3 módszer, amivel ráveheted gyermeked az olvasásra

Az olvasás megtanulása – és megszeretése -, önállóságot, tanulási- és más lehetőségeket teremt.

Amikor a gyerekek olvasnak, képzeletbeli világokba repülnek el, ahol eggyé válnak a főszereplővel. Új dolgokat tanulnak, és új ötleteket fedeznek fel. A könyvek lehetővé teszik, hogy addig ismeretlen tudományágakban tudjanak problémákat megoldani. Kétségtelenül az olvasás a legfontosabb elsajátított készség az oktatásban.

De mi van, ha gyermekünk nem akar olvasni?

Lehet ez egy egyszerű érdektelenség, vagy a saját készségeikbe vetett bizalom hiánya, számos egyszerű módja van annak, hogy megszerettesd a kicsikkel a könyvforgatást.

Olvass fel!

Nem számít, mi az oka, hogy gyermeked nem szeret olvasni, ha megosztod vele az írott szavak iránti érdeklődésed, biztosan felkelted az övét is. Amikor felolvasunk, életre kelnek a mondatok, melyek megfejtésén annyit töri a fejét, nap mint nap! Tegyétek a közös olvasást a napi rutinotok részévé.

A közösen olvasott történetek szuper beszélgetésekbe fordulhatnak át. Megoszthatjátok egymással, hogyan képzelitek el a karaktereket, a helyszínt, mit gondoltok a cselekményről és a fordulatokról, és szerintetek, mi fog majd történni. Így felkeltheted a gyereked kíváncsiságát.

Azoknak, akik szeretnek szerepelni, színházzá alakulhat a felolvasás: találjatok ki új karaktereket és játsszátok el a történetet, hogy életre keltsétek a könyvet! Néha épp annyi kell, hogy a gyerekek átalakítsák a szavakat vizuális képekké, és máris jobban megértik azokat.

Fotó: Adam Winger I Unsplash

Adj hozzá valami újat!

Általános panasz az idősebb gyerekek körében, hogy olvasni „unalmas”. Valami újra van szükségük! Próbálj meg kialakítani egy új olvasóteret – függőágy, kuckó, lepedősátor, bármi működhet, kivéve az íróasztal, az ágy vagy más olyan hely, ahol az ember olvasni szokott. Néha csak az olvasási idő és a házi feladatra szánt idő megosztása kell. Az teszi különlegessé az olvasási időt, hogy olyankor nem csinálsz mást.

Az önbizalommal vagy érdektelenséggel küszködők számára másfajta motivációt kell keresnünk. Az olyan dolgok, mint például egy „varázslatos olvasószemüveg” segíthetnek átlendülni a bizonytalanságokon. Megpróbálhatsz egy speciális plüssállatot is hozzárendelni a tevékenységhez: ő lesz a közönség, aki cseppet sem kritikus, így bátran olvashatnak neki hangosan a gyerekek. Ha van egy nyugodt és türelmes kutya vagy cica a házban, még jobb.

Számos kutatás alátámasztja, hogy az olvasáskövetők és a színes hátterek használata sokat segít az olvasással küzdők számára. Próbáljatok ki néhány kiemelő eszközt! A csíkos könyvjelzők segítségével például nem csak az oldalt jelölheti meg az olvasó, hanem a szavakat is követheti vele olvasás közben.

Fotó: Michał Parzuchowski I Unsplash

Keress könyvsorozatot!

Végső soron az olvasás a témákkal, karakterekkel, szerepekkel való kapcsolatépítésről szól. Kulcsfontosságú, hogy olyan könyveket adjunk gyermekeink kezébe, amik érdeklik őket. Bármilyen téma vagy karakterek vonzzák is őket, érdemes az ízlésüknek megfelelő könyvekbe fektetni. Később még bővülhet a könyvtár más típusú olvasmányokkal is. Jégkorong témában mi már összegyűjtöttünk párat!

És ha megtaláltátok azt a stílust, amiben a legkönnyebben veszik el – keressetek belőle sorozatot! Minél hosszabb, annál tovább garantált a lelkesedés.

Forrás: activekids.com