Hokis tesók – túlélési tippek szülőknek

A jégkorong nagyszerű sport a gyerekeknek! Nem csak szórakoztató, de segít az állóképességük fejlesztésében, és valószínűleg rengeteg új barátra találnak az edzések során. Sajnos a jégkorong az egyik legdrágább sportágak közé tartozik. És ha az egyik csemete beleszeret, a testvéreit sem fogja hidegen hagyni. A korcsolyák, amiket gyakran kell cserélned, ahogy a gyermeked nő, a védőfelszerelések, a fogyóeszközként emlegetett jégkorongütők, az utazási költségek, a táborok mind hozzájárulnak a költségekhez. Hoztunk egy rövid útmutatót arról, hogyan éld túl a pénzügyi terheket és hogyan oszd be okosan az idődet, anélkül, hogy a pénztárcád és a mentális épséged túlságosan sérülne.

Használt felszerelés, adok-veszek

Ha minden alkalommal, amikor a gyermekednek új felszerelésre van szüksége, újat vásárolsz, akkor még az egyetemre félretett összeg is gyorsan el fog fogyni. Tanulmányok szerint vannak olyan szülők, akik milliókat is elköltenek az évek alatt gyermekeik felszerelésére! Jobban jársz, ha szétnézel a helyi Facebook csere-bere csoportokban. Sok jó minőségű felszerelést találhatsz jóval olcsóbban, különösen a gyerekfelszerelések esetében - ezeket az előző tulajdonos valószínűleg csak azért adja el, mert már kinőtték. Ha a gyermeked kinövi a felszerelés egy darabját, add el, és az árából vedd meg az újat! Egy másik nyilvánvaló módszer a pénz megtakarítására, ha az idősebb gyermeked felszerelését továbbadod a fiatalabbaknak.

Idő és türelem

Ha több gyereked is játszik, akkor az edzések különböző időpontjai, esetleg helyszínei és a mérkőzések átvehetik az irányítást az életed felett. Íme néhány tipp, ami segít átvészelni ezeket.

Ne félj segítséget kérni

Szervezz közös autóbuszjáratot vagy keressetek más megoldásokat azokkal a szülőkkel, akiknek gyermekei szintén a ti csapataitokban játszanak! A nagyszülőket vagy a rokonokat is be lehet vonni!

Mindig legyen terved!

Tervezd meg előre a hetet, órákra lebontva! Kinek kell hova mennie, ki tudja elvinni, mit főzöl vacsorára. Így nem kell az utolsó pillanatban megoldásokat keresned. Persze lehet néha pizzát is rendelni, ha valami nem úgy sikerül, ahogy eltervezted…

Egységben az erő

Írd fel a gyerekek összes edzésének és mérkőzésének időpontját és helyszínét egy naptárba, amit minden nap látsz. Tedd ki például a hűtőre. Gondoskodj arról is, hogy a gyerekek felszerelése mindig a táskájukban legyen, kikészítve az ajtó előtt. Ha elég nagyok, lehetnek ők a  felelősek a saját felszerelésük összepakolásáért… és azért is, hogy hazaéréskor szennyesbe kerüljön, aminek ott a helye!

Ne felejtsd el, miért csinálod

Nagyon könnyű belefáradni a hajtásba. A jégkorong egy olyan sport, ami sok időt vesz igénybe, és nem csak a gyerekek oldaláról, hanem a szülőkéről is. Különösen akkor, ha több gyermekünk is játszik. Csak emlékezzünk arra, hogy mindez hosszú távon nagyon hasznos lesz számukra, és biztosak lehetünk benne, hogy sok boldog és szórakoztató emlék kapcsolódik majd ehhez a fantasztikus sportághoz!

Ha testvérek közös hobbit űznek, nem csak az idő- és pénzkérdéssel kell foglalkoznod. Olvasd el rivalizálásról szóló cikkünket is!

Forrás: Tim Turk Hockey