Tippek, hogy ne őrüljetek bele az ünnepekbe

Az ünnepi időszak tele van illatokkal, fényekkel, boldog várakozással és dallamokkal, de ha az elvárások, a kiadások és a rohanás stresszes keveréke erősebbnek bizonyul, akkor az egésznek nincs értelme. Kezdd korábban az újévi fogadalmakat, és vállald, hogy idén karácsonykor mindent megteszel, hogy csökkentsd a feszültséget! Legyen a megoldás napi egy mályvacukros kakaó vagy egy kis fűszeres whisky szenteste.

Lélegezz mélyeket!

Ha túlterhelnek az ünnepek, segíthet, ha egy pillanatra kikapcsolod a karácsonyi zenét, teszel egy lépést hátra az adott feladattól és csak lélegzel. Összpontosíts arra, hogy miért teszed mindezt az erőfeszítést - legyen az a hit, a család, a finom ételek, vagy mindez egyszerre -, és próbáld meg megtartani ezt a gondolatot. Adj magadnak (és a gyermekeidnek) időt a kikapcsolódásra, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy kimarad egy-két megszokott program.

Fotó: Tim Gouw

Adakozzatok és értékeljétek, amitek van!

Amikor azon kapod magad vagy a gyerekeket, hogy elmerültetek az ajándékok beszerzésében és csomagolásában, és összecsapnak a fejetek fölött a csomagolópapír-hullámok, keressetek egy jó ügyet és koncentráljatok kicsit azokra, akik nagyobb problémákkal küzdenek! Segít perspektívába helyezni a dolgokat, és jól is esik jót tenni: adományozzatok vagy önkénteskedjetek!

Vedd lazán!

Az ünnepek a szórakozásról szólnak! Ha túl sok teendő összegyűlik, engedd meg magadnak, hogy rendelj ebédet, vagy előre elkészített ételeket vásárolj! Így nem kell annyi időt töltened a konyhában, és jól érezheted magad a családoddal és a barátaiddal!

Egy kis beszélgetésre is jusson idő! Fotó: Paige Cody

Kerüld el a bevásárlóközpontokat!

A stressz egyik legnagyobb részét a költekezés teszi ki. Ne vegyél már utolsó pillanatban apróságokat, hidd el nem fognak hiányozni a fa alól! Elég egy különleges ajándék, sőt, a kézzel készített, akár ehető dolgok is szuperötletes meglepetések lehetnek. Ha mégis be kell még valamit szerezned, vedd meg online és csak ugorj be érte!

Idén talán nem kell megsütni az egész csapatot! 🙂

Ne félj megtörni a hagyományokat!

Ha a hagyományos ünneplés nem jön be nektek, akkor változtassatok rajta! Ez annyira egyszerű: azt, és úgy csináljátok, ahogy jól esik! Nem kell, hogy minden úgy történjen, ahogy tavaly. Ha ki is marad pár program, a gyerekek szívesen emlékeznek majd arra a karácsonyra, amikor anya és apa végig nyugodtan és mosolygósak voltak.

Fűszerezd meg egy kis humorral!

Ha mégis van, ami kudarcba fullad, egyszerűen nevess magadon! Összenőttek a mézeskalácsok? Semmi sem viccesebb egy nagy adag sült masszánál! A családi fotókon mindenki fejeket vág? Mindenki imádni fogja, ha kinyomtatjátok és bekereteztetitek őket! Az ünnepek célja, hogy együtt legyetek és jól érezzétek magatokat, nem pedig az, hogy szabályokat tartsatok be, és elvárásokon stresszeljetek.

Csak lazán, és élvezzétek a közösen töltött időt!

Boldog Karácsonyt!

Forrás: activekids.com