U8: az ember, a sportoló és a hokis

Olyan világban élünk, ahol rengeteg lehetőség közül választhatunk, számos különböző véleményt és értékítéletet hallgathatunk meg, ez pedig sokszor segít megalapozni döntéseinket. Máskor viszont csak túlbonyolítja a dolgokat. Különösen igaz ez a gyereknevelésre: a lehető legjobbat szeretnénk a gyerekeknek, nagy igyekezetünkben pedig túlgondolhatjuk a dolgokat. Dan Jablonic, az USA ADM (American Development Modell) menedzsere nemcsak a szülőknek, hanem az U8-as korosztálynak is azt tanácsolja: ne gondolkodj túl sokat és ne próbálkozz túl keményen!

 

A modell

Jablonic a finn módszertant hozta példának: az ADM-hez hasonlóan, északon is a holisztikus megközelítés jellemző.

 

„Mindig az lebeg a szemük előtt, hogy elsősorban a sportolót fejlesztik, és csak ezután a hokijátékost” – mondta a szakember az admkids magazinnak. „Háromágú megközelítésről beszélhetünk: az emberi fejlődés a gyerekről, mint személyről szól. A sportolói fejlődés magától értetődik. A jégkorongos fejlődés pedig csak ezek után következhet.”

 

Hogy néz ez ki a gyakorlatban egy 8 év alatti gyermek esetében?

 

„A képességek elsajátítása közben az a legfontosabb, hogy hagyjuk, hogy gyerekként viselkedjenek, és jól érezzék magukat. Ez a kulcs. Az évek során kipróbált modellek megmutatták, hogy a strukturáltalan edzésidő mennyire fontos a fiatalabb gyerekeknél.”

 

Mit tegyünk?

Kezdjük azzal, hogy mit ne tegyünk: ne költsd minden pénzed táborokra és jégpályára a hátsó kertben, nyáron se!

 

„Ha off-szezonban párszor elmentek a jégpályára, oké. De ha egyik táborból a másikba viszed a gyereket, nem hogy nem fejlődik annyit, mint várnád, de a szezon kezdetére még ki is fog merülni.”

 

Fókuszáljunk a nem megszervezett szabadidőre! Ha be kell valamit írnod a naptáradba, akkor az már nem tartozik ide…

Hagyjuk a gyerekeket játszani! Fotó: piaxabay.com

 „Fontos, hogy más sportokban is fejlődjenek, más területeken is új készségeket fejlesszenek. Még fontosabb, hogy legyen energiájuk, feltöltődjenek és szórakozzanak!”

 

A szervezett programok közé pedig iktassunk be olyanokat is, amiknek nincs közük a jégkoronghoz. Egy zeneóra vagy tudományos tábor remek ötlet lehet!

 

Az ő életük

Genetikailag és viselkedésükben a gyerekek gyakran szüleik miniatűr változatai. Kétségtelenül befolyásolják őket a körülöttük történő dolgok, a szülők pedig egyfajta kapuőrként védelmezik őket.

 

A legfontosabb, hogy megkülönböztessük, hogy a gyerekünk valamit szeretne, vagy csak hagyja megtörténni. Különösen a 8 éven alattiaknál.

 

„Ezt feltétlenül kérdezzük meg tőlük. Az ő életük, ők tudják megmondani, mit szeretnének vele kezdeni. Azt akarjuk, ami nekik a legjobb, ha más utat választanak, mint amit mi szerettünk volna, el kell fogadnunk. Adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy több dolgot kipróbáljanak – ez csak a javukra válhat.”

 

Ha pedig tényleg szeretik a jégkorongot, a legjobb, ha két szezon között felfrissülnek kicsit, más dolgokba fognak, hogy aztán ismét nagy energiával vágjanak bele!

 

Forrás: admkids.com