Dan Muse tanácsai az U14/U16-osoknak

A feltörekvő edző, Dan Muse színes tapasztalatokkal rendelkezik: az idei már a harmadik szezonja a Nashville Predators segédedzőjeként, de a fiatalabbakkal is dolgozott együtt, ideértve a középiskolásokat és az egyetemistákat is, pedig még csak 37 éves. Így egy egészen különleges perspektívát hozott a játékosok fejlesztési programjába. Az admkids csapatával beszélgetett az edző az U14-es és U16-os korosztályról.

 

A hokis ösztön kulcsfontosságú

Muse szerint ahhoz, hogy egy játékos magasabb szinten űzze a sportot, elengedhetetlen a hokis ösztönök kialakulása.

 

„Nagyon sokféle csapatban voltam már edző. Amikor az U16-os és U14-es játékosokat toboroztam, mindig azt figyeltem, milyen berögzött szokásaik vannak, és mennyire értik magát a játékot, tehát hogy van-e játékérzékük” – mesélte Muse. „Azt hiszem ez egy olyan dolog, ami az idő múlásával alakul ki.”

 

A játékösztön azt jelenti, hogy tudjuk, hogyan vigyük a korongot olyan területre, ahonnan csapattársainknak jó lehetősége adódhat gólt szerezni, és hogy mindig tisztában legyünk vele, mi zajlik körülöttünk, miközben a korongra leselkedők mozgását is figyeljük.

„A fiatalabb játékosok számára a taktikus játék másodlagos. Először a készségeket, a megfelelő szokásokat és a játékérzéket kell kialakítaniuk és fejleszteniük. Az edzők feladata, hogy megteremtsék azt a környezetet, ami erre alkalmas: elsősorban kisebb pályák, kevesebb idő és a játékosokra helyezett nagyobb nyomás segíthet. Ezek az értékek később a játék részei lesznek, és megnyitják az utat felsőbb osztályokba és jobb csapatokba.”

 

Szokások és ösztönök

Ahogy a játékosok egyre nagyobbak és gyorsabbak lesznek, úgy csökken az egy-egy döntés meghozatalához rendelkezésre álló idejük. Ha jól kialakult szokásaik vannak, ez az átmenet gördülékenyebb. Ezért azonban meg kell dolgozni.

 

„Ez a sport annyira gyors, hogy muszáj ösztönszerűen cselekednünk. Nem állhatunk meg és tarthatunk szünetet. Dolgozni kell azon, hogy ezt megtanuljuk” – mondta a szakember. „Ebben az USA Hockey nagyon jó példát mutat. Csodálatos munkát végeznek kis területű pályákon, a célt szem előtt tartva. Ha rákényszerülnek a játékosok, hogy gyorsan gondolkodjanak és reagáljanak, szilárdabb alapokra építhetnek majd.”

 

Gyorsabban, gyorsabban, gyorsabban

Ha azt hiszed, hogy az U14-esek és U16-osok játéka gyors, hát csak várd ki a végét!

 

„Hihetetlenül gyors ez a játék. Teljes játszmák történnek egy lélegzetvételnyi idő alatt. Ha a fiatal játékosok el akarják érni a profik szintjét, akkor fel kell hozzájuk gyorsulniuk. Ehhez pedig mindig egyre nagyobb és nagyobb sebességre kell törekedniük.”

Ez persze kényelmetlen lehet, hiszen új szokásokat kell tanulni, ahelyett, hogy a régiekre támaszkodnánk.

 

„Utánpótlásban minden edzés egy lehetőség” – mondta Muse. „Van, akinek könnyebb kihasználni ezeket, van, akinek nehezebb. De ha magasabb szinten akarunk játszani, ebben a korban kell összeszorítani a fogunkat.”

 

A sikerért meg kell dolgozni

Muse testközelből látja, hogyan zajlik egy NHL-es napi rutinja, így tudja, mennyi munka kell egy sikeres mérkőzéshez.

 

„Talán könnyűnek látszik, amit csinálnak, de közben minden részletre figyelnek, ösztönösen. Ez rengeteg kemény munka eredménye. Sok játékost természetes tehetséggel áldott meg az élet, de mégis a kitartás és a szorgalom az, ami meghatározó.”

 

Forrás: https://www.admkids.com/news_article/show/985040