U12: 5 jellemvonás, amit szeretnek az edzők

Ha össze akarjuk gyűjteni, mik azok a dolgok, amiket szeretnek az edzők egy játékosban, inkább egy teljes készletre kell gondolnunk, mint egy-egy jellemzőre. Az utánpótlássportban még nagyon sokat formálódnak a gyerekek, van azonban néhány árulkodó jel, ami arra utal, hogy jó játékos válhat belőlük. Ezeket gyűjtötte össze Guy Gosselin, az USA Hockey’s American Development Model regionális menedzsere.

Versenyszellem

Az edzők gyakran emelnek ki olyan játékosokat, akik kiemelten kompetitívek. Egyértelműnek tűnik, hogy miért, Gosselin számára azonban a következőt takarja a kifejezés:

„Ha az ellenfélnél van a korong, akkor megyek, harcolok érte és visszaszerzem” – mondta. „Ez csak kemény munka és gyakorlás kérdése.”

Azok a játékosok is hibáznak és elbuknak, akik maximális erőfeszítéseket tesznek a játék során. Minden játékos kudarcot vall néha. De ha beleállnak a kritikus helyzetekbe, azzal elnyerhetik az edzők bizalmát, mindegy, hogyan jönnek ki belőle.

April Walker I Unsplash

Ha kialakítod ezeket a szokásokat, akkor az edződ tudni fogja, hogy mindig beleadsz majd mindent, és meg fog bízni benned” – mondta Gosselin. „Tudni fogja, hogy ez a játékos mindig keményen fog dolgozni és mindig 100 százalékot nyújt.”

Célorienáltság

A siker a jól meghatározott célokon múlik, és ez az a tervezettség, amit az edzők keresnek a játékosokban.

„Jó, ha vannak céljaid, és az edzőknek is segíteniük kell kitűzni ezeket” – mondta Gosselin. „A mindennapokban is fontos, hogy célorientált legyél. Az egész szezon alatt tudnod kell, miért dolgozol, így tudsz fejlődni.”

Kiegyensúlyozottság

Gosselin szerint fontos, hogy egy játékos teljesítménye ne változzon folyton, hanem konzisztensen lehessen rá számítani.

„Nem jó az egyszer fent, egyszer lent típusú teljesítmény” – magyarázta az edző. „Természetesen mindannyian hibázunk és tanulunk ezekből a hibákból, hiszen emberek vagyunk. Azt hiszem, a legjobb hokisok visszatekintenek, átgondolják, hol hibáztak és megpróbálják elkerülni, hogy újra elkövessék ugyanazt a melléfogást.”

Ez különösen fontos egy fiatal játékos számára, mert a jégkorong lelkileg is megterhelő lehet, és mindig lesznek hullámvölgyek.

„Hosszú folyamat ez az úgynevezett szakértővé válás, mindenféle szinten. Az NHL-játékosok minden egyes meccsen követnek el hibákat, de tanulnak belőlük, és ez a lényeg, hogy hogyan reagálsz, és mit tanulsz. U12-es szinten kezdenek már kialakulni a rutinok, rögzülni a szokások. Csak az érzelmeken kell megtanulni uralkodni, és ez nem könnyű. Az sem jó, ha azt gondolod, nem hibázhatsz, és az sem, ha túl könnyen elsiklasz felette, ha mégis megteszed. Igyekezz megtartani a jó hozzáállást és kiegyensúlyozottan állni a pályára.”

Érezd jól magad!

Ha egy játékos kreatív a jégen, és láthatóan jól érzi magát, az nagyon jó értelemben fertőző lehet a csapatban.

Max Burchill I Unsplash

„Vannak dolgok, amiket mindig van hova fejleszteni, ilyen a sport IQ is. Van valami különleges abban, amikor a gyerekek tanulják a sportot, a játékot. Egyszerűen jó őket nézni, amikor jól érzik magukat, és ha saját magukat is tudják szórakoztatni, az nagy előny egy edző szemében.”

Legyél jó ember

És hogy mi a legfontosabb Gosselin számára?

„Jó embernek lenni. Örülni a csapattársainak, amikor sikerrel járnak, és mellettük lenni, ha a dolgok nem alakulnak jól” – válaszolta Gosselin. „Az edzők szeretik, ha a játékosok elkötelezettek, időben érkeznek és készen állnak."

És az is fontos, hogy legyenek hálásak a lehetőségért, hogy jégkorongozhatnak. „Legyél alázatos és tisztelettudó. Később ez egy nagyon fontos tulajdonság lesz, érdemes már fiatalon gyakorolni. Hiába vagy kiváló játékos, ha nem vagy jó ember, akkor nem fogsz bekerülni a nagy csapatokba.”

Forrás: admkids.com