Tedd és ne tedd: alapszabályok friss hokis szülőknek

Amikor a gyerekek elkezdenek jégkorongozni, az nem csak nekik, hanem a szülők számára is izgalmas! De hogyan közelítsd meg ezt a helyzetet, bátorítóan, de anélkül, hogy túlterhelnéd a gyereked? Ez egy vékony határvonal, amin sok szülőnek kell egyensúlyoznia. Szeretnéd támogatni a szenvedélyét, miközben lehetőséget akarsz adni neki, hogy saját útját járja, igaz? Ha a válasz igen, de nem tudod, hogyan is lehetnél jó hokiszülő, olvass tovább!

Tedd: Engedd, hogy a gyerek döntsön

Ez valószínűleg a legfontosabb dolog, amit szülőként tehetsz. Hiába vagy szenvedélyes hoki-rajongó, ez nem jelenti azt, hogy a gyereked is hasonlóképpen lelkesedik a sportágért. Ők teljesen más emberek. Ami nekünk tetszik, az nekik lehet, hogy nem. Légy támogató és értsd meg, ha a gyermekednek időre van szüksége ahhoz, hogy beleélje magát a játékba. Ha pedig az derül ki, hogy a hoki nem az ő sportja, akkor is el kell ezt fogadnod. Emlékezz arra, hogy mi sem élveztük mindig azokat a dolgokat, amiket a szüleink, miért lenne más a helyzet a saját gyerekeinkkel? Hagyd, hogy ők döntsék el, szeretik-e a hokit vagy sem.

Tedd: Támogasd, de ne lépj át egy határt

Sok szülő nagyon komolyan veszi a hokit, még ifjúsági szinten is. De vajon tényleg megéri? Általában csak nevetünk azokon a videókon, ahol a szurkoló szülők elveszítik a kontrollt. A valóságban azonban ez nem vicces. Ne legyél az a szülő, aki kiabál a bíróknak, edzőknek vagy akár más szülőknek. Minden érintett számára kínos egy ilyen helyzet,, különösen a gyermekednek! Ha van valami, ami miatt nem akarnak játszani, az az, ha a szüleik és társaik előtt szégyenkezniük kell. Tartsd kordában az érzéseidet, és emlékezz arra, hogy a jégpálya a gyerekeidért van, nem érted. Örülj nekik, amikor sikeresek, és segíts, amikor kudarcot vallanak. Ennyit tehetsz.

Tedd: Figyelj rá mérkőzések után

Biztos tudnál tanácsokat adni, hogyan játszhatott volna jobban, de hidd el, nem akarja hallani. Ahelyett, hogy kielemzed a teljesítményét, inkább hagyd, hogy ő mondja el, mit érzett játék közben! Használd ki az autóutat vagy a vacsoraidőt, és hallgasd meg, mit gondol, hogyan játszott. Emlékezz rá, hogy a gyerekeket nem érdekli annyira a győzelem vagy a vereség, mint minket. Az ő fejükben az számít, hogy jól érezték magukat, miközben a barátaikkal játszottak, és ez az, ami számít. Ha azt szeretnéd, hogy a gyermeked szenvedélye megmaradjon, hagyd ki a mérkőzés utáni kiselőadásokat, és szánj időt arra, hogy meghallgasd, ő mit mesél!

Ne tedd: Ne hagyd ott a jégpályán

Lehetetlen! Elviszed a kapuig, és aztán nem nézed meg, hogyan játszik? Rossz üzenet lehet számára, ha csak kirakod a jégpályán és nem maradsz ott az edzésen. Ha azt akarod, hogy a gyermeked elkötelezett maradjon, neked is ugyanannyi időt kell szánnod a sportra. Mutasd meg neki, hogy együtt vagytok benne! Higgy nekem, amikor azt mondom, sokkal élvezetesebb lesz számukra a játék, ha velük vagy és figyeled őket!

Ne tedd: Ne hasonlítsd össze más játékosokkal

Ez egy fontos dolog. A szülők általában vagy túlzottan kritizálnak, vagy túlzottan dicsérnek. A leggyakoribb módja ennek pedig az, hogy összehasonlítjuk gyermekeinket más játékosokkal, legyen az pozitív vagy negatív értelemben. Pedig egészen biztos, hogy a gyerekeink nem akarják hallani, milyen jó egy másik játékos és azt sem, mennyivel jobbnak gondolod őket mindenki másnál. Ne feledd, hogy a csapattársaik a barátaik, tehát egyiküket sem szabad lehúznod, még akkor sem, ha csak saját gyermekedet szeretnéd így dicsérni.

Ne tedd: Ne kényszerítsd, hogy folytassa

Ez kéz a kézben jár az első tanácsunkkal: a döntés itt sem a tiéd. Ha gyermeked úgy döntött, a hoki nem neki való, ne próbáld meg rákényszeríteni, hogy megváltoztassa a véleményét. Mint mondtam: sok olyan dolog jön majd még elő, amit te szeretsz, de a gyerekeid nem, és a hoki is lehet ilyen. Ha megpróbálod rávenni őket, hogy továbbra is játsszanak, annak később meglesz a böjtje. Ráadásul idő- és pénzpocsékolás. Minél előbb elfogadod a döntésüket, annál gyorsabban találnak majd valamit, amiért valóban tudnak lelkesedni.

Forrás: timturkhockey.com