Távozik Jarmo Tolvanen

A 64 éves finn szakember három szezonon át töltötte be a szövetségi kapitány posztját, azonban a szerencsétlen körülmények közrejátszása miatt mindössze egy világbajnokságon irányíthatta a magyar válogatottat. Tolvanen lehetőséget biztosított több mint 15 újoncnak, hogy megmutassa magát, elindította őket a modern hoki útján. Fontos fejlesztéseknek rakta le az alapköveit, pozitív győzelmi mutatóval távozik.

 

Váratlan rosszullét döntötte le lábáról a 2019-es világbajnokság előtt, kórházba került, ahol kiderült, hogy műtét vár rá. Idén a koronavírus miatt elmaradt a megmérettetés, így a finn kapitány csak 2018-ban vehetett részt a tornán. A hazai rendezésű vb-n nem sokon múlt a feljutás, ha nem játszanak közre a szerencsétlen körülmények, talán sikeres is lehetett volna Tolvanen három szezonja.

 

„Megbeszéltük vele, hogy nem újítjuk meg a szerződését. Eredményes lehetett volna az együttműködésünk, de sok szerencsétlen körülmény befolyásolta ezt, hiszen a három világbajnokságból csak egyen tudott ott lenni. Az olimpiai selejtezős továbbjutás siker, és 2018-ban is mindössze néhány másodpercen múlott a feljutás, még ha nem is a legjobb játékot nyújtotta akkor a válogatott.” – nyilatkozta Vas Márton a jégkorongblognak.

 

Jarmo Tolvanen így búcsúzott a csapattól és a pozíciótól: „Lehetőségem volt együtt dolgozni nagyszerű, a hokit szerető emberekkel, találkozni lelkes és szenvedélyes edzőkkel, és több kiváló játékost irányíthattam. Egy válogatottnál végzett munkának három fontos területe van: meccseket nyerni, megtalálni a megfelelő játékosokat, javítani a csapat teljesítményét. Mi mindhárom területen jól teljesítettünk az évek alatt. A győzelmi mutatónk pozitív. Nagyjából 60-70 játékost szerepeltettünk, közülük 15-20 újonc volt. A fejlesztés a klubcsapatokra tartozik, de mi is hasznos tapasztalattal szolgáltunk a játékosoknak. A nemzetközi rutin mindig nagy segítség a fejlődés útján. Nagy hangsúlyt helyeztünk arra, hogy a hokink aktívabbá váljon, különösen a támadójátékon változtattunk. Úgy vélem, előreléptünk a modern nemzetközi hoki felé. Az utolsó szezonra megtaláltuk az egyensúlyt ahhoz, hogy még sikeresebbek legyünk, ezt jól jelzi, hogy háromból két tornát is megnyertünk – és nemcsak az eredményekre, hanem a teljesítményre is gondolok. A legnagyobb frusztrációt a legutóbbi két vb kihagyása jelenti számomra. Néha az élet nem igazságos.”

 

 

Az MJSZ általános igazgatója tehát új szövetségi kapitányt keres, azonban nincs könnyű helyzetben a jelenlegi körülmények miatt. „Beszélgetéseket folytattam már az ügyben. Energiadús, sikerre éhes kapitányt keresek, aki ezt a hozzáállását át tudja ragasztani a válogatottra is.”

 

Forrás: jegkorongblog.hu