A legjobb játékosok 4 alábecsült képessége

Ha arra gondolunk, mi kellhet ahhoz, hogy egy hokis igazán jó játékos legyen, van néhány dolog, ami rögtön beugrik. Korcsolyázzon jól, védekezzen ügyesen és amit talán legfontosabbnak gondolunk: szerezzen sok gólt. Ezek az aspektusok észszerűek és számszerűsíthetők, ezért nagyon szeretjük használni őket. Van azonban még jó néhány képesség és készség, ami nem kevésbé fontos, mégis hajlamosak vagyunk alábecsülni.

Dan Jablonic, az USA Hockey fejlesztési modell regionális menedzsere a következőket emelte ki:

Konzisztens játék

Megfoghatatlan tényező, de különbséget jelenthet jó és kiemelkedő játékos között az, hogy mennyire igyekszik minden pillanatban mindent beleadni. Ez egy olyan tulajdonság, ami az elit csapatokig viheti a kis hokisokat.

„A konzisztens versenyszellem nagyon fontos” – tette hozzá a szakember. „Minden edző szereti azokat a játékosokat, akikre számíthat, hogy minden nap a legjobb teljesítményre törekednek.”

Ha pedig ez céltudatossággal társul, akkor nem csak keményen, hanem okosan is edzenek, ami a siker alapreceptje.

„Fel tudják mérni a teljesítményüket?” – kérdezte Jablonic. „Ismerik a képességeiket és a gyengeségeiket? Tudják, hogyan dolgozhatnak ezeken?”

Felelősségtudat

U14-U16 környékén a gyerekek lassan rájönnek, hogy saját magukért felelnek: annyit fognak kapni a sporttól, amennyit beletesznek, úgy fejlődnek, ahogy dolgoznak.

„Ez is egy olyan dolog, amit kifejezetten keresünk a játékosokban” – mondta Jablonic. „Lassan át kell vállalniuk a felelősséget saját fejlődésükért.”

„Lehet, hogy ügyes vagy a jégen, de mit csinálsz edzésen kívül? Figyelsz a táplálkozásra, hogy a kemény munkád ne vesszen el? Néhány gyerek remekül teljesít edzésen, aztán rögtön az ételautomatához visz az útja és nem szán időt arra, hogy a megfelelő tápanyagokat bevigye. Át kell látniuk a teljes képet ahhoz, hogy megértsék, mit kell tenniük, hogy jó sportolók legyenek.”

A járványhelyzetben különösen fontos, hogy a gyerekek a magánéletükre is figyeljenek. Fotó: dreamstime.com

Ezekre a dolgokra kevésbé figyelünk, mert általában arra koncentrálunk, ami a jégen történik. Pedig minden apróság szerepet játszhat a gyerekek mentális egészségében és fizikai teljesítményében is.

„Vannak szociális, tanulmányokkal és a sporttal kapcsolatos tényezők, amik mind befolyásolják gyermekünk életét. Ha nem figyelünk oda ezekre, hokisként is nehezebben fognak fejlődni és a mentális egészségük is romolhat. Minél nagyobb az egyensúly a magánéletükben, annál ügyesebbek lesznek a jégen is.”

Hokis ösztönök

Ismét egy nehezen mérhető képességről van szó, ami mégis hatalmas különbséget jelenthet a játékosok között: olvasni a helyzetekben, a mozdulatokban, a csapattársakban és az ellenfelekben, miközben folyamatosan tisztában vagy a környezeteddel és nem veszíted el a korongot. Kell ehhez egyfajta hokis ösztön, amit nagyon nehéz kifejleszteni. De nem lehetetlen.

Egyszerre kell mindenre figyelni! Fotó: USA Hockey Foundation

Amikor a gyerekekkel kispályán játszunk, olyan helyzetbe hozzuk őket, ahol gyorsan kell dönteniük. Ha sikerült ezt a fajta gondolkodást rutinszerűvé tenniük, jobb hokisokká válhatnak. A hokis ösztönök kialakulásáról itt írtunk bővebben.

Test-tudat

Az utolsó terület, amit Jablonic fontosnak, de alulértékeltnek tart, az a testkontaktus helyes használata és a test-tudat.

Nem arra kell használnunk a testünket, hogy fellökjük vagy leszorítsuk az ellenfelet, de a gyors mozgás és az adrenalin sokszor a lehető legjobbat hozza ki a tinédzserekből.

Nem az a lényeg, hogy fellökjük a másikat, de blokkolni már nagyon hasznos!

„Ez egy játék és egyben egy csata is. Hogy hogyan lehet megnyerni? A legegyszerűbben megfogalmazva: meg kell szerezni és meg is kell tartani a korongot” – magyarázta a szakember. „Az egész játék célja a korong birtoklása. Ha ütközöl valakivel, nem tudsz erre figyelni.”

Tudatában kell tehát lennünk minden mozdulatunknak és elkerülni az olyan találkozásokat, amik miatt elveszíthetjük a korongot. Miközben persze nem lassulhatunk le és nem vonhatja el a figyelmünket az, hogy aktívan figyelünk a testünkre. Ennek a képességnek is a játékunk részévé kell válnia, akárcsak a hokis ösztönök többi elemének.

Forrás: admkids.com
Borítókép: parentscanada.com