Csússzunk kispályára a nagyobb lehetőségekért!

Egyre nagyobb teret kap a 3×3-as kis pályás jégkorong, ami nem csak a szabvány pályával nem rendelkező csapatoknak ad több lehetőséget, de a gyerekek válláról is hatalmas terhet vesz le.

 

Ez azonban nem olyan újkeletű, mint gondolnánk, hiszen nem a hoki lenne az első, ami 3 a 3 elleni csapatokat versenyeztet egymással egy kisebb méretű pályán. Több sportág kis pályán játszott verzióját is olimpiai sportággá nyilvánították már: a strandröplabda például évek óta kihagyhatatlan szereplő az ötkarikás játékokon, a 2020-as tokiói nyári olimpián pedig bemutatkozik a 3×3-as kosárlabda is. A futsal csapatok pedig a nyári ifjúsági olimpiákon csapnak össze.

 

Ez az újítás lehet a kulcsa a jégkorong elterjedésének, és az utánpótlás biztosításának is, ugyanis egyre több nem szabvány méretű pálya épül mind itthon, mind külföldön, így olyan városok csapatainak is lehetősége nyílik lőni a pakkot, akik eddig még csak nem is álmodhattak erről. Az IIHF-nek nincs más választása, mint őket is bevonni a nemzetközi jégkorongéletbe, ha valóban el akarja terjeszetni a sportágat.

 

A szupermini és mini korosztályok alapból kis méretű pályán edzenek. Mikor a gyerekek eljutnak az előkészítő korosztályhoz, szabvány méretű pályára kellene váltaniuk, de ez nem mindig lehetséges. Így mind ők, mind a megfelelő méretű pályával nem rendelkező klubok kellemetlen lépéskényszerbe kerülnek. Az ifjú játékosoknak el kell dönteniük, hogy jelentkeznek-e egy nagy pályán dolgozó klubhoz és vállalják az ezzel járó utazást és egyéb kötelezettségeket, vagy kikerülnek a hivatalos versenyrendszerből alighogy elkezdték a sportágat. Ez a döntéskényszer a kis pályán edző kluboknak épp akkora fájdalom, mint a gyerekeknek. A valóság az, hogy a szervezetek fejlődését is nagyban visszaveti, hogy játékosait vagy nem tudja versenyeztetni, vagy el kell engednie a kezüket egy rövid idő után.nem sokkal azután, hogy beléptek a klubhoz, el kell engednie a kezüket.

 

Így tehát igen nagy szükség van rá, hogy a 3×3-as kispályás játék is bekerülhessen a hivatalos versenyrendszerbe a gyerekek, a nagy pályával nem rendelkező klubok és az egész sportág jövője miatt. A kilátások azonben szerencsére kedvezőek! Az IIHF nyáron Vierumäkiben rendezett teszttornáján már a kis pályákhoz szükséges eszközöket és a 3×3 meccsekhez kellő szabálymódosításokat tesztelték! Mi bizakodóak vagyunk, hiszen ez a sportág igazán megérdemli, hogy minél több emberhez eljuthasson, és úgy tűnik, az IIHF is jó útnak látja a 3×3-as kispályás versenyeket.

 

Források: http://www.jegkorongblog.hu/2018/10/31/3×3/

<a