hamar rá fogsz jönni, hogy nem kerülhetsz el minden ütközést. Ez a játék része. De meg tudod magad úgy védeni, hogy közben nem veszíted el a korongot. Mindig állj készen és figyelj a környezetedre!”

 

Beindul a belső motor

14-16 éves korban itt az ideje, hogy fokozzuk az erőnlétünket. Bár a gyerekek a magasságukat nem tudják befolyásolni, azt igen, mekkora hangsúlyt fektetnek a szárazföldi edzésekre. Aki erősebb, az gyorsabb és a mozgása robbanékonyabb. Guetzel sok időt töltött a konditeremben, súlyokat emelgetve, hogy fejlődni tudjon.

 

Ebben a korban már nem olyan fontos, hogy játékokat játsszunk. Több időt kell fordítanunk a kemény munkára!

 

Koncentrálj arra, amiben jó vagy!

A kisebb játékosok általában mozgékonyabbak és gyorsabbak társaiknál.

 

„Azt hiszem, a legkisebbek a leggyorsabbak” – magyarázta Guentzel. „Ha gyors vagy és mobilis, sokkal könnyebben kerülsz olyan helyzetekbe, amibe a nagyobb srácok nem tudnak. A sebesség fontos része a játéknak, tehát sokat kell fejleszteni, ez egy olyan dolog, amit gyakorolni kell!”

 

A sebesség a játék egyik legfontosabb tényezője. Fotó: unsplash.com

Guentzel erre már karrierje elején rájött, és ki is használta, hogy könnyebben mozog. Volt olyan gól, amit úgy szerzett, hogy a pálya egyik végéből átszáguldott a másikba a koronggal!

 

„Elég hamar rájöttem, hogy a sebesség fontos, talán már 8 vagy 9 éves koromban” – emlékezett vissza. „Sokat dolgoztam a játéknak ezen a részén, hogy a lehető legjobb legyek! Az NHL-ben szintén a kisebb srácok a gyorsabbak, ez a legerősebb eszközük, amit irigyelnek is tőlük a nagyobbak!”

 

Hokis ösztönök

A Penguins edzője, Mike Sullivan szerint a hokis ösztöne az, ami leginkább megkülönbözteti Guentzelt a többiektől. Mindenre kiterjedő figyelem, gyors döntéshozatal és nagy sebesség – halálos kombináció. A hokis ösztönök fejleszthetőek, kisméretű pályákon, energikus gyakorlatokkal és struktúrálatlan játékkal.

 

Ne add fel!

Egyszerűen összefoglalva a lényeget: nem szabad feladni. A színfalak mögött mindig rengeteg munka és elszántság lakozik.

 

„Ha kicsi vagy, meg van az az előnyöd, hogy nagyobbnak és jobbnak akarsz látszani másoknál. Azt hiszem ez vezetetett el karrierem azon pontjára, ahol most vagyok. Koncentrálj erre az előnyre! Ha egy nagyobb srác lenyom, állj fel, újra és újra! Nyerd meg a csatát, amiben éppen vagy, és ne add fel! Így lesz tiéd a háború.”

 

Forrás: admkids.com

Borítókép: Wikimedia Commons