„Van hova fejlődni”

Hullámzó teljesítményt nyújtott az U17-es jégkorong válogatott Győrben, a Négy Nemzet Tornán. A japán és az ukrán csapattal szemben alulmaradtak, a lengyeleket pedig egy szoros meccs után sikerült legyőzniük. Gröschl Tamás, vezetőedző nyilatkozott a Magyar Jégkorong Szövetségnek.

 

A felkészülési meccsen a japánok ellen játszottunk, mely nagy kihívást jelentett a magyar fiúk számára. Az első meccsen 7-1-re kaptunk ki. A szakvezető szerint nincs ugyanazon a szinten a két csapat, több felkészülésre van szükség, ha ilyen erős egyesület ellen játszunk.

 

„Ismét kiderült, hogy szükségünk van egy három-négy napos felkészülésre egy felettünk elhelyezkedő csapat ellen, ha fel akarjuk venni a versenyt. Japán ellen ez nem történt meg, és hoztuk magunkkal a szokásokat a klubokból. Ez nem az edzők vagy a játékosok hibája, de ilyen a magyar bajnokság, a nemzetközi szintnél lejjebb van, s nekünk innen kellene ellépnünk”

 

A felkészülési mérkőzés után az ukránok elleni meccsel indult a torna. A végeredmény 11-6 lett, a magyar csapat ismét alulmaradt, pedig erősen kezdtünk, azonban ez az ellenfél sem volt a mi súlycsoportunk.

 

„Szerencsésen kezdtünk, gyenge volt a kapusuk, ugyanis nyolc lövésből négy gólt szereztünk. Aztán 5-5 volt a második harmad után, de 11-6 lett a vége, mert bedarált minket az ukrán csapat. A játékosok 10-12 kg-val voltak erősebbek, és egy, de inkább két évvel idősebbek, hiszen nagyjából U18-as csapattal jöttek, mi pedig U16-osokat is bevetettünk. A végére csökkent a koncentráció, de a japánok elleni meccshez képest előre tudtunk lépni.”

A következő megmérettetésen azonban legyőztük a lengyeleket, majd újra a japánok ellen játszottunk, ezúttal egy sokkal szorosabb meccset.

 

„Majdnem végig vezetve hoztuk le a [lengyelek elleni] meccset, de hat perccel a vége előtt megkaptuk az egyenlítő gólt. Látszott néhány nehézség, például az, hogy a játékosok nehezen tudnak lehozni egy szoros meccset, ha nincs ilyen tapasztalatuk a magyar bajnokságban. Ilyenkor ugyanis másra van szükség, mint többgólos vezetésnél. Ebben kevés rutinnal rendelkeznek. Szükség lenne szoros meccsekre, hogy megtanulják, hogyan kellene ezeket menedzselni. A hosszabbítás aztán jobban sikerült, és végül büntetőkkel nyertünk. Örültünk, hogy egy velünk azonos szinten lévő csapatot tudtunk legyőzni.”

 

„[Az utolsó meccs a japánok ellen] más volt, mint a keddi találkozó. Jól álltunk bele, az utolsó harmadra döntetlennel fordultunk. Aztán kaptunk kettőt, majd feljöttünk, és egy üres kapus gólt kaptunk a végén. Ezen a meccsen nemzetközi szinten játszottunk. Ennyi idő kell nekünk, hogy feljebb tudjuk tolni a szintünket.”

 

Összességében azonban elégedett a vezetőedző a csapattal, hiszen napról napra ügyesebbek lettek, sokat tanultak. Persze, mindig van hova fejlődni.

 

„Van, akire jobban ragadt, amit kapott tőlünk, és van, aki elég sokat felejtett. Az információkból sokat láttunk viszont a jégen, fejlődtek a játékosok. Nem vagyok maradéktalanul elégedett, de nem fogja az U18-as válogatott a következő évét a nulláról kezdeni.”

 

Forrás: www.jegkorongszovetseg.hu