Egészséges programok iskolai szünidőkre

Íme, hét ötlet, hogyan varázsolhatjátok testi-lelki feltöltődéssé a vakációt.

1. Együtt a konyhában

Ha a gyerekeket megtanítod főzni, azzal megalapozod, hogy felnőttként is egészségesen étkezzenek majd. A Journal of Nutrition Education and Behavior folyóiratban megjelent egyik tanulmány megállapította, hogy a bizonyos főzési képességekkel rendelkező fiatal felnőttek (18-23 évesek) egy évtizeddel később egészségesebben étkeztek, például több zöldséget fogyasztottak és kevesebb gyorskaját, mint azok, akik nem tudtak fiatalon főzni.

Fotó: Annie Spratt I Unsplash

2. Legalább napi egy óra mozgás

Korábban írtunk róla, milyen hatással lehet a gyerekekre, ha heteken át nem sportolnak. Az öt év felettieknek legalább napi egy óra mozgásra van szükségük! Ezt persze fel lehet osztani kisebb egységekre, hogy ne legyen unalmas: táncoljatok néhány percet ebéd előtt, fogócskázzatok az udvaron és menjetek rollerrel a boltba!

A kutatások szerint a túl kicsi tér és a túl sok képernyő előtt töltött idő a fizikai aktivitás kárára mehet. Ha nem tudtok mindig kimenni egy parkba, beszéljetek össze szomszéddal és osszátok be, mikor melyikőtök tud figyelni a gyerekekre, ha az utcán játszanak!

3. Menjetek el fogorvoshoz!

Valószínűleg, nem ez lesz a legnépszerűbb program, de nagyon fontos időnként ellátogatni a fogorvoshoz, hogy megnézze, minden rendben van-e. Egy lyukas vagy szuvas fog nagy fájdalmakat tud okozni, ha nincs időben kezelve!

Fotó: Nate Johnston I Unsplash

4. Geocaching-túrára fel!

A geocaching egy valódi kincsvadászat a szabadban! A kincseket GPS koordináták alapján kell megkeresnetek: egy geoláda rejti őket. A ládákban általában apró játékok, érmék vagy könyvek találhatók. Ha megtalálsz egy kincset és elhozod, tegyél valami mást a helyére!

5. Ússzatok!

Tökéletes alkalom egy iskolai szünet arra, hogy fejleszd a gyerekek önbizalmát a vízben. Uszodába járni általában macerás, sokáig kell öltözködni és hajat szárítani, de most, hogy nem kell sietnetek sehova, megtehetitek! Jól fog jönni nyáron a strandon ez a tudás, szívesebben mennek majd be a vízbe és te is nyugodtabban hagyhatod őket lubickolni.

Fotó: Arisa Chattasa I Unsplash

6. Hagyd őket aludni!

Az alvás fontosságáról már korábban írtunk, de nem győzzük hangsúlyozni, mennyire sokat számít ez. A gyerekeknek több alvásra van szükségük, mint a felnőtteknek, hiszen ez az, ami elősegíti a növekedésüket és a fejlődésüket. A pihentető éjszakák boldoggá teszik a gyerekeket, segítik a koncentrációt és a megfelelő viselkedéshez is hozzájárulnak.

Bár csábító, hogy amikor nincs iskola, sokáig fennmaradjanak a gyerekek, és ez néhány alkalommal nem is gond, de hosszú távon ártalmas lehet. Próbáljátok meg betartani a szokásos lefekvési időt, és tervezzétek úgy a napot, hogy minden gyerkőc az életkorának megfelelő időt töltse ágyban:

  • 3-5 éves korig: 10-13 óra
  • 6-13 éves korig: 9-11 óra
  • 14-17 éves korig: 8-10 óra

7. Hadd unatkozzanak!

Nem kell a szünet minden percében szórakoztatnod őket – az unalom jót tesz a gyerekeknek! Ha megtanulják elfoglalni saját magukat, azzal fejlődik a kreativitásuk és a problémamegoldó képességük is.

Fotó: Marcus Wallis I Unsplash

Olyan tevékenységet fognak választani maguknak, ami éppen illik a hangulatukhoz. Ha energikusak, akkor aktívak lesznek, ha fáradtak, akkor pihennek. Az unalom az ellenállóképességet is növeli, hiszen arra tanít, hogy egyedül is túléljenek.

Forrás: healthdirect.gov.au