U14-U16: Amikor a sportoló átveszi az irányítást

A 14 év körüli hokijátékosok többségében már kialakult egy erős kötődés a sport iránt, amire építve elérhetik egyéni céljaikat. Azonban, ahogy azt Pókember életéből is megtanultuk: nagy erővel nagy felelősség jár. Ebben a korban az edzések megterhelőbbekké válnak, hiszen már nem az edzők és nem a szülők felelőssége, hogy ösztönözze a gyerekeket, ezt saját maguknak kell megtenniük. Bob Mancini hozott néhány tanácsot számukra.

 

Vállald a felelősséget!

Mancini, az USA Hockey amerikai fejlesztési modelljének regionális menedzsere szerint az első lecke a felelősségvállalásról szól.

 

„14 év körül jön el az a pillanat, amikor azok a gyerekek, akik valóban hokisok szeretnének lenni, átvállalják a felelősséget saját munkájukért” – mondta a szakember az admkids magazinnak. Ez azt jelenti, hogy saját maguk vigyáznak fizikai épségükre, testi és lelki állapotukra, és ők teremtik meg a játékhoz optimális feltételeket. Mindezt anélkül, hogy bárki is mondaná nekik.

 

„Meg kell tanulniuk, hogy a pihenés és a regeneráció is fontos. Ugyanúgy ahogy a táplálkozás és, a hidratálás is, ez mind apróság, de nagyon fontos apróság!” – tette hozzá Mancini.

 

A 14 év felettiek már maguk döntik el, mennyi időt töltenek sportolással. Fotó: pexels.com

 A jégen kívül is

Különösen fontos a jégen kívül eltöltött idő, ebben a korban a szárazföldi edzések nagyobb hangsúlyt kapnak, mint korábban. Mancini elmondása szerint a serdülőkor optimális időszak arra, hogy a gyerekek elsajátítsák azokat az edzésmódszereket, melyek javítják a játékukat.

 

Nemcsak az edzések, hanem a jégen kívül töltött egyéb idő is része lehet a profi sportolóvá válás folyamatának. Ahogy a fiatalabbak esetében, később is érdemes off-szezonban különböző sportokat űzni, például teniszezni vagy lacrosse-ozni.

 

Bárhol, bármikor

Az edzések nagy része csoportosan zajlik, azonban az az igazi vízválasztó, amit egyénileg tesznek a sportolók.

 

„Rengeteget fejlődhetsz, ha az udvarban, a garázsban, az alagsorban vagy egy kis utcában is gyakorolsz célozni vagy a korongkezelést” – mondta Mancini. „Ezek mind nagyon fontosak, itt dől el, hogy kiből lesz profi, és kiből nem.”

 

Gyakorolni bárhol lehet! Fotó: @JGERMANO1

Azonban nem szabad túlzásba esnünk, nehogy a fizikai vagy mentális kiégés vágja keresztbe a céljainkhoz vezető utat!

 

Az egyensúlyt a gyerekeknek kell megtalálniuk, ehhez ismerniük kell saját testüket és határaikat. Így tudnak csak keményen edzeni, anélkül, hogy túlhajtanák magukat.

 

Fontos a technika

Azonban az, hogy a gyerekek felelősséget vállalnak saját magukért, nem jelenti azt, hogy a teljes rutint el kell dobniuk. Az U14/U16-osoknak is ajánlott megfogadniuk azokat a tanácsokat, amiket edzőjüktől kapnak, különösen, ha edzéstechnikáról van szó.

 

Az erősítés célja nem az, hogy a világbajnok testépítőkkel vetekedjünk, hanem hogy a jégen szükséges izomcsoportokat megdolgozzuk.

 

„Az egyik legfontosabb, hogy amikor nagyobb szerepet kap az önálló edzés, akkor is tartsuk a helyes irányt, és megfelelően dolgozzunk. Ha hirtelen súlyzózni kezdünk, kérjük ki az edzőnk tanácsát, aki segít a megfelelő technikák elsajátításában!”