U10: Ne legyél az a szülő

Soha ne felejtsd el, hogy ez egy játék. Ezek itt gyerekek. A szülők azért vannak, hogy támogassák őket. A bírók emberek. Nem az NHL-ről van szó.

Minden évben hallunk néhány történetet arról, hogyan lépik túl a határt a fiatal sportolók szülei. Ezek pedig egyaránt megdöbbentőek és aggasztóak. Sajnálatos módon az ifjúsági sportban gyakran előfordul ilyesmi, így a hokiban is, ennek pedig a gyerekek isszák meg a levét.

Sokszor nem könnyű a szülőnek csendben nézni, ami a gyerekével történik, és ez nem is elvárás, de a negatív megnyilvánulásoknak nincs helye az ifjúsági sportok lelátóin.

Hiszen ez csak egy játék.

Hagyd az edzőket dolgozni!

Kérlek, ne próbálj meg edzősködni a lelátóról. Hagyd, hogy az edzők végezzék a munkájukat. Légy pozitív, támogató és motiváló. Hagyd, hogy a gyerekek szórakozzanak, élvezzék a játékot, és játsszanak a barátaikkal.

Brian Copeland, a Colorado Springs-i Junior Tigers csapat vezető edzője szerint gyakori probléma, hogy a fiatal játékosok folyamatosan azért néznek fel a lelátóra, hogy megerősítést kapjanak a szüleiktől. Egy rosszalló pillantás vagy mozdulat sok gyerek számára elveszi a játék örömét.

Ezenkívül megnehezíti az edző dolgát.

"A legnagyobb probléma, az az, hogy a szülők megpróbálják a lelátóról befolyásolni a gyereküket" – mondta Copeland az ADM Kids magazinnak. "Ezért van az, hogy amikor a gyerekek a jégen vannak, a szemükkel keresik az anyukájukat vagy apukájukat a lelátón. A probléma az, hogy ez aláássa az edzői tekintélyt. Szeretnénk, ha a gyerekek a játékra koncentrálnának. Ez nehezen megy, ha folyamatosan azon aggódnak, mit gondol anyu vagy apu."

Emellett a szülők sokszor az autóban, edzésre menet és jövet is edzősködnek. Sok gyerek fél a mérkőzések és edzések utáni hazaúttól, mert a szülők boncolgatni akarják a teljesítményüket. Persze, jó meghallgatni és támogatni a gyerekek saját megítéléseit, de az sem baj, ha csak csendben vagytok hazafelé. Lesznek jó mérkőzések és rossz mérkőzések, de tudniuk kell, hogy a teljesítményüknek nincs köze ahhoz, hogy mennyire szereted őket.

Valószínűleg tégeds zülőként jobban felkavar egy vereség, mint egy tízéves gyereket. De csak akkor, ha hagyod.

Kommunikálj

Ha problémát tapasztalsz, beszélj az edzőkkel négyszemközt!

Rob Blake, a National Hockey League 20 éves veteránja és jelenlegi segédedző a Los Angeles-i Junior Kingsnél, azt gondolja, hogy a szülőkkel való kommunikáció és bevonás segít nekik megérteni az elvárásokat.

"Egy egyszerű megbeszélés a szülőkkel a szezon előtt mindenkinek hasznára válhat" – mondta Blake. "Nem számít, melyik ifjúsági sportról van szó. Az elvárásokról és a célokról történő kommunikáció segíthet a kívánt kultúra kialakításában."

Blake szerint az év során folyamatosan nyitva kell tartani a kommunikációs csatornákat, hogy elkerüljük azt a viselkedést, amely elbizonytalanítja a gyerekeket.

"A szülők hajlamosak csak a saját fiukra vagy lányukra figyelni" – mondta. "Amire leginkább panaszkodnak, az a jégidő. Ha rendszeresen kommunikálnak az edzők a szülőkkel a szezon során, kifejezhetik ezzel kapcsolatban is az aggodalmaikat."

Egy pozitív környezet kialakítása

Az edzőknek azon kell dolgozniuk, hogy olyan környezetet hozzanak létre, amely pozitív és motiváló, és lehetővé teszi a fiatal hokisok készségeinek fejlesztését és a játék iránti szeretet kialakítását.

A munka azonban nem csak a mérkőzéseken és az edzéseken történik. Copeland szerint a szülőkkel való együttműködésnek a szezon előtt kell elkezdődnie, mégpedig a szerepek tisztázásával. Emellett az is fontos, hogy mindenki megértse, hogy ezek a játékok a gyerekeknek szólnak, nem a szülőknek vagy az edzőknek.

"A legfontosabb dolog, hogy olyan kultúrát teremtsünk, ahol a gyerekek szívesen játszanak" – mondta Copeland. "Ha nem élvezik a sportot, akkor előbb-utóbb abbahagyják. Sok olyan szülő hordja a gyerekét sportolni, aki maga is sportolt, és van, hogy nehezen tudják elengedni a saját vágyaikat és kudarcaikat. Nekem is hokizik a nyolcéves lányom, szóval teljesen megértem. De én csak élvezem a mérkőzéseket. Az a legfontosabb, hogy megjegyezzük: a játékok a gyerekekért vannak, nem a szülőkért."

A hoki egy csapatjáték. És nem csak a jégen lévő játékosok és a padon ülő barátaik tagjai a csapatnak. Az edzők és a szülők a lelátón mindannyian szerepet és felelősséget vállalnak a csapat sikeréért. A szülők szerepe az, hogy megerősítsék az edzők által tanított üzeneteket és leckéket, miközben azon vannak, hogy gyermekük szeresse a sportot. Ilyen egyszerű!

Forrás: admkids.com