Biztonságban a jégen

Mint minden szülőnek, nekünk is a biztonság a legfontosabb szempont. A hoki egy fantasztikus játék, rengeteg előnnyel, időnként azonban veszélyes is lehet, különösen, ha meggondolatlanok vagyunk.

Nagyon fontos, hogy a fiatal hokijátékosoknak legyen egy olyan tudásbázisuk, aminek segítségével biztonságosan űzhetik a sportot. Habár a kiskorú hokiban nincs testi kontaktus, mindig fennáll a veszélye annak, hogy véletlenül eltalál egy ütő vagy kicsúszik alólad a korcsolya. Magasabb szinteken pedig a játék olyan gyors, hogy a sérülések sajnos elkerülhetetlenek.

Hogyan biztosíthatjuk, hogy a játékosok biztonságban legyenek a jégen? Néhány dolog nem rajtunk múlik, de ha odafigyelünk azokra, amiket befolyásolni tudunk, elkerülhető egy-egy komoly sérülés. Íme néhány dolog, amit megtehetünk annak érdekében, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen a jégen tartózkodni.

Megfelelő felszerelés

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, különösen az új hokis szülők számára. A hokifelszerelés nem  olyan, mint az utcai viselet, nem szabad rajta spórolni. Sokan nagyobb méretetet választanak, mint amekkorára a gyereknek szüksége van, hogy bele tudjon nőni. Ez azonban sérüléshez vezethet!

Ez pedig a korcsolyára is igaz: fontos, hogy, megfelelő méretű legyen. Tudjuk, hogy drága mindig újra cserélni, ahogy nő a gyerekek lába, de nem megoldás, ha nagyobbat veszel. Próbálj meg bérelni vagy nézz körül a használt piacon!

Nem csak a felszerelés mérete fontos, hanem az is, hogy hiánytalan legyen. Győződj meg róla, hogy gyermekednek mindene megvan, és minden egyes elemet magával is visz az edzésekre!

Végül, nézzünk egy olyan felszerelést, amiről sokszor nem esik szó: a jégkorong ütőt. Ha túl hosszú ütőt vásárolsz, az akadályozhatja a megfelelő készségfejlesztést, például a korongkezelést vagy a lövési készségeket. Hüvelykujjszabály, hogy a tökéletes hosszúságú ütő a talajtól a játékos álláig ér, korcsolyában.

Vigyázz a felszerelésre!

Miután megvásároltad vagy kibérelted a megfelelő felszerelést, fontos gondoskodni róla. Az egyik legfontosabb dolog a korcsolya élesítése. Gyakran elfelejtjük, de az a konszenzus, hogy a korcsolyákat minden 10-15 óra használat után - vagy amikor a pengék tompának érződnek a jégen -, érdemes élesíteni.

A tompa pengék csúszáshoz vagy eséshez vezethetnek, valamint nehezítik a megállást. Fontos megtanítani a gyerekeket arra, milyen érzés éles vagy tompa pengéken korcsolyázni, hogy meg tudják ítélni, mikor kell megélezni a korijukat.

Emellett tisztán kell tartani a felszerelést egész évben, különösen off-szezonban. Sajnálatos módon a hokifelszerelést szeretik a baktériumok és penész, ha nem tisztítják rendszeresen. Ez pedig komoly problémákhoz vezethet, az irritált bőrtől a fertőzésekig.

Fel a fejjel!

Az egyik első dolog, amit a hokiban megtanulunk, az az, hogy a jégen felemelt fejjel kell közlekedni! Habár a kiskorú hokiban nincs testi kontaktus, ez nem jelenti azt, hogy véletlen ütközések sem történhetnek.

Ha figyelünk arra, hogy felemeljük a fejünket, azzal nem csak az ütközéseket kerülhetjük el, hanem még a játékban is segít, hiszen jobban belátjuk a teret, így gyorsabban reagálhatunk és számos dolgot kiolvashatunk az ellenfelek mozgásából. Ez egy olyan alapvető készség, amit minden játékosnak érdemes elsajátítania.

Nyújtás és bemelegítés

Gyerekként sosem gondolunk arra, hogy megfelelő bemelegítést vagy nyújtást végezzünk. Emlékszel? Órákon át mozogtunk, és mégsem voltunk soha fáradtak másnap. És mégis jó oka van annak, hogy a edzők elvárják a megfelelő bemelegítést és levezetést, amely magában foglalja a lazítást és az izmok nyújtását is.

A nyújtás kiváló szokás minden sportoló számára. Rremek módja az izmok karbantartásának mind edzés előtt, mind utána. Lehetővé teszi a játékosok számára, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák, és segít a sérülések elkerülésében is.

A nyújtás befektetés a jövőbeli egészségünkbe. Ha már fiatal korban figyelmet fordítunk rá, megalapozhatjuk a felnőttkori rugalmasságot és mobilitást, és az életkor előrehaladtával az egészségünk elengedhetetlen részévé válik.

Megfelelő megállás a jégen

Még egy fontos dolog, amiről nem beszélnek eleget. Megtanulni megfelelően megállni elengedhetetlen készség, ráadásul megóvhat a sérülésektől. Minden pillanatban a játékosnak kell irányítania.

A hoki egy nagyon gyors játék. Sosem lehet tudni, mikor következhet be ütközés, de ha a gyerekek meg tudnak hirtelen állni, az segíthet elkerülni a legtöbb balesetet. Mielőtt elkezdenétek növelni a sebességet, győződjetek meg róla, hogy a gyerekek elsajátították a hirtelen megállás képességét!

Forrás: timturkhockey.com