A 3 legfontosabb dolog a szezonban U12-eseknek

Mi az a három dolog, amit ki kell hoznia 12 évesnél fiatalabb gyermekemnek az idei szezonból?

Az USA Hockey ADM regionális menedzsere, Roger Grillo a következőket emelte ki, amiben érdemes fejlődni ebben a kritikus korban.

1. Döntéshozatal (edzeni az agyat!)

Ez az időszak kritikus fontosságú a játékosok mentális fejlesztésében. Fontos, hogy olyan játékhelyzeteket teremtsünk, ahol kénytelenek gyorsan olvasni a körülményekben és reagálni a konfliktusokra, a helyzetekre, hogy legyen lehetőségük hibázni. Hagynunk kell, hogy ők maguk állítsák össze a fejükben a kirakós darabjait, hiszen ez vezet hosszú távon sikerhez. Az emberek sokszor leragadnak ott, hogy egy gyerek mennyire jól korcsolyázik, milyen pontosan passzol vagy, hogy hogyan kezeli a korongot, és figyelmen kívül hagyják azt, hogy nyomás alatt mennyire tud jó döntéseket hozni. Pedig enélkül a képesség nélkül nem lehet magas szinten jégkorongozni. Ebben a korosztályban ennek a fejlesztése az egyik legfontosabb dolog.

A tanulás legjobb módja a kisterületű játék, erről pedig itt írtunk korábban.

2. Testi kontaktus

Elengedhetetlen, hogy elkötelezzük magunkat az U12-esek életkorának megfelelő testi kontaktus megtanítása mellett, nemtől függetlenül. Fontos, hogy a gyerekek megértsék, hogyan lehet hatékonyan kontaktálni, illetve fogadni a kontaktust. Minden alkalommal gyakorolni kell ezt, amikor csak jégre lépnek.

Az edzőknek bátorítani kell a nem túl kemény testi kontaktusokat, a jégen és azon kívül is. Ez egy készség, amit ugyanúgy tanítani kell, mint a korcsolyázást, a botkezelést, a passzolást és a gólszerzést. Sajnos sokszor elsiklanak felette az edzők.

3. Minőségi fejlődés

Továbbra is fontos az edzések gyakorisága, de a helyes szokások kialakítása és a gyakorlatok megfelelő elvégzésre helyezett hangsúly egyre fontosabbá válik az U12-eseknél. Való igaz, hogy egy fiatal sportoló számára pusztán a mozgással eltöltött idő mennyisége nagyon fontos, de ahogy öregszik, még fontosabbá válik, hogy a tevékenységet megfelelően végezze.

Nem mindig egyszerű az edzőknek figyelni rá, hogy mindenki pontosan úgy hajtsa végre a feladatokat, ahogy az meg van írva, mégis elengedhetetlen dolog ez. Nincs értelme rossz dolgokat begyakorolni, mert később arra megy majd az idő, hogy elfelejtsük ezeket. Tartsuk szem előtt a minőséget is a mennyiség mellett!

Forrás: admkids.com