U14/U16: Ledönteni a mentális falakat

Ha csak fizikai képességekről lenne szó, könnyen megmondhatnánk, kikből lesznek a legjobb játékosok. Korosztályukban minden bizonnyal ők a legjobb korcsolyázók, legjobb lövők, legjobb védők. A valóságban azonban a mentális képességek azok, melyek igazán különbséget tehetnek két jégkorongos között.

Remek alkalom a téli olimpia arra, hogy beszéljünk egy olimpikon gondolkodásmódjáról és a versenyzés szellemiségéről. A törekvésről, hogy önmagad legjobb verziója legyél a jégen. Bár tény, hogy ehhez mesteri készségekre van szükség, a siker kulcsa mégis a játékosok lelkierejében és elhivatottságában rejlik.

Adam Nighingale, az USA Hockey nemzeti csapatfejlesztési programjának 18 éven aluli csapatának vezetőedzője karrierje során látta, milyen mentális képességek választják el a játékosokat, az U14-es korosztálytól kezdve egészen az NHL-ig. Az ő tapasztalatait és tanácsait hoztuk el a fiatal hokisoknak.

A fejed is ott legyen, ahol a lábad van

„Azt hiszem, a legjobbakban megvan az a képesség, hogy a mostra koncentráljanak, és ne ragadjanak le a pillanatban” – mondta Nighingale. „Egy olyan világban élünk, ahol az ember folyamatosan azt nézi, hogy mi következik, és nagyon nehéz egyszerűen jelen lenni. Ez az, amin dolgoznod kell, és remélhetőleg a környezeted is erre ösztönöz. A holnap majd megoldja magát, nekünk a máról kell gondoskodnunk. Ezzel a gondolkodásmóddal tudod a leginkább kézbe venni az irányítást.”

Hullámvölgyek, végig az úton

Nightingale kiemelte, hogy ha van egy stabil gondolkodásmódod, amiben hiszel, és amihez tartod magad, könnyebben fogsz megbirkózni a hullámvölgyekkel – amikből bizony nem kevés vár rád.

„Ha elit játékos akarsz lenni, az út, ami előtted áll, korántsem egyenes. A fejlődés soha sem egy töretlenül felfelé ívelő vonal. Lesznek viszontagságok, lesznek kihívások, lesznek mélypontok, és lesznek sérülések. Az, ahogy ezeket a helyzeteket kezeled, nagyban befolyásolja a lehetőségeidet a fejlődésre.”

https://unsplash.com/photos/M4gkgNQ_T3k

Nem az a kérdés, hogy hibázol-e, hanem az, hogy mit teszel utána. Andy Hall I Unsplash

Az edző kiemelte, hogy a gyerekek csodálatát méltán kivívó NHL játékosok sem kerültek be könnyedén a legjobbak közé. „Bármi megtörténhet, bármikor megsérülhetsz, de az is lehet, hogy nem tudsz annyit játszani, mint szeretnél, vagy kevesebb gól megy be a vártnál. Ez a sport is egy játék, amiben hibázunk. Nem ez a fontos, hanem az, hogy hogyan kezeljük a hibáinkat.”

A te felelősséged, hogy fejlődj

A szülők biztosítják a szükséges erőforrásokat, míg az edzők megosztják tudásukat, hogy segítsék a fejlődést. Azonban az már a játékos felelőssége, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a lehetőségeiből.

„Ha ez a szenvedélyed, akkor tegyél meg mindent érte. Csinálni akarod, fejlődni, felelősséget vállalni a teljesítményedért. Ha vannak körülötted olyan emberek, akik támogatnak benne és segítenek, ahogy tudnak, az nagy pluszt jelent. A saját fejlődésed azonban rajtad múlik.”

Neked kell akarnod, nem a szüleidnek és nem az edződnek. Ross Bonander I Unsplash

A Red Wings vezetője, Jeff Blashill mondta egyszer: „A játékos határozza meg az útvonalat, nem az útvonal a játékost.” Nightingale szerint nem lehet eléggé hangsúlyozni ez mennyire fontos és találó. Hogy mit jelent? „Azt, hogy nem kell minden döntésedet úgy meghozni, mintha egy matematikai egyenletet oldanál meg, aminek csak egy jó eredménye van. Melyik csapatban játszol, milyen edzőnél, melyik táborba jelentkezel? Majdnem mindegy. Ha elszánt vagy és céltudatos, akkor bármit elérhetsz.”

Legyél önzetlen

A jégkorong egy csapatsport. Meg kell értened, hogy nem rólad szól. Mindig jönnek újabb és újabb nehézségek a játékban és az életben is, és ha tudod, hogy a csapat az első, tudni fogod, mit kell tenned, hogyan segíthetsz, és miért fontos, hogy összeszedd magad. Ezekből a nehézségekből épülsz. Megtapasztalod, hogyan győzheted le őket és hogyan segítheted át a csapatod – a barátaid, a társaid, a családod – rajtuk.

Szenvedély & perspektíva

Az edző hozzátette, hogy miközben mindezt szem előtt tartjuk, ne felejtsük el, hogy azért játszunk, mert szeretjük.

A lényeg mégiscsak az, hogy élvezd! Naitian Wang I Unsplash

„Mindannyian rajongunk a sportért! Mindenki el akarja érni a céljait és megvalósítani az álmait. Fontos azonban perspektívába helyezni a dolgokat. Annak, aki tényleg profin űzi ezt a sportot, sok áldozatot kell hoznia, és van, hogy mégsem lesz sikeres. Légy hálás a lehetőségért, akár házi bajnokságban, akár AAA-ban, akár középiskolás, juniorkorú vagy profi meccseken játszol, szerintem legyen ez a perspektíva!

Forrás: admkids.com