5 tipp a testvérek közötti rivalizálás kezelésére

Természetes, hogy a testvérek az élet minden területén versenyeznek egymással: küzdenek a szüleik figyelméért és dicséretéért, az elismerésért, hogy ők legyenek a jobb tanulók vagy jobb sportolók. A sport nagyban növelheti ezt a rivalizálást. Néhány testvérpár között féltékenység és harag dúlja szét a családi békét, míg mások támogatják és bátorítják egymást. Hogyan segíthetünk szülőként, hogy a versengés egészséges méreteket öltsön?

Nem számít, milyen a családi környezet, a testvérek versenyezni fognak egymással. Ez azonban lehet pozitív is! Megtanítja őket a konfliktuskezelésre, az együttműködésre, az agresszió elkerülésére és az empatikus viselkedésre. Mindezt maguktól is elsajátíthatják. Szülőként azonban fontos hangsúlyoznunk, hogy a harc nem megfelelő módszer az ellentétek feloldására.

Hoztunk öt tippet, amivel ösztönözheted az egészséges versengést:

1. Ne tulajdoníts túl nagy jelentőséget a sikereknek!

A siker fontos, de nem szabad a másik testvér önérzetét feláldozni az oltárán. Azok a gyerekek, akik a kispadon ülnek, vagy nem teljesítenek olyan jól a jégen, mint testvéreik, csalódottak és frusztráltak lehetnek emiatt. A szülőknek csökkenteniük kell tehát a sikerek jelentőségét, hogy megakadályozzák a féltékenység kibontakozását.

2. Annál inkább az erőfeszítéseknek!

Fontos, hogy bátorítsuk gyerekeinket, hogy keményen dolgozzanak, a teljesítményüktől függetlenül. Az erőfeszítés jelentőségének hangsúlyozása segít kitartani kudarc esetén is. Ez pedig egyfajta kontrollérzetet is ad számukra.

A rivalizálás testvérek között természetes. Fotó: Piaxabay3. Nem csak a sport számít!

Nem szabad túlbecsülni a sportban elértek szerepét. Néhány gyerek kevésbé sportos, mint testvérük. Arra kell koncentrálnunk, amikben jó, és az ezeken a területeken elért sikereikért és erőfeszítéseikért dicsérjük! Így kitűnhetnek testvéreik közül. Fontos tehát, hogy ugyanannyira lelkesek legyünk más tevékenységekkel kapcsolatban is, mint amilyenek a sporttal vagyunk!

4. Maradjon a jégen a verseny!

Az otthon nem jégpálya, ne hagyjuk, hogy folytatódjon a versengés! Hadd szabaduljanak fel egy kicsit a teljesítés nyomása alól.

5. Egyenlő bánásmód

Előfordul, hogy a szülők önkéntelenül támogatóbbak az egyik gyerekükkel, mint a másikkal. Az elhanyagolt testvér ettől azt érezheti, hogy ő nem elég jó. A legjobb, ha elkerüljük a tesók közötti összehasonlítást, hogy ne keltsünk köztük feszültséget!

A versengés a sportolás része, arra kell törekednünk, hogy ez mindkét félre pozitív hatással legyen! Az egészséges versenyszellemről itt írtunk korábban.

Forrás: kidssportspsychology.com