U12: Nyerő stratégiák a jégkorongban

Ha minden ifjúsági jégkorong szintre egy játékos fejlődésének egy-egy lépcsőfokaként tekintünk, akkor világos, mennyire fontos az U12-es szint szerepe ebben a folyamatban.

Még egy okból különleges ez az időszak: ez az az év, amikor a jégkorong kezd inkább csapatsporttá válni, nem pedig egyéni készségek gyűjteményévé.

Ezért nagyszerű lehetőség a fejlődésre - és a jó szokások kialakítására vagy tökéletesítésére. Dan Jablonic, a USA Hockey játékfejlesztési menedzsere, néhány alapvető dolgot osztott meg az U12-esek fejlődésével kapcsolatban.

A korcsolyázás alapjai

Mivel a korcsolyázás igen meghatározó a játékosok teljesítményében, az U12 ideális arra, hogy még nagyobb figyelmet szenteljünk az alapoknak, mondta Jablonic.

"A sebesség növelése, az egyensúly, valamint a korcsolyázás folyékonyabbá és hatékonyabbá tétele kulcsfontosságú", magyarázta. "Ez nyilvánvalóan segít abban, hogy jobban tudj közlekedni és tájékozódni a jégen, és amikor jó pozícióban vagy, felveheted a harcot időben és térben az ellenfeleiddel."

Még ha már jó korcsolyázó is vagy, akkor is érdemes ezen tovább dolgozni. Gyakran ez az, ami megkülönbözteti a valóban elit játékosokat a többiektől.

"A világ legjobb korcsolyázói még a legmagasabb szinteken is folyamatosan fejlesztik a képességeiket", mondta Jablonic. "Ez olyasmi, amiben mindig lehetsz jobb."

Tudatosság a jégen

Mivel a jégkorong ebben az időszakban kezd csapatsporttá alakulni, elengedhetetlen egyfajta tudatosság kialakítása a jégen.

"A csapatmunka, az, hogy mennyire tudsz közel jutni a koronghoz, és hogyan kerülhetsz olyan pozícióba, amiben támogatni tudod a társaid, nagyon fontos tudás", mondta Jablonic. "Sokszor a játék 98%-a a korongtól távol zajlik."

Ha hiányzik a térbeli tudatosságod a jégen, folyton torlaszokba ütköztök támadáskor, és rések keletkeznek a védelmen, amit az ellenfél kihasználhat.

"Amikor az egyéni készségek fejlesztéséről áttérünk a csapatsporthoz, nagyon fontos, hogy megértsük a tér- és időkoncepciókat", mondta Jablonic. "Ebben a játékban rétegekről beszélünk. Lehet, hogy átjutsz egy emberen, de mi lesz a második vagy a harmadik réteggel? Fontos, hogy a gyerekek megértsék a sikerhez vezető gondolkodásmódod. Hogy fel tudják mérni, milyen pozícióban vannak a többiekhez képest.”

Fizikai játék

Bár a fiúknál a bodicsek csak U14-től legális, az U12 fontos átmeneti pont a fizikai játék tekintetében.

Az életveszélyes helyzetek elkerülése és a korong birtoklása érdekében az alapvető testkontaktus-szokások tökéletesítése elengedhetetlen.

"Amikor U6, U8 és U10 szinteken a játékbiztonságról beszélünk, alapvetően azt tanulják meg, hogyan legyenek a játékosok stabilak a jégen, hogyan tartsák meg az egyensúlyt és mi a helyes testhelyzet", mondta Jablonic. "Tudjuk, hogy minden szinten van testkontaktus, és fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek a veszélyes területekkel és helyzetekkel, tudják, hogy mikor kerülhetnek jó pozícióba, és hol tudnak harcolni a korongért."

Ehhez pedig meg kell erősítenünk a testkontaktus célját, még azelőtt, hogy legálissá válna a bodicsek.

"Amire 14 évesek lesznek, tudniuk kell, mi számít ütközésnek, és hogyan használhatják a bodicsekkelést", mondta Jablonic. "Ennek pedig egyetlen célja van: a korong hatékony megszerzése."

Felbukkanó vezetői készségek

Az utolsó szokás, amelyen dolgozni érdemes: hogyan legyél jó csapattárs? A fel-felbukkanó vezetői készségek abszolút pozitívak egy játékos fejlődését tekintve.

Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy hangosnak vagy merésznek kell lenni. Arról szól, hogy megértjük, hogyan illeszkedünk bele a csapatba, és rájövünk, hogy az egész több, mint az egyes részeinek összessége.

"Nem csak a fizikai készségeket kell fejleszteni. Az is fontos, hogy odafigyelj és együttérezz a csapattársaiddal".

Ez részben arról szól, hogy megjelenünk, beleadunk munkát, és teljes erőbedobással játszunk, hogy a sportban a maximálisat kapjuk vissza.

"Nyilvánvalóan elfogultak vagyunk a jégkoronggal kapcsolatban, de ezek életkészségek is", mondta Jablonic. "Nem könnyű ez a sport de olyan dolgokat ad, amelyek egész életeden át elkísérnek. Arról szól, hogy keményen dolgozol, vállalod a felelősséget, támogatod a csapattársaidat, és folyamatosan fejleszted a készségeidet."

Forrás: admkids.com