U6/U8: Hogyan szerezhetsz előnyt?

Mindennek megvan a maga helye és ideje, és ha egész nyáron nem gondoltatok a hokira, az nem jelent semmi rosszat. Ha hirtelen ér a szezonkezdés, és te vagy gyermeked úgy érzi, nem álltok készen, olvass tovább!

Elég lehet a nyári szünet, egy betegség, sérülés vagy más okból kihagyott néhány hét-hónap, hogy gyermeked elbizonytalanodjon, féljen visszamenni az edzésekre, és azt érezze, nem elég jó. Dan Jablonic, az USA Hockey szakembere hozott néhány javaslatot az aggódó és szorongó elme megnyugtatására.

Csak kényelmesen

Jablonic azt javasolja a kicsiknek, ha bizonytalanok, mert kijöttek a formájukból, hogy barátkozzanak meg újra a felszerelésükkel, különösen a korcsolyával.

A rituálé, ahogy előkészíted az eszközöket, kitakarítod és felhúzod a korcsolyát, megnyugtat, ahogy a tudat is, hogy minden készen áll.

Fotó: Mariah Hewines I Unsplash

„A korcsolyázás önmagában is a jéghez való hozzászokás legjobb eszköze, főleg a kicsik számára. Fontos, hogy a lábbeli jól illeszkedjen, hogy valóban kényelmesen használhassák. Nagyobb kihagyások után ellenőrizd, hogy nem nőtték-e ki!”

Jablonic szerint az új korcsolyák a kényelemről és a teljesítményről szólnak. A hagyományos betörési időszak a korcsolyatervezés minden előrelépésével rövidült.

„Fontosabb, hogy anya és apa segítsen felvenni a korcsolyát, és kipróbálhassa, hogyan érzi benne magát. A gyerekeknek kicsit tudni kell hajlítaniuk a bokát, és rövidebb fűzőre van szükségük, hogy nehogy belebotoljanak a lógó szálakba a jégen.”

Könnyed időtöltés a jégen

Ha megfelelő méretű és kényelmes a lábon a korcsolya, a visszaszokás nagyszerű módja, ha kipróbáljuk! Vidám és kötelezettségmentes időtöltés a jégen – ez az, ami meghozza a kedvet!

Fotó: Taylor Friehl I Unsplash

„Menjetek el egy jégpályára edzésen kívül, és korizzatok! Ha van épp befagyott tó a közelben, akár egy könnyed hokimeccs is belefér a tesókkal, négy-négy ellen. Eltarthat egy darabig, mire gyermeked feloldódik, ha szabadon, minden nyomás és elvárás nélkül játszhat, hamar visszazökken a ritmusba.”

Görkorcsolyázás

Ha nincs lehetőségetek jégpályára menni, van egy nagyon egyszerű megoldás, ami felkészítheti a kisgyerekeket a visszatérésre. A görkori!

„A sportolók hosszú távú fejlődésének alapelveiről beszélünk: agilitásról, egyensúlyról és koordinációról” – mondta a szakember. „Fogócskázás, ugrókötelezés, olyan tevékenységek, melyek megmozgatják a lábat és a test többi részét. Minél több sportot próbálnak ki a gyerekek, annál jobb! Így fejlődik legjobban a mozgáskészség.”

Jablonic szerint a görkorcsolyázás jó választás a finom átálláshoz. Bár nem imitálja tökéletesen a jégkorcsolyát, mégis segít visszahozni azt az érzést, amit a jégen éreznek.

Fotó: tian dayong I Unsplash

„Szimulálja azt a fajta mozgást, ami a jégkoronghoz is kell. Az utcán is lehet hokizni, ha van nálunk egy ütő és egy labda. Nem annyira technikás, és nagyon szórakoztató, ráadásul jól átmozgat” – mondta. „Fejleszti az egyensúlyt és a tudatosságot, a technikai nehézségek nélkül.”

Visszatér a szenvedély

Beletelhet néhány hétbe, mire visszatér gyermeked kedve a jégkorongozáshoz. „Mindenki más ütemben fejlődik, de ebben a korban viszonylag gyorsan alkalmazkodnak a játékosok. A lényeg, hogy ne erőltessünk semmit és élvezzék, amit csinálnak! Máshogy nem megy.”

Forrás: admkids.com