4 dolog, amit tudnod kell, mielőtt gyermeked újra sportolni kezd

Mondanunk sem kell, mennyi fizikai és mentális előnye van a rendszeres sportolásnak. Ha azonban gyerekünk hónapokig nem jár edzésre, akár a Covid, akár valamilyen elfoglaltság miatt, fokozatosan és felkészülten kell elkezdeniük újra sportolni, hogy valóban az előnyeit élvezhessék a mozgásnak, ahelyett, hogy lesérülnének.

Dr. Biana Edison, sportorvos tanácsait hoztuk el nektek, melyek segítségével biztonságosan kezdhetik újra az ifjúsági sportolók a játékot.

Mielőtt visszasietnétek a jégpályára, létfontosságú, hogy legyen egy stratégiátok, ami segít, hogy a visszatérés sérülés- és csalódásmentes legyen.

„Megértem, hogy a gyerekek izgatottan várják, hogy megint játszhassanak és nehéz őket visszatartani” – mondta Dr. Edison, a gyermekortopédiai központ sportorvosa a Children’s Hospital Los Angeles újságírójának. „De a sietség sérüléshez vezethet: a fokozatosság a kulcs.”

Csak óvatosan

A fiatalok számára, akik versenyszinten űznek valamilyen sportot, elengedhetetlen, hogy először felépítsék a fizikai alapokat, az erőnlétet és az állóképességet a kihagyott időszak előtti szintre. „Ehhez legalább 6-8 hét szükséges, hiszen egy lassú, fokozatos folyamatról van szó” – tanácsolta a szakember.

Annak ellenére, hogy a gyerekekn egészségesnek érzik magukat, egy hosszabb tétlen időszak alatt a szervezet olyan változásokon megy keresztül, melyeket dekondicionálásnak nevezünk. Ez az izmok és az állandó állóképesség gyengülését jelenti. A korábban felépített izommemória, ami segít az ízületek védelmében és a sérülések megelőzésében, megszűnik.

Ezért olyan fontos, hogy ne ugorjunk nulláról 100%-ra” – magyarázta Dr. Edison. „Ha nem építjük megfelelően vissza az izmokat, a túl nagy stressz sérüléshez vezethet. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a fokozatosság!”

Azok a gyerekek és tinédzserkorúak pedig, akik átestek a Covid-19-en, először egyeztessenek sportorvosukkal és egy kardiológussal, mielőtt visszatérnek a mozgás bármilyen formájához! Így biztosíthatjuk, hogy fizikai egészségükre, azon belül is a szív-és érrendszerükre, illetve a légzőrendszerükre ne legyen negatív hatással az igénybevétel a betegség után.

Megfelelő táplálkozás és hidratálás

Az izmok újraépítésében hatalmas szerepe van annak, hogy mit eszünk. I Pixabay

Bár az edzés és kondicionálás elengedhetetlen, a sportolóknak arra is nagy gondot kell fordítaniuk, hogy mit esznek és mennyi vizet isznak. „Fontos a holisztikus szemlélet. Nem csak csontokból és izmokból épülünk fel. A teljes testünknek, így az agyunknak is tudnia kell támogatni minket” – mondta Edison.

Az agy gondozásának pedig része a hidratálás. A szakember egy 2018-as kutatásra hivatkozva kiemelte, hogy a kiszáradás megváltoztatja az agy formáját és működését. Fiatal sportolóknál ez még nagyobb kockázatot jelent, mint a felnőtteknél.

„Elég egy enyhe kiszáradás, hogy a reakcióidőd csökkenni kezdjen. Lelassulsz, késve mozdulsz és rosszabbul reagálsz helyzetekre. Így nehezebben kerülöd el a baleseteket is.”

Alvás, alvás, alvás!

Hasonlóképpen, az alvásnak óriási szerepe van az agyműködésben. Ekkor a test megfiatalodik és regenerálódik, ez pedig segít a koncentrációban.

„Ha egy családtagom beteg, mindig azt tanácsolom neki, hogy aludjon sokat” – mondta Dr. Edison. „Ha pedig egy sportolóval arról beszélgetünk, hogyan fejlődhetne, ugyanezt tudom neki mondani. Nem a fehérjepor és nem a nehezebb súlyok emelgetése a válasz, hanem az alvás!”

Lux Graves I unsplash

Az amerikai sztenderd szerint a 6-12 éves gyermekek számára napi 9-12 órás alvás ajánlott, míg a tizenéveseknek 8 -10 órára kell törekedniük. Edison azt tanácsolja, ne próbáljuk meg hétvégén pótolni a hétköznap elmulasztott órákat, hiszen a szervezetnek rutinra van szüksége a megfelelő működéshez.

Ezenkívül korlátozni kell a lefekvés előtti képernyő időt. Az alvásminőségről és az okostelefonokról itt írtunk bővebben.

Folyamatos ellenőrzés

Az edzőknek, sportszülőknek és orvosoknak hangsúlyozniuk kell, hogy mennyire fontos, hogy a gyerekek figyeljenek testi egészségükre. Ha valamijük fáj, azonnal álljanak meg! Kérdezzük meg rendszeresen őket, hogyan érzik magukat, és készen állnak-e az edzésre, meccsre, vagy szükségük van-e egy kis pihenőre.

Forrás: chla.org