Útmutató felszerelés-vásárláshoz

Egy új hokis szülőnek ijesztő lehet a sportágba való belépés, de a tapasztalt anyukák-apukák is sokszor aggódva gondolnak arra, mi zajlik a jégen. A jégkorong egy nehéz és kemény sport, épp ezért kell az a sok-sok komoly felszerelés, ami megvédi gyermekünket eséstől, repülő korongoktól, bokaficamtól, és még sorolhatnánk.

Könnyű egy kosaras szülőnek, vesz egy pár cipőt, és kész. Nem úgy a hokisok – itt tetőtől talpig be kell burkolnunk a gyerekeket, hogy biztonságban legyenek.

Szerencsére Scott Aldrich – az USA Hockey egyik menedzsere, aki régóta foglalkozik felszerelésekkel – hozott néhány hasznos tanácsot.

A biztonság az első

Természetes, hogy az a legfontosabb, hogy a gyermekünk biztonságosan sportolhasson, ennek érdekében pedig bizonyos dolgokra nagyon oda kell figyelnünk:

  • A jó sisak egyértelműen a biztonságos sportolás legfontosabb része. A modern technológia már odáig fejlődött, hogy vannak kifejezetten az agyrázkódás esélyét csökkentő modellek. Aldrich azonban kiemelte, hogy olyan nincs, ami „agyrázkódásbiztos”. Azt is megjegyezte, hogy ez nem csak a minőségről szól, hanem a megfelelő illeszkedésről is. „Nem jó ötlet egy mérettel nagyobbat venni, mondván, hogy legalább tovább jó lesz” – mondta. „Győződj meg róla, hogy ha gyermeked elesik, a sisak biztosan a fején marad.”
  • Hasonlóképpen csábító lehet egy olyan korcsolya megvétele, amibe majd belenőnek a gyerekek, de a túl nagy korik szintén balesetveszélyesek lehetnek és akadályoznak a fejlődésben is. „Mindegy, hogy a legprofibbat veszed meg, vagy egy alapdarabot” – mondta Aldrich. „Az illeszkedés a legfontosabb. Egy túl nagy korcsolyával elveszítjük a lehetőséget az alapkészségek elsajátítására és a fékezőképesség fejlesztésére. Megnehezíti, hogy sikeresek legyenek a jégen, ez pedig épp az ellenkezője, mint amit el szeretnénk érni.”
  • Aldrich szerint egy pár jó könyökvédő remek befektetés, hiszen a kezdő korisok hajlamosak hanyatt esni, és gyakran ez a testrészük ér le először a jégre. Ugyanez igaz a hokikesztyűre is. „A kezdőknek valószínűleg eléggé sokszor lesz a kezük a jégen, az ujj-és kézsérülések elkerüléséhez pedig kell a kesztyű.”

Ne menjen rá a gatyátok

Nehéz feladat lehet beépíteni a költségvetésbe a sok-sok vadonatúj felszerelést, különösen a fiatal játékosok számára, akik gyorsan nőnek. De van egy jó hírünk: néha még jobban is teljesítenek a kezdők használt felszerelésben. Csak győződj meg róla, hogy elég jó állapotban van ahhoz, hogy jól védjen!

Arra a kérdésre, hogy a használt korcsolya életképes megoldás-e, Aldrich így válaszolt: „Bizonyára vannak olyan helyek, ahol lehet jó korcsolyákat találni. Ha van a közeletekben, akkor ez egy remek lehetőség.”

A használt korcsolya előnye, hogy már be van törve, így kényelmesebb és jobban tud benne hajlani a boka. Hasonlóképpen más felszerelések, például nadrágok, váll-és sípcsontvédők szintén újrahasználhatók. Sok jégkorong csapatnál zajlik csere-bere. Kérdezd meg, szüksége van-e valakinek régi dolgaitokra!

„Ha kellő alapossággal körülnézel, gyakorlatilag bármiből lehet jó minőségű, használt darabot találni” – tette hozzá Aldrich.

Végső soron az, hogy a jégkorong a világ egyik legdrágább sportja, mindenképpen túlzás. Bár tény, hogy rengeteg pénzt el lehet költeni a felszerelésre, de ez nem elengedhetetlen. A jól illeszkedő és védő használt darabok nem rontják a sportolók teljesítményét.

Trükkös ütők

Az egyik legkézenfekvőbb felszerelés, ami eszünkbe juthat a hokiról, az az ütő. És egyben a legnagyobb kihívás is beszerezni, ha nem tudjuk, mit keressünk.

Az első dolog, amiről döntenünk kell, az a penge görbülete. A legfiatalabbaknak az egyenes tollú ütők ajánlottak, ezek egyik irányba sem görbülnek.

Fotó: sportisimo.hu

Ha túl vagy ezen a kérdésen, és eldöntötted, hogy ívelt tollat választasz, tudnod kell, hogy jobbra vagy balra hajló ütő kell-e gyermekednek. Ezt úgy tudod megállapítani, ha kezébe adsz egy ütőt és megfigyeled, hogyan fogja meg: amelyik keze felül van, az a domináns. Ha a jobb kezükkel fognak magasabban, akkor balra fognak lőni, tehát balra ívelt ütő lesz nekik a jó választás.

Az ív mellett ott van még az ütő hossza is. Ha túl hosszú, gyermeked nem fog tudni jól célozni vele, ha túl rövid, elronthatja a testtartását. Hüvelykujjszabály, hogy korcsolya nélkül az álláig, korcsolyában a kulcscsontig kell érnie.

Végül pedig a keménységet is meg kell fontolnod.

A kezdők általában hajlékony ütőkkel játszanak, de ez függ a testsúlyuktól, az erejüktől és a koruktól is. Fontos figyelembe venni, hogy ha egy ütőt méretre szabnak, meg fog változni a keménysége is!

Ha például 8 éves gyermeked 27 kilós, akkor a 20-25 közötti keménység számára az ideális, különösen, ha még vágnak is az ütőből.

Jó ötlet egy alapmodellel kezdeni, ameddig kiderül, mennyire veszi gyermeked komolyan sportot. A kezdő játékosok könnyű súlyukkal és korlátozott izomfejlődésükkel amúgy sem tudják kihasználni a csúcskategóriás ütőket.

Ha további iránymutatásra van szükséged, keresd fel összefoglaló cikkünket, amiből azt is megtudhatod, hol érdemes vásárolni!

Forrás: admkids.com