U14-U16: Tanulságok a Stanley Kupa rájátszásból

Dan Jablonic június végén az USA Hockey’s Select fiútáborában vett részt, ahol megmosolyogtatta valami: az elit játékosok a még elitebbeket figyelték – és remélhetőleg tanultak is tőlük ezt-azt.

„Az első este nagyon izgatottan telt, amikor ideértünk, minden gyerek a hálótermében nézte a rájátszást” – mesélte Jablonic, az USA Hockey's American Development Model regionális menedzsere. „Egyre fejlődnek, ahogy nézik a profikat. Figyelik a reakciókat, a játékosok döntéseit. Nem csak a támadókat, hanem a védés apró nüanszait is.”

Az edző szerint rengeteget tanulhatnak a gyerekek abból, hogy a profikat figyelik, különösen az U14-U16-os korosztály. Főleg, ha az NHL mérkőzéseiről van szó.

Kezelni a balszerencsét

Jablonic kiemelt egy pillanatot az idei rájátszásból, amiből sokat tanulhatnak a fiatal játékosok.

A döntő 3. játékában, amikor a Vegas egy góllal vezetett, a csapat kapusa, Marc-Andre Fleury hibázott, így a Montreal ki tudott egyenlíteni és végül meg is nyerte a meccset.

Fleaury hibázott, de lerázta magáról és játszott tovább. Fotó: John Locher/Pool Photo-USA TODAY

Bár ez a hiba nagyban elősegítette, hogy a Montreal jusson be a döntőbe, Fleury reakciója – ami egy vállrándítás volt, aztán újra a játékra koncentrált– Jablonic szerint fontos tanulságot jelent.

„Annak ellenére, hogy a világ legjobbjai, ők is követnek el hibákat, és fontos, hogy hogy rázzák le magukról ezeket” – magyarázta a szakember. „Fleury szándékai jók voltak, mégis rosszul sült el a mozdulata. De a játék folytatódott, és neki erre kellett koncentrálnia. Az ilyen dolgok megtörténnek. Tudni kell reagálni rájuk és továbblépni.”

Bízni magadban és a csapatban

A következő tanulságot a Canadiens játékából lehetett levonni. A Montrealnak volt a legkevesebb pontja (59) az idei 16 csapat közül, akik játszottak a selejtezőben, de ez nem akadályozta meg a csapatot abban, hogy mindent beleadjanak.

A hosszabbításban nyert a Montreal. Fotó: THE CANADIAN PRESS/Ryan Remiorz

„Lenyűgözve figyeltük, ahogy a Montreal a hosszabbításban nyer, a hoki legmagasabb szintjén” – mondta Jablonic. „Az ifjúsági jégkorongban is előfordul, hogy esélyesebb csapattal kerülsz szembe, de mindig van esély megmutatni nekik, mire vagytok képesek, együtt. Minden nap egy új lehetőség!”

Ez a lehetőség pedig a csapattal kezdődik. Bízniuk kell a játékosoknak egymásban, ahogy saját magukban is.

„A rájátszásban elengedhetetlen, hogy jó csapattárs legyél, és higgy a többiekben. Ez hatalmas lecke az U14-U16-osok számára.”

Hatékonyan játszani

Technikai szempontból Jablonic szerint a fiatal játékosoknak egy dologra kell figyelniük az olyan magas szintű mérkőzéseken, mint amilyen az NHL rájátszása: ez pedig a hatékonyság.

„Hihetetlenül gyorsan zajlik a játék ezen a szinten. Nem jó, ha folyton mozogsz. A megfelelő testhelyzet kulcsfontosságú, ahogy az is, hogy úgy használd az ütőd a korong megszerzéséhez, ahogy a leghatékonyabb. Ezt pedig érdemes a legjobbaktól ellesni.”

Élvezni a pillanatot

A magas szintű jégkorongmeccseken még a nézők is idegesek, hiszen hatalmas a tét. Azonban a nyomás azt jelenti, hogy elértél valamit, amit ki kell élvezned – ez kulcsfontosságú különbség azok között, akik tudnak teljesíteni az adott pillanatban és azok között, akik nem.

„A profik is azért játszanak, mert szeretik a sportot. Azok, akik élvezik a versenyt, sikeresek lesznek” – mondta Jablonic. „Nem fagynak le, hanem átélik és irányítják a pillanatot. Tudják, hogy megdolgoztak azért, hogy ott lehessenek pár lépésre a világ legfontosabb kupájától.”

A hoki szeretetének jele az is, hogy a gyerekek maguktól nézik a meccseket. „Kellemes meglepetés volt, hogy minden játékos figyelte az eseményeket! Ez jó jel, azt jelenti, hogy szeretik, amit csinálnak.”

Borítókép: Bruce Bennett/Getty Images